Marc Ghys voor de competitiestart: “Het ziet er zeer goed uit, maar niet zweven”

Veel blije gezichten op Racing dezer dagen. Onze jeugdspelers zijn al enkele weken aan de slag en voor onze eerste ploeg staat de competitie-opener voor de deur.

Woensdagavond trapt Racing de competitie in 2e amateur op gang met een thuismatch tegen Tempo Overijse, een van de nieuwkomers in de reeks.

Na een vloeiende voorbereiding zijn de volgers en supporters optimistisch: de A-kern is er kwalitatief in de spelersgroep en de omkadering op vooruitgegaan en de resultaten zijn uitstekend.

“Over wat de spelers de voorbije weken getoond hebben, kun je niet negatief zijn. Het is heel goed dat er nu veel positiviteit hangt in de club”, zegt sportief manager Marc Ghys.

“Het ziet er allemaal zeer goed uit. Ik denk dat we met onze trainingsweken voor het seizoen in juni een voorsprong genomen hebben, gevolgd door een goeie stage en goeie oefen/bekerwedstrijden.”

“Alle spelers hebben ongeveer hetzelfde aantal speelminuten gekregen in de voorbereiding. Je merkt dat we over een volwaardige en evenwichtige kern beschikken. Het was niet altijd even zichtbaar dat er in de twee helften soms twee totaal verschillende ploegen op het veld stonden.”

Er is dus reden om met ambitie aan het seizoen te beginnen?

“Ja. De jongens werken hard, de sfeer is goed en vanaf het moment dat er eens kan en mag gelachen worden, wordt er gelachen.”

“Toch wil ik iedereen ook wel waarschuwen, want de competitie is een ander verhaal. Hopelijk kunnen we de lijn van de voorbereiding doortrekken.”

Hoe zie je het tactisch evolueren?

“We kunnen variaties in onze systemen leggen. De spelers kennen een 3-tal systemen die ze tijdens de wedstrijd kunnen toepassen.”

“In de bekermatch op Rochefort zag je bijvoorbeeld een tactisch verschil voor en na de rust. De trainer heeft omgeschakeld, waardoor we plots in een 4-2-2-2 gingen spelen. Dat kunnen we nu doen, omdat we over verschillende profielen beschikken in onze kern.”

Veel fans genieten van Alan Mayanga, die meteen zijn stempel drukt. Jij ook?

“Ik wil geen enkele speler vooruitduwen, maar natuurlijk: we zien wat we zien.”

“Alan is technisch zeer begaafd, is snel en heeft een neus voor doelpunten. Als je over zijn kwaliteiten beschikt en je doet het goed, dan word je snel de chouchou van het publiek. Alan kan een echte smaakmaker worden.”

“Als je zijn shirt met het nummer 11 erop verkoopt in de fanshop, dan zal het momenteel vooral dat shirt zijn dat verkoopt. Maar we beschikken nog over andere, goeie aanvallers. En het is een cliché, maar het klopt als een bus: we zullen ál onze aanvallers nodig hebben.”

Hoe gaat het met de hamstringblessure van Jonas Laureys?

“Het gaat de goeie kant op. We verwachten dat hij dinsdag opnieuw met de bal kan trainen.”

“Jonas heeft hard gewerkt, ook met de kine. Hij popelt van ongeduld om te kunnen spelen. Dat zal nu woensdag misschien nog niet kunnen, maar mogelijk zondag in Bocholt of de week erna.”

Op de fandag werd gezegd dat Racing op de eindronde mikt, blijf je daar bij?

“Ja. Al is het lastig om de tegenstand in te schatten, want er zijn eigenlijk weinig spectaculaire transfers gebeurd in onze reeks.”

“Al is Rupel Boom zeker een te duchten ploeg. Ze hebben zich serieus versterkt en zullen samen met Belisia Bilzen meedingen naar de titel. Verder heb je zoals elk seizoen Lyra-Lierse en Tongeren. En mogelijk kan Houtvenne verrassen, als die nog wat afvallers van Westerlo zouden krijgen.”

“Onze spelers beseffen in elk geval dat er verwachtingen zijn. Ze voelen dat zelf aan, ook al omdat elke positie in het elftal dubbel bezet is. Alleen dat al is een toonbeeld van ambitie. Dan moet je durven te zeggen dat je beter wil doen dan vorig seizoen, toen we 10e eindigden. Dus mik je op de top 5.”

“Maar zoals gezegd: laten we vooral rustig blijven. We mogen vooral niet gaan zweven. Het is zaak om hard te blijven werken, alleen dan kunnen we ver geraken. En we moeten altijd beseffen: elke ploeg wil altijd van Racing Mechelen winnen…”

Bedankt voor het gesprek, Marc!

Supporters, woensdag 30/8 begint de competitie, thuis tegen Overijse.

De aftrap is om 20u, de loketten openen om 18u30. 

Dinsdagavond 29/8 is het chalet open tussen 18u30 en 20u30, dan kun je daar een abonnement kopen en/of afhalen als je al eentje gekocht hebt.

Lees ook:
koop hier een abonnement voor het seizoen 2023-2024 en bespaar heel wat euro’s
koop jouw ticket voor Racing-Overijse nu online in onze digitale ticketshop (klik hier)