fbpx

Racing-fan Stijn herstelt GvM-reclame op achtergevel aan OVK in zijn glorie

Stijn Ureel is aan een nieuwe missie begonnen. De Racing-supporter heeft het idee opgevat om de achtergevels die aan OVK grenzen in ere te herstellen.

Wie al eens een foto uit de oude doos bekeken heeft, zal al wel gezien hebben dat enkele achtergevels van een aantal huizen in de Elektriciteitstraat vroeger beschilderd waren met reclame.

Zo ook de achtergevel van het tweede huis in de straat, waar mooie publiciteit voor Gazet van Mechelen opstond. Opstond, want door de tand des tijds was de schildering zo goed als verdwenen.

Dat kon Stijn Ureel niet zomaar laten passeren. De supporter die twee zomers geleden, samen met de Mechelse kunstenaar Jonas Tuch, (onder andere) de muurschildering van Oscar Vankesbeeck aan de ingang tevoorschijn toverde, wil de achtergevels in hun vroegere glorie herstellen.

Zo vatte hij het idee op om de bijna 100 jaar oude reclame voor Gazet van Mechelen (nu Gazet van Antwerpen) als eerste aan te pakken. Ook deze muurschildering kadert in Stijns project “Restore the 24”. Met 24 als verwijzing naar het stamnummer van onze club.

“Ik vond het jammer dat de reclame op de gevels volledig dreigde te verdwijnen”, zegt Stijn. “De reclames maken deel uit van het uitzicht in ons stadion en horen dus eigenlijk bij ons stadion.”

“Ik ben een jaar geleden met dit project begonnen. Er waren heel wat toelatingen nodig en die heb ik intussen gekregen.”

“Eerst hebben we de gevel op enkele plaatsen opnieuw moeten voegen, daarna hebben we er een witte grondlaag op gelegd en daarna konden we aan de afwerking beginnen.”

“De verf wordt gesponsord door Gazet van Antwerpen. We zijn dinsdag begonnen met gemiddeld 3 Racingers per dag. Vandaag (zondag 23 juli, nvdr) zijn we jammer genoeg moeten stoppen door de regen, maar volgende week werken we alles af.”

“Zodra de eerste gevel klaar is, hoop ik op termijn de andere achtergevels te kunnen schilderen.”

Her resultaat van de Gazet van Mechelen-schildering is nu al “de moeite”. De muurschilderingen worden, vandaag de dag, als het ware een vorm van kunst.

“Het inzetten op kunst onder de vorm van muurschilderingen is één zaak, deze grotere ideologie overbrengen op de Racing-supporters is waar we naartoe willen werken”, zegt Stijn.

“We willen het Racing-publiek aanmoedigen om actief mee te werken aan een supporterscultuur waar graffiti, muurschilderingen en het zelf ontwerpen van supportersspandoeken centraal staan.”

Enkele foto’s van de schilderingen, vroeger en nu: