fbpx

Ook in Engeland zijn ze fan!

Sinds de verkoop in het voorjaar begon, zijn er al 3.000 Racing-mondmaskers verkocht. Niet alleen fans uit Mechelen en omgeving zijn de kopers, maar ook tot ver daarbuiten én zelfs buiten de landsgrenzen worden de maskers gekocht.

Eén van die kopers is Rod North uit Engeland. Hij leerde Racing kennen door een boottrip die hij in 2015 – samen met zijn vrouw – door België maakte.

Rod, hoe ben je indertijd in Mechelen en in het bijzonder in het OVK-stadion verzeild geraakt?

“Het is een beetje een lang verhaal over hoe we in Mechelen terecht kwamen en waarom Racing het team werd dat ik volg.”

“Mijn geboorteplaats is Nottingham, een stad met twee voetbalteams. De ene heeft de geschiedenis (naar verluidt de oudste professionele club ter wereld!), de stijl, het spel en het vermogen om haar supporters door vele ups en downs te loodsen. De andere club speelt in rood, heeft marginaal Europees succes gehad (duizenden jaren geleden) en trekt wat grotere menigten aan. Zie je overeenkomsten?”

“Ik woon met mijn vrouw op een Engelse stalen boot, en in 2015 hebben we besloten om de boot naar België te verschepen en wat tijd door te brengen in Europa, waar de waterwegen – en het bier – veel beter zijn. We kwamen aan in Nieuwpoort en brachten de zomer door met cruisen door het land: Brugge, Gent, Antwerpen, Bergen, Charleroi – de internationale stad van de romantiek (lacht) – en nog wat andere plaatsen.”

“Eind oktober gingen we op zoek naar een plek om te overwinteren. De meeste Engelsen leken in Brugge te zijn en veel van de vrienden die we hadden gemaakt stelden Antwerpen voor – waar we het bijna mee eens waren – tot iemand voorstelde om Mechelen te gaan bekijken. We namen de trein en keken wat rond, we waren meteen geboeid. We spraken met de havenmeester op de Dijle en namen een ligplaats voor de winter.”

“De Grote Markt, het eten, het bier, de chocolade, de toren, eigenlijk alles kon ons meteen bekoren. Onze Nederlandse vrienden kwamen langs en zeiden dat ze dachten dat het een betere versie van Brugge was maar dan zonder de toeristen, nou ja het was dan ook december. Onze favoriete anekdote was toen een andere Nederlandse vriend Mechelen bezocht en ‘Holy F*ck’ uitriep toen hij de Sint-Romboutstoren voor het eerst van dichtbij zag. Sindsdien noemen we de toren als ‘The Tower of Holy F*ck’.”

“Ik ging was op zoek naar een voetbalteam om naar te kijken en vond het Oscar Vankesbeeckstadion, op loopafstand van de haven. Wat een fantastisch terrein met een grandioze sfeer. Je hoeft alleen maar genoeg supporters te krijgen om de andere twee kanten te openen! Toen ik de geschiedenis las twijfelde ik er niet aan dat Racing mijn team in België zou worden. Helaas was 2015-‘16 waarschijnlijk niet het beste seizoen in de  clubgeschiedenis en – hoewel de standaard van voetbal veel hoger was dan die van het equivalent in het Verenigd Koninkrijk – ontbrak het de club aan geluk.”

“Ik beleefde in die winter 5 of 6 zeer plezierige bezoeken aan Racing, onderweg stopte ik dan bij ’s werelds beste brouwerij (het Anker) voor een paar biertjes. Het was een genoegen om een ​​voetbalteam al staande te kunnen steunen, iets wat trouwens grotendeels verloren is gegaan in het Verenigd Koninkrijk.”

“We verlieten België in het voorjaar van 2016 en brachten de volgende 12 maanden door in Nederland. Ik vond het daar geweldig, maar er was niets dat ons hart veroverde zoals Mechelen dat deed. Vervolgens hebben we enige tijd in Frankrijk doorgebracht en zijn in 2018 op aandringen van mijn vrouw – ik wilde immers blijven – teruggekeerd naar het V.K..”

“Nu ben ik dus genoodzaakt om Racing van ver te volgen. Ik volg de resultaten van Racing via de clubwebsite en mijn telefoon, maar in het V.K. krijgen we jammer genoeg pas aan het einde van de wedstrijd een update.”

“Nu zitten we hier jammer genoeg weer vast. Het land is hopeloos verdeeld en kan de pandemie niet het hoofd bieden. De regels veranderen om de week en onze regering heeft geen idee hoe dit aan te pakken. Toen ik de mondmaskers in de verkoop zag, was ik direct fan. De clubslogan op de groene versie leek me erg toepasselijk – zelfs Engelse mensen zonder taalvaardigheid kunnen het begrijpen – en het is bovendien fijn om een ​​herinnering te hebben aan mijn tijd in België.”

“Laten we hopen op een betere toekomst voor ons allemaal en voor Racing, wanneer het seizoen terug kan opstarten. Ik wens jullie nog veel succes!”

Rod, bedankt voor het prachtige verhaal dat je met ons wou delen én voor je steun, Rod!

—> De Racing-mondmaskers kun je via dit online formulier bestellen.

—> Ze zijn ook te koop in deze twee dagbladhandels:

  • ‘Press Shop’ (Gunter Pepermans), Brusselsesteenweg 6c in Mechelen
  • ‘Dagbladhandel Heidekrant’ (Yves Leemans), Tervuursesteenweg 221 in Hofstade