Mechelse kunstenaar en Racinger Frans Van den Brande is gestorven

Frans Van den Brande is op zijn 85e overleden. De Mechelse kunstenaar laat een schitterende erfenis na, ook op zijn geliefde Racing Mechelen.

Frans Van den Brande is een van de grootste Mechelse kunstenaars in de na-oorlogse periode.

Als kind leerde hij etsen, schilderen en beeldhouwen. Hij drukte zijn stempel als geen ander op de Mechelse kunst.

Mechelaars en niet-Mechelaars kennen Van den Brande van het beeld “Opsinjoorke” op de Grote Markt, een van de bekendste trekpleisters in onze stad.

In de raadszaal van het stadhuis kun je zijn bustes bekijken van ex-burgemeesters Jef Ramaekers en Jos Vanroy. Op Racing staat zijn buste van Oscar Vankesbeeck al jaren te schitteren in al zijn glorie.

“De sfeer van de Racing blijft in mij zitten”

Frans won tal van prijzen met zijn werken, geregeld waren er tentoonstellingen van zijn oeuvre te zien.

Als leraar beeldhouwen aan de academies van Mol, Mechelen en Antwerpen leerde Frans Van den Brande jonge kunstenaars de kneepjes van het vak.

Maar Frans keek verder dan de kunst. Voetbal, en dan meer bepaald Racing Mechelen, was ook een van zijn grote passies.

Jan Smets van mechelenblogt.be (klik hier) zocht Frans Van den Brande zo’n 5 jaar geleden op in zijn appartement in Oostende, 11 jaar nadat hij zijn woning en atelier in Mechelen verlaten had en al een tijdje aan MS leed.

“Ik wil 100 jaar worden”, zei Frans toen, tijdens heel moeilijke jaren voor Racing in 2016. “Dan maak ik het misschien mee dat mijn geliefde Racing weer in de lift zit. Want nu is het maar triestig gesteld met mijn club.”

“Ondanks alles blijf ik fan. Die sfeer van de Racing, die blijft in mij zitten. Als jong gastje wilde ik graag bij de Racing spelen. Ik ben heel mijn leven naar de matchen van de Racing gaan kijken.”

“Mijn vader en ik hadden een abonnement en onze vaste plaats op de tribune. Ik zou kunnen wenen hebben als ze verloren.”

Wie op Racing komt, herkent ongetwijfeld onderstaande tekening van Frans.

Een foto van Jan met zijn echtgenote Cécile in 2016 (foto van mechelenblogt.be):

Racing Mechelen wenst de familie Van den Brande veel sterkte met dit grote verlies.

Zaterdag, voor de wedstrijd tussen Racing en FC Heikant, zal voor Frans een minuut stilte gehouden worden in het Oscar Vankesbeeckstadion, net als voor Oscar “Carry” Vankesbeeck, die in juli overleed.