Racing Mechelen en RSC Anderlecht worden partners

Racing Mechelen sluit een samenwerkingsakkoord voor zijn jeugdwerking met RSC Anderlecht. Onze club is trots dat ze zo toetreedt tot een select kransje van “partnerclubs” van de Belgische recordkampioen.

Anderlecht is al enkele jaren een select netwerk van partnerclubs aan het uitbouwen. Zo bevinden onder andere de jeugdopleidingen van Berchem, Heur-Tongeren, KFC Turnhout en Oudenaarde zich in dit exclusieve samenwerkingsverband.

Na intensieve gesprekken tussen Anderlecht en Racing treedt ook onze club toe tot het netwerk van RSCA, de club met de meest gelauwerde jeugdopleiding van België.

Anderlecht vond in Racing Mechelen een club met traditie en een bestuur met een duidelijke visie op jeugdwerking en continuïteit, met respect voor een aantal normen en waarden.

Voor Racing is dit een grote stap in de uitbouw van zijn jeugdwerking. Zo zullen talenten zich beter kunnen ontwikkelen en begeleid worden. Talentvolle Racing-jongeren kunnen bijvoorbeeld op stage in Anderlecht.

Daarnaast zal Racing met Anderlecht en zijn andere 6 partnerclubs gezamenlijke “footbattles”, (internationale) jeugdtoernooien en talentdagen organiseren.

Onze jeugdtrainers en -coördinatoren kunnen workshops, clinics, presentaties en stages volgen op/met Anderlecht. In de jeugdacademie in Neerpede kunnen onze trainers leren hoe daar met jeugdvoetballers gewerkt wordt.

Voor Racing Mechelen biedt deze samenwerking tal van voordelen. We krijgen – door de kennis die Anderlecht in zijn jeugdopleiding heeft – de nodige technische ondersteuning om onze eigen jeugdwerking verder uit te bouwen en te professionaliseren, richting interprovinciaal voetbal.

Anderlecht verwacht op zijn beurt van zijn partnerclubs dat ze jong talent (met als belangrijkste doelgroep U7 tem U12) op tijd detecteren en signaleren. De gegevens van de spelertjes worden op een dynamische manier uitgewisseld dankzij duidelijke communicatie tussen de clubs.

Foto van onze U6 dit seizoen (lees verder onder de foto):


“Duidelijke visie in jeugdopleiding”

Jean Kindermans is “Hoofd Opleidingen” van Anderlecht. Hij is opgetogen met deze nieuwe alliantie.

“Racing Mechelen is niet alleen een club met naam en faam, het is er ook in geslaagd om een duidelijke visie inzake jeugdopleiding neer te zetten en te implementeren”, zegt Jean Kindermans.

“Ik ben ervan overtuigd dat de uitwisseling van kennis en het opsporen van jonge talenten uit de regio beide clubs zal ondersteunen op middenlange termijn.”

“Anderlecht is top of the bill”

“Het is een eer voor Racing Mechelen dat een monument in het Belgische voetbal als RSC Anderlecht met ons in zee gaat. Marketing-gewijs, maar dit is vooral vanuit sportief oogpunt zeer belangrijk”, zegt Racing-voorzitter François De Keersmaecker.

“Anderlecht heeft niet enkel een palmares om u tegen te zeggen, ook in zijn jeugdwerking is het top of the bill. Deze samenwerking met wederzijdse beïnvloeding van ideeën en werkmethodes kan onze jeugdopleiding alleen maar op een hoger echelon zetten.”

“Anderlecht heeft veel vakmensen in zijn jeugdacademie. Die kennis zullen zij aan ons doorgeven, dat komt zowel onze jeugdspelers als -trainers ten goede.”

“Daarnaast is het zeer interessant voor Racing dat wij in een grotere organisatie terechtkomen met andere clubs, meer op ons niveau in de amateurreeksen. Want wij komen nu ook rechtstreeks in contact met de andere partnerclubs van Anderlecht.”

“Zo zullen er onderling wedstrijden en toernooien gespeeld worden, wat een goed niveau garandeert. We gaan samen met al die clubs talent ontdekken en opvolgen. De samenwerking met diverse contactmomenten wordt op die manier nóg intenser. Als je samen organiseert, kun je veel van elkaar leren.”

“Dit is met andere woorden een enorme leerschool voor een club als Racing Mechelen, die net als Anderlecht – weliswaar dan op ons niveau – zijn jeugd- en sociale rol zeer ter harte neemt.”

“Racing is een zeer diverse club met veel nationaliteiten, op kleinere schaal is dat vergelijkbaar met Anderlecht. Een club met veel jong talent ook. Vanuit Racing zullen wij Anderlecht op de hoogte houden hoe dit talent evolueert, want als het ons eigen niveau overstijgt, krijgt het meteen perspectief om door te groeien.”


Persconferentie in de zomer

Het was de bedoeling de samenwerking tussen Racing en Anderlecht aan te kondigen op een persconferentie, maar door de coronacrisis gaat dat voorlopig niet door. Vandaar in eerste instantie dit communiqué.

Zodra de maatregelen versoepelen zullen KRCM en RSCA het partnership verder toelichten in het bijzijn van de pers, hopelijk in augustus.

Klik hier voor het communiqué dat Anderlecht vanochtend stuurde over de samenwerking.