Kurt Weuts komt naar Racing: “Ben echte 16 meter-spits”

Racing versterkt zijn voorhoede volgend seizoen met Kurt Weuts. De spits heeft zijn strepen de voorbije jaren al meer dan verdiend en wil zijn ervaring en doelpunten ter beschikking komen stellen.

Kurt ondertekende dinsdagavond een contract voor twee seizoenen bij groen-wit. De ervaren aanvaller staat garant voor doelpunten.

Kurt, kun je je kort voorstellen?

“Ik ben een jeugdproduct van het vroegere Lyra. Op mijn 16e debuteerde ik daar in de eerste ploeg. Het was de periode net na Wim Van Looy en Kevin Oris. Filip Joos speelde daar toen wel nog.”

“Toen ik daar op mijn 17e of 18e – ik wil het kwijt zijn – mijn eerste volledige seizoen speelde, werd ik topschutter van de reeks. Dat was in 4e klasse.”

“Dat was een eerste hoogtepunt voor mij, met de uitreiking van de trofee in de Carré en ook nog eens een trofee als beste speler dat seizoen bij Lyra.”

“Na Lyra ben ik 2,5 jaar profvoetballer geweest. Ik verhuisde naar Sint-Truiden, waarmee we in 2e klasse kampioen zijn geworden. STVV heeft me dan uitgeleend aan OHL, waar ik ook de titel in 2e klasse mee gevierd heb.”

“Die twee titels in 2e nationale waren echt top. Bovendien speelde ik bij OHL samen met mijn broer in de ploeg. Daar hadden we altijd van gedroomd en ineens werd dat realiteit. Dat was natuurlijk fantastisch voor de hele familie. Dat is iets dat je niet snel vergeet.”

Na STVV en OHL vertrok je naar Heist-op-den-Berg.

“Klopt. Eerste klasse was voor mij net iets te hoog gegrepen, maar ik heb er tegelijkertijd ook altijd gekozen om écht te kunnen voetballen.”

“Ik speelde liever op een iets lager niveau in nationale dan als prof ergens op de bank of in de tribune te moeten zitten.”

“Zo speelde ik achtereenvolgens een jaar bij Heist, 1,5 jaar bij Sint-Niklaas, 3,5 jaar in Bornem en nu bij Wijgmaal, in 2e amateur.”

Heb je in die periode al eens niet tegen Racing gespeeld?

“Ik denk een keer of 2, 3, ja. Wat ik me daar vooral van herinner is de beleving. De vurige supporters die de ploeg naar voren kunnen stuwen. Ze zijn ook kritisch, merkte ik, maar dat mag, want ze betalen voor hun ticket of abonnement.”

“Zo’n achterban heb je nodig als club en ploeg. Daar kijk ik naar uit, net als naar het stadion waar ik in kan voetballen. Bij Lyra hing die historiek ook in de lucht, al heeft Racing meer fans dan het toenmalige Lyra, dat vooral een ouder publiek had.”

Wat zijn jouw kwaliteiten als aanvaller?

“Ik ben een typische diepe spits, echt iemand voor in de 16 meter. Ik maakte tot dusver per seizoen 10 tot 20 doelpunten. Ik ben groot, kopbalsterk, kan een bal bijhouden en ben doelgericht.”

“In de gesprekken met Racing heb ik vernomen dat het de bedoeling is om een duo te vormen met Dean Doncos en dat daar een ploeg rond gebouwd wordt. Welk systeem het precies wordt, dat zien we wel. Dat hangt uiteraard af van de coach.”

Je bent 31, dat is iets dat onze jonge groep kan gebruiken: métier.

“Ik weet dat de spelers van Racing kwaliteiten hebben. Maar het is inderdaad een vrij jonge groep, dus ontbreekt er soms wat ervaring.”

“Ik zal die jongens mee proberen te sturen. Als het nodig is, zal ik ook mijn mening geven en eens op tafel kloppen.”

Houd je rekening met een scenario in 1e provinciale?

“De huidige spelers gaan er alles aan doen om in 3e amateur te blijven. Ik geloof daar ook in. Als het toch 1e provinciale wordt, dan is dat maar zo.”

“Dan moeten we van daaruit terugkeren naar het nationale voetbal. Met de nieuwe visie en ideeën die er nu zijn op Racing moet dat lukken.”

De naam Weuts zal hier en daar een belletje doen rinkelen, niet?

“Ik kom inderdaad uit een echte voetbalfamilie. Mijn vader heeft gevoetbald, mijn broer dus ook. Mijn broer is langer prof geweest dan ik.”

“Zelf ben ik er niet rouwig om dat ik “maar” 2,5 jaar prof was. Ik heb echt al een mooie carrière gehad en heb bij al mijn clubs veel waardering gekregen.”

“En ik ben absoluut nog niet versleten. Op mijn 31e kan ik gerust nog enkele jaren doorgaan. Ik kan op nationaal niveau zeker nog goeie resultaten neerzetten.”

Dat geloven wij ook, Kurt. Proficiat met je overstap naar Racing en dit seizoen eerst uiteraard nog veel succes bij Wijgmaal in 2e amateur!

Liggen onder contract voor 2019-2020:
– Wout Kerckhofs
– Bram Kerckhofs
– Nils Van Delm
– Indy Van Bulck
– Alec Mertens
– Sabri Hmouda
– Niels Mariën
– Dean Doncos
– Kurt Weuts

Verlaten de club na dit seizoen:
– Kevin Huysmans (GR Katelijne, 2e prov)
– Christophe Van Dorst (Tisselt, 2e prov)
– Savio Stoffels (GR Katelijne, 2e prov)
– Wannes Janssens (Heikant Berlaar, 1e prov)
– Auguy Dondo (Diegem, 2e amateur)
– Dean Malezsewski (Sterrebeek, 1e prov)

Kurt Weuts ondertekende dinsdag zijn contract bij Racing: