Racing Retro: de derby Racing-KV in 1e klasse, mét licht en extra tribune

In het eerste deel van de Racing Retro over de installatie van lichtmasten op OVK kon u deze week al alles lezen. In deel 2 gaan we dieper in op de eerste match die bij kunstlicht gespeeld werd.

Die eerste wedstrijd was de derby tussen Racing en KV, op 24 augustus 1988. Het was de 4e match in de competitie. Na de nederlagen op Club Brugge en Anderlecht en thuis tegen Sint-Truiden hoopte groen-wit stiekem zijn eerste puntjes te sprokkelen.

De belangstelling voor de wedstrijd was alvast een grote opsteker voor Racing en zijn penningmeester. Aan het begin van de week waren nog maar 3.000 tickets over voor de losse verkoop. Alles wees op een vol huis.

Om de grote vraag naar tickets, vooral op de zittribune, te kunnen beantwoorden besliste Racing om een extra, tijdelijke, tribune op te richten achter het doel aan de kant van de Schorsmolenstraat. Daardoor konden nog eens een 400-tal supporters een zitje kopen.

Door die extra zitplaatsen beschikte Racing voor deze wedstrijd eenmalig over 2.666 zitplaatsen en 9.334 staanplaatsen. Opgeteld: 12.000 plaatsen. Kassa kassa!

In een krant uit die tijd lezen we dat Racing voor de ticketverkoop een bedrag in ontvangst mocht nemen van ongeveer 4 miljoen frank (100.000 euro). Met andere woorden: een echte toprecette voor een club als Racing.

Een krantenartikel over die recette (lees voort onder de foto):


Geregeld een derby

Belangrijk om te weten: derby’s tussen groen-wit en geel-rood waren in de jaren 80 vaste prik in onze stad. In 2e klasse, in de beker van de stad Mechelen…: elke gelegenheid was goed om de twee Mechelse clubs een strijd te laten uitvechten.

Maar door die overvloed aan derby’s en het tanende sportieve belang ervan trad gewenning op en was in 1985 nog maar een 2.000-tal mensen naar de derby komen kijken.

Niet zo dus op woensdag 24 augustus 1988: nog eens een volwaardige Racing-KV voor 12.000 toeschouwers in een zonnig Oscar Vankesbeeckstadion. En dus ook met kunstlicht. “Frank Raes mocht dit historische moment meemaken”, zei sportjournalist Louis De Pelsmaeker in zijn inleiding op de samenvatting.

De wedstrijd eindigde op een 4e nederlaag voor Racing in evenveel wedstrijden. In de tweede helft scoorde Lei Clijsters het enige doelpunt in de wedstrijd, nadat Racing een corner niet had weggekregen uit zijn 16 meter.

Klik hier en bekijk de samenvatting van de derby op het youtube-kanaal van Racing.

De bouw van de extra tribune: