“Houd de stem fris om aanmoedigingen en vreugde uit te bazuinen”

In het seizoen 1965-1966 gaf onze club voor het eerst “Racing” uit. Het officiële clubblad verscheen om de 14 dagen “gedurende het Voetbalseizoen”.

In dit nieuwe rubriekje diepen we fragmenten op uit “Racing”. Vandaag beginnen we met “Racing” van 7 november 1965.

“Racing” was te koop voor 5 frank. In het blad kon je niet alleen lezen wat er allemaal op Racing gebeurde, hoe de wedstrijden afliepen en welke evenementen de club organiseerde, op de voorpagina stond ook een nummer gedrukt.

Dat nummer diende als tombola. Er waren dus prijzen te winnen! Wie prijs had, moest die gaan afhalen in het chalet. En er werd – fijntjes – dit bij vermeld: “Prijzen niet afgehaald na de 14 dagen, blijven eigendom van de vereniging”.

“De medewerking van onze supporters tijdens de gespeelde wedstrijden”

“Racing” van 7 november 1965 heette op de eerste bladzijde het bestuur, de spelers en supporters van tegenstander Winterslag welkom. Onder het welkom-woord vonden de fans een foto van de Racing-ploeg die eerder in de competitie een “mooie overwinning behaalde op het veld van Brasschaat”.

Ter info: na de glorietijden van eind jaren 40 en jaren 50 verzeilde Racing eind jaren 50 en in de jaren 60 in de 2e en 3e klasse. Dat was even slikken na de successen ten tijde van Rik De Saedeleer en co.

De “Racing” waarvan hier sprake dateert uit het seizoen 1965-1966. Op het hoofdblad vinden we onderaan een eerste, opvallende tekst. Het is een artikel met als titel “De medewerking van onze supporters tijdens de gespeelde matchen”. Auteur van de tekst: Frans Meulemans, die later (1978-1988) voorzitter van Racing zou worden en ook hoge functies uitoefende bij de KBVB en het BOIC.

“Een wedstrijd wordt niet gewonnen door spelers alleen. Zij zijn natuurlijk de hoofdpionnen die uiteindelijk het resultaat moeten afdwingen, maar daarenboven kunnen en moeten vele anderen meewerken tot het behalen van een gunstige uitslag”, opende Frans Meulemans zijn betoog.

“De rol van de supportersschare mag, in dit verband, niet onderschat worden. In het eerste nummer van “Racing” richtte trainer Rik Van Herp zich tot de Racing-aanhangers met de bede mee te helpen aan de wederopstanding van onze club. Hij vroeg geen afbrekende kritiek te uiten aan het adres van een speler die in minder goede forme verkeert en geen scheldwoorden te roepen, maar de stem fris te houden om aanmoedigingen en vreugde te kunnen uitbazuinen.”

Het bilan is onverhoopt positief

“Na 9 wedstrijden, waarvan 5 uitmatchen, staat Racing aan de leiding met 1 punt voorsprong. Gedurende al die wedstrijden hebben we met veel aandacht het aantal en de houding van onze supporters gevolgd. Het bilan is onverhoopt positief.”

“Het begon eerder schroomvallig en bescheiden, maar stilaan groeide de groep Racing-getrouwen aan en de aanmoedigingen werden almaardoor luider. Het was tegen Borgworm dat we voor het eerst ten zeerste de mentaliteit hebben kunnen appreciëren van onze aanhangers die onze ploeg van een 0-1-achterstand naar een 3-1-voorsprong hebben geskandeerd.”

“Het Ra-cing Me-che-len, gepaard met handgeklap, werd toen geboren. Na de wedstrijd vroegen vele spelers ons de supporters hiervoor te danken. Aan die wens is hiermede dan ook voldaan. Het vervolgde in het toptreffen op Brasschaat, waar een groot aantal Mechelaars Racing alleen aan de leiding riep, en te Overpelt waren, naar onze mening, meer Mechelaars dan lokale supporters aanwezig. Ook hier volgde een onverhoopte reaktie: Overpelt doelde en de Racing-supporters ontwaakten als het ware en skandeerden onze jongens naar een verdiend gelijkspel.”

“Hartelijk dank aan al deze Racing-getrouwen. Samen met spelers en trainer vragen wij ook om Uw steun in de wedstrijd van heden en natuurlijk tijdens de revanchematch van zondag e.k. op Boom”.

Getekend, Frans Meulemans.

Aan het einde van het seizoen 1965-1966 promoveerde Racing naar 2e klasse.

De voorpagina van “Racing” van 7/11/1965: