Old Brigade sponsort matchbal: “Hoe meer leden, hoe meer we kunnen doen”

 

De matchbal van vanavond wordt gesponsord door Old Brigade. Old Brigade is een vereniging van Racingers die al van voor de Tweede Wereldoorlog bestaat.

De geschiedenis van Old Brigade kan opgedeeld worden in twee periodes: de eerste voor/rond WOII, de tweede sinds 1984.

“De Old Brigade van vóór WOII was een vereniging waar de oud-spelers van Racing deel van uitmaakten.”

“Het waren de verdienstelijkste spelers die de Racing-kleuren zonder enige vergoeding hadden verdedigd. Ze kregen een speciale vrijkaart waarmee ze levenslang gratis in het stadion mochten komen”, legt Benny Geldhof uit.

Benny Geldhof kennen jullie ongetwijfeld als onze stadionspeaker. Achter de schermen is Benny ook al jarenlang betrokken bij de (huidige) Old Brigade.

“Na een tijdelijke onderbreking is in 1984 de huidige versie van Old Brigade opgericht. Ditmaal ging het om een mengeling van een aantal oud-spelers (o.a. Jef Put, Rik De Saedeleer en Jos Mannaerts) en gewezen bestuursleden met een flinke staat van dienst. Het lidgeld bedroeg indertijd 250 frank.”

De Old Brigade, zoals we die nu kennen, is geen supportersclub, maar een groep van Racing-aanhangers die een rechtstreekse link hebben met de club, als (ex)-bestuurslid, (ex-)speler of bijvoorbeeld als vrijwilliger. Veel van die mensen oefenen vandaag een bepaalde functie uit op de club, of hebben dat jarenlang gedaan.

Benny Geldhof: “De leden betalen lidgeld: 15 euro voor de “gewone” leden en 50 euro voor de “ereleden”. Ze nemen deel aan de maandelijkse kaartavonden met tombola in de jeugdbar. De beste kaarters die de meeste punten behalen, gaan naar huis met een verse braadkip.”

“Daarnaast organiseren wij 1 keer per jaar een tof etentje op de club. Altijd in de beheerraadszaal, dit jaar voor het eerst in het Racing-restaurant op de 2e verdieping. Het etentje van dit jaar was vorige week. Een pluim aan het keuken-team, want het was heel lekker.”

Lees verder onder de foto van het etentje:

Jong en oud, nieuwe leden altijd welkom

Op dit moment telt Old Brigade 43 leden en 16 ereleden. Van alle leeftijden.

“Het jongste lid is Kenny Van De Ven, de kleinzoon van Old Brigade-voorzitter voorzitter Lisette. Ons oudste, kaartende, lid is Tinneke. Ze is 93 jaar. Tineke is de weduwe van Frans “de Witte” Reyniers.”

Enkele bekende ereleden: François De Keersmaecker, ex-Racing-voorzitter Koen Van Exem, clubdokter Manfred Guerre, Ronny Van Aeken en T2 Hans Verbeeck. Enkele bekende leden: sportief manager Marc Ghys en oud-speler/oud-jeugdtrainer Eddy Smets.

“Lisette Van De Borne is onze voorzitter. Ze is de weduwe van Frans “Frenne” Van De Ven, die jaren jeugdvoorzitter was op Racing. Schatbewaarder is Josée Mombaerts, jarenlang feestbestuurder in het jeugdbestuur van Racing en verantwoordelijke voor de uitrustingen.”

“Zelf ben ik ondervoorzitter en secretaris van Old Brigade”, zegt Benny. “Ik ben aangesloten bij Racing sinds 1990. Ik was ettelijke jaren jeugdafgevaardigde en trainer van de duiveltjes en preminiemen. Ik zat in het jeugdbestuur, was 1 jaar jeugdvoorzitter en heb een zestal jaar het jeugdsecretariaat beredderd.”

“Ik was redacteur en uitgever van het Racing-Clubblad en sinds een 25-tal jaar ben ik omroeper tijdens de matchen van de eerste ploeg.”

“Na het overlijden van Jef Verbruggen heb ik een deel van zijn taken overgenomen. Zo nam ik vorige week de speech tijdens het etentje voor mijn rekening.”

Het was vorige week een gezellig samenzijn, maar Benny en de Old Brigade willen hun vereniging graag weer groter zien worden.

Benny: “Old Brigade had een tijdje geleden veel meer leden, maar een aantal mensen zijn ons door hun hoge leeftijd en door sterfte ontvallen.”

“Een aantal anderen hebben door omstandigheden de link met Racing Mechelen doorgeknipt. Maar elke Racing-fan is welkom bij ons, eigenlijk kan elke aanhanger lid worden van Old Brigade.”

“Hoe meer leden, hoe meer wij Racing kunnen steunen. Zo sponsoren wij het Sinterklaas-feest van de Racing-jeugd, hebben wij jarenlang een jeugdploeg van Racing gesponsord, zijn we lid van de Racing Business Club en sponsoren we nu de matchbal van de eerste ploeg.”

Bedankt, Benny, voor de uitleg over de Old Brigade.

Josée Mombaerts zal in naam van de Old Brigade vanavond de aftrap van de match geven.

Benny vorige week tijdens zijn speech voor Old Brigade: