Nieuwe T1 Chris Andries: “Racing, dat is niet zomaar een clubke”

Chris Andries leidt dinsdagavond zijn eerste training. De nieuwe hoofdcoach zit op hete kolen om eraan te beginnen.

Chris, je hebt op je 59e al heel wat watertjes doorzwommen. Je bent 25 jaar actief als trainer en behaalde daarin 7 titels. Wat was het hoogtepunt?

“Dat zijn er wel wat. Waar ik nu zo voor de vuistweg aan denk: ik ben indertijd Johan Boskamp opgevolgd als trainer van Beveren, dat toen nog in 2e klasse speelde. De club was bijna failliet en had maar 4 keer gewonnen in 24 wedstrijden.”

“We zijn erin geslaagd van de 8 resterende matchen 4 keer te winnen, maar dat volstond net niet om in 2e afdeling te blijven. Met Red Star Haasdonk zijn we vervolgens op de Freethiel blijven spelen, dat waren mooie tijden. We zijn toen ook eens in de 1/16e finales van de Beker van België geraakt, waarin we tegen AA Gent uitkwamen.”

Ken je onze reeks, 3e amateur B?

“Een beetje wel, ja. Ik heb dit seizoen toevallig al enkele ploegen aan het werk gezien, onder andere Houtvenne, Nijlen, Zwarte Leeuw…”

“Racing heb ik zondag aan het werk gezien. Ik zat in de tribune tegen Lyra-Lierse, toen het nog niet zeker was dat ik de coach zou worden. Vrijdag had ik een eerste contact met sportief manager Marc Ghys, zaterdag hebben we gepraat en zondag, na de wedstrijd, hebben we een overeenkomst gesloten.”

Heb je lang moeten nadenken?

“Helemaal niet. Als je aan 100 trainers vraagt of ze Racing willen coachen, dan zeggen er 99 zonder aarzelen “ja”. De uitstraling, de historiek, de supporters: dat is iets speciaals.”

“Met Oudenaarde, Temse en Bornem ben ik in het verleden al op Racing komen spelen, toen al merkte ik dat dit niet zomaar een “clubke” is. Racing is met niks te vergelijken.”

Wat is je zondag opgevallen toen je de match bijwoonde?

“De grote intensiteit en de bereidheid om te werken. Die moeten er altijd zijn, in elke match. En de steun van de supporters, want die zullen we ook nodig hebben. Zeker in de moeilijke wedstrijden die eraan komen.”

“Ik vond Racing een zeer goeie eerste helft spelen. Bij de rust had de match eigenlijk gespeeld moeten zijn.”

Dinsdag is je eerste training. Hoe pak je het aan?

“Eerst zullen we een groepsgesprek houden. Daarin zal ik vertellen dat we zullen voortbouwen op wat goed is. Ik zal ook zeer duidelijke afspraken maken en erop hameren dat er altijd zeer geconcentreerd getraind moet worden.”

“Ik ben een man die een rechte lijn volgt. Goeie regels maken goeie vrienden, zeg ik altijd. Daarnaast wordt het zaak om de goeie veldbezetting te vinden. Ik zal uitleggen hoe ik dat zie en zal de groep in die optiek bepaalde vragen stellen, want ik sta open voor de dialoog.”

Kun je als coach meteen je stempel drukken?

“Ik zal Hans Verbeeck (T2) en Guido Van Limbergen (keeperstrainer) in eerste instantie laten doen. Zij kennen de club en de groep al veel beter dan ik. Maar ik zal ook meteen mijn eigen accenten leggen en bepaalde delen van de training zelf in handen nemen.”

“Zaterdagavond op Sint-Lenaarts verwacht ik een goed en scherp Racing. Het is een nadeel dat we in het klassement op achtervolgen aangewezen zijn, maar dit Racing moet het behoud kunnen afdwingen, ook al sukkelen we nu met de blessures van Luckermans en Stuyck en is het een jonge spelersgroep.”

Chris, veel succes op Racing!