Racing-bestuurder Michel Vanstallen: “Er zijn 4 werven in 2024”

2023 is voorbij, leve 2024! Ook op Racing is het jaar voorbijgevlogen. Tijd om terug te blikken, maar vooral vooruit te kijken naar wat de toekomst in petto heeft.

Om het jaar goed in te zetten, spreken we met Michel Vanstallen. De hoofdsponsor en bestuurder van Racing is sinds zijn komst bij de club, in februari 2019, vooral actief achter de schermen.

Het is dus een ideaal moment om een inkijk te bieden in wat Michel afgelopen jaar allemaal voor Racing gedaan heeft, en in 2024 nog van plan is om te doen.

“Eerst en vooral denk ik dat we in 2023 mooie sportieve stappen gezet hebben”, zegt Michel.

“Voor onze 1e ploeg hadden we het doel in de zomer op top 5 en deelname aan de eindronde gezet. Na de heenronde staan we gedeeld 3e, daarmee maken we die ambitie dus voorlopig waar.”

“We zijn op de goeie weg. Aan de spelers en de trainersstaf om er in het tweede deel van het seizoen, dat zondag al begint met de match op Diegem, een mooi verlengstuk aan te breien.”

“Daarnaast is onze jeugdwerking aan het bloeien. Je ziet die afdeling jaar na jaar beter en sterker worden. De jeugd draait op volle toeren, dat begin je nu ook aan de resultaten te zien.”

“We komen van heel ver, maar dankzij het uitstekende werk van die hele afdeling, met zeer gemotiveerde mensen, blijven we groeien. En dat is nodig als we de doorstroming vanuit de jeugd naar de A-kern de komende jaren écht op gang willen brengen.”

In januari komt er vanuit de bondsinstanties nieuws over een hopelijke verlenging van het IP-label voor de jeugd. Wat is de ambitie met de 1e ploeg?

“Als we dit seizoen naar 1e amateur, officieel 1e nationale, kunnen promoveren, willen we die kans grijpen. Ook al gaat alles voor Racing de voorbije jaren razendsnel, want in 2020 speelden we nog in 1e provinciale, wat intern in de organisatie niet altijd even simpel is.”

“Door de hervorming van 1e amateur komend seizoen, met een Vlaamse en Waalse afdeling, zijn er straks meer kansen om over te gaan. Daar moeten we dus voor gaan.”

“We hebben enkele jaren geleden al gezegd dat 1e amateur onze ambitie is. Nu we op dit punt beland zijn met een 3e plaats na de heenronde, herhalen we die ambitie.”

“We zijn momenteel dan ook bezig met de voorbereiding van onze licentie-aanvraag. Zo’n licentie-aanvraag voor 1e amateur is niet van de poes. Er zijn heel wat voorwaarden aan die licentie verbonden. Sportieve, financiële, organisatorische…”

“Eén van de moeilijkheden is dat je een bedrijfsrevisor moet aanstellen die je hele financiële proces doorlicht. Op zich logisch, maar aangezien het voetbal geen te beste reputatie heeft, is het niet simpel om zo iemand te vinden. Je moet weten dat er zelfs voetbalclubs zijn die amper nog een rekening kunnen openen bij een bank.”

“Maar goed: we hebben de licentievoorwaarden voor 1e nationale overlopen en in principe moeten we als Racing Mechelen aan alle eisen kunnen voldoen.”

Hoe staan we er financieel als club voor?

“We draaien op dit moment, door allerlei redenen, nog altijd niet break-even.”

“Volgens nieuwe richtlijnen van Voetbal Vlaanderen moeten alle clubs over afzienbare tijd break-even draaien, dus daar is – ook voor Racing – werk aan de winkel, want momenteel passen de aandeelhouders de tekorten bij.”

“Het is zaak dat wij als Racing op dat vlak de toekomst voorbereiden. We hebben 4 werven opgestart waar we in 2024 werk van zullen maken.”

“De eerste werf: meer supporters aantrekken. We willen meer aanwezigheid tijdens matchen van de 1e ploeg en meer beleving. Er zijn nog altijd veel Racingers die niet komen kijken, de slapende Racingers. Waar zitten ze en waarom komen ze niet, of weinig, kijken? Waarom haken sommige Racing-fans af?”

“De tweede werf: meer sponsors. In januari starten we een commerciële campagne op waarbij we alle Mechelse bedrijven contacteren en opvolgen. We gaan hen vragen om Racing Mechelen te ondersteunen in zijn sportieve en sociale werking.”

“De derde werf: extra investeerders. We gaan op zoek naar mensen die financieel willen investeren in onze club. We mikken niet op een steenrijke sjeik met oliedollars, want we willen in de eerste plaats onze lokale en regionale verankering vrijwaren. Maar extra investeerders zijn broodnodig als we onze sportieve rol willen uitbouwen en onze ambities willen waarmaken. Ook die campagne trekken we binnenkort op gang.”

“De laatste werf: het nieuwe stadion. Elke dag gaat er iets kapot, het water loopt door de plafonds, de energiekosten swingen de pan uit en vooral: we kunnen uit het huidige OVK geen inkomsten genereren buiten die ene match om de twee weken van onze eerste ploeg. Het huidige stadion is verlieslatend tot en met.”

4 werven, veel werk dus! Hoe staat het trouwens met het stadion-project?

“Goed. De voorbije maanden ben ik hier achter de schermen intensief mee bezig geweest.”

“We werken als club constructief samen met de stad Mechelen om dit revolutionaire project voor een wijk als Mechelen-Noord vorm te geven. Momenteel werken we aan de mobiliteits-studie en de juridische onderbouw van het dossier.”

“Veel administratie in een groot, complex dossier. Deze voorbereiding kost veel tijd en energie van alle betrokken partijen. Maar ik wil voor het einde van dit sportieve seizoen de ontwerpen van het nieuwe stadion tonen aan de supporters en de buurt. De architecten zijn er volop mee bezig.”

“Eén van de belangrijke aandachtspunten in het nieuwe stadion is uiteraard ook de financiële haalbaarheid. De kosten in de bouw blijven maar stijgen, ondervind ik ook professioneel. Dat is iets waar we rekening mee moeten houden. Of dit een bom legt onder het dossier? Neen, zeker niet. Voor mij is dat een uitdaging. Ik ben zeer positief gestemd over onze stadion-plannen.”

“Het nieuwe stadion zal een hotspot worden in Mechelen-Noord en zal Racing Mechelen extra zuurstof geven. Sportief en financieel. Maar ook sociaal, want de accommodatie is niet aangepast aan de hedendaagse normen en verwachtingen.”

“Wij kunnen onze sociale rol, bijvoorbeeld door met veel jongeren te werken, maar zeer gedeeltelijk vervullen. We willen infrastructureel en sociaal veel beter doen, en het zal in het nieuwe stadion, voor iedereen en op alle vlakken, alleen maar beter worden.”

Wat wenst u Racing Mechelen toe in 2024?

“Ik besef, om nog even terug te keren op het vorige topic, dat veel mensen op hete kolen zitten wat het nieuwe stadion betreft, maar we willen vooral niet over één nacht ijs gaan.”

“De contacten met alle stakeholders, waarbij de overheid en de buurt, zijn ons te dierbaar om alles er snel-snel en ondoordacht door te jagen. Het belangrijkste is dat we dit project op een duurzame manier kunnen realiseren en dat iedereen er achter staat. Maar zoals gezegd: de komende maanden komen we naar buiten met de ontwerpen van het architectenbureau.”

“Verder wens ik de club natuurlijk veel sportieve successen toe. Bij de jeugd en de eerste ploeg.”

“Ik hoop verder op een sfeervol jaar. Ik heb in die enkele jaren op Racing al veel toffe momenten meegemaakt. Als ik mensen uitnodig die op zich niks met Racing te maken hebben, zeggen ze me achteraf altijd hoe plezant het wel niet was. Iets eten, iets drinken, de match bekijken, supporteren, meeleven en achteraf gezellig nakaarten: blijkbaar vinden heel veel mensen die voor het eerst of sporadisch naar Racing komen dat echt plezant.”

“De losse en plezante sfeer, ook in de tribunes, maakt het verschil met veel andere clubs. Racing is ook op dat vlak nog altijd een icoon in het Belgische voetbal, dat moeten wij als bestuurders en supporters goed beseffen. Een icoon dat dit jaar liefst 120 jaar bestaat! Die verjaardag willen we in mei gepast vieren met een groot feest, met heel veel Racingers erbij. Later maken we daar meer info over bekend.”

“De verjaardagsgedachte en bijhorende positieve vibe moeten we doortrekken in alle geledingen van de club. Samenwerken, aan één zeel trekken, de handen uit de mouwen steken en supporteren voor die mooie groen-witte kleuren: meer kan ik niet wensen. Op naar de volgende 120 jaar!”

“Verder wens ik iedereen die bij Racing betrokken is, supporters, sponsors, spelers, trainers en vrijwilligers, een goeie gezondheid en het allerbeste in 2024!”

Bedankt voor het gesprek, Michel, en ook voor jou: de allerbeste wensen voor dit nieuwe jaar!

Imoya
Imoya