Marc Ghys: “Dit is een erkenning die ik altijd zal blijven koesteren”

Marc Ghys is uitgeroepen tot Trainer van het Decennium 2010-2020. De huidige sportief manager reageert met gepaste trots op zijn verkiezing.

“Ik ben zeer blij en fier. Dit is een erkenning die ik altijd zal blijven koesteren. Ik wil iedereen bedanken die voor mij gestemd heeft”, zegt Marc in een filmpje dat we op onze Facebook-pagina gepost hebben.

“Er is me gevraagd om eens terug te kijken en vooruit te blikken. Eerst terugkijken, naar enkele hoogtepunten voor mij als Racinger.”

“Mijn mooiste momenten beginnen eind jaren 60, begin jaren 70. Toen was ik supporter van Racing. We hadden een ploeg met Iversen, Kvasnak en Sunde: een geweldig elftal dat in die tijd een aantal derbyzeges behaalde.”

“Daarna denk ik meteen aan 1975 en 1988, dat waren de twee jaren waarin we promoveerden naar 1e klasse. En dan ook de legendarische wedstrijd in 1989 in Lokeren, waar we wonnen en ons verzekerden van een jaartje extra in 1e klasse.”

“Als trainer denk ik graag terug aan de ondertekening van mijn eerste contract als T1: een mooi en emotioneel moment. Een beetje later speelden we een barragewedstrijd om niet te degraderen op Seraing. Dat was mijn eerste wedstrijd en we wonnen die: onvergetelijk.”

“Ook thuis tegen Racing Jet speelden we eens een match tegen de degradatie. Het was een moeilijk seizoen en in de laatste match konden we ons redden. Dat gaf uiteindelijk toch een goed gevoel en het is een moment dat bijblijft.”

“Bekerzeges en promoties als T2”

“Als T2 beleefde ik schitterende periodes onder Regi Van Acker, met zeges in de beker tegen Beerschot en Zulte Waregem en dan de dubbele confrontatie met Lierse in de kwartfinales.”

“Onder Thierry Pister stuntten we in de beker op Racing Genk en speelden we erna een galamatch op Anderlecht. Verder zullen de promoties met Raoul Peeters en Thierry Pister me bijblijven.”

“In 2015 werd ik na een lastig seizoen met financiële problemen verkozen tot Racinger van het Jaar. Dat was zeer emotioneel. Op de middenstip kreeg ik bloemen en een cadeau, toen zijn er wat traantjes gevloeid.”

“Daarna was ik opnieuw als T1 actief, met onder meer een goeie bekerwedstrijd op Cercle Brugge. Onze fans stonden een uur na de match nog te zingen, toen zijn we vanuit de kleedkamer 3 of 4 keer opnieuw naar buiten gegaan om de supporters te groeten.”

“Tot slot denk ik als supporter graag terug aan de promotie onder James Van Vaerenbergh naar 3e amateur twee jaar geleden en afgelopen seizoen dan opnieuw die promotie als sportief manager met T1 Dave De Herdt.”

“Verder wil ik zeker nog 1 moment vermelden: het groeten van de supporters na elke wedstrijd, thuis en uit. Dit is altijd speciaal, het doet me elke keer opnieuw iets.”

De toekomst?

“Wat de toekomst brengt? Ik denk dat iedereen al wel gezien heeft dat er een nieuwe wind waait onder François De Keersmaecker en Michel Vanstallen. We hebben de wind in de zeilen, onze club is weer stabiel.”

“In alle geledingen van de club zijn we goed bezig, zowel bij de jeugd als de eerste ploeg. We zijn aan een project bezig dat we stap voor stap opbouwen. Het is daarbij heel belangrijk dat we geen stap overslaan, anders zitten we opnieuw in de miserie.”

“Als je naar de transfers van onze 1e ploeg kijkt, dan bewijst dat dat Racing weer op de kaart staat. Spelers komen graag naar ons! Zelfs in deze moeilijke coronatijden kunnen wij een stap zetten. En geloof me: alles gebeurt zonder financiële risico’s. Geen zotte kuren meer op Racing!”

Proficiat, Marc, met jouw verkiezing!