Guido Van Limbergen stopt als keeperstrainer en wordt video-analist

In de technische staf van de A-kern wordt een extra positie gecreëerd: die van video-analist.

Guido Van Limbergen neemt de taak van video-analist – met veel plezier – op zich. Guido stopt als keeperstrainer om zich vol overgave en overtuiging op zijn nieuwe opdracht te kunnen toespitsen.

“Nadat ik begin jaren 2000 gestopt ben als doelman, ben ik zo’n 20 jaar keeperstrainer geweest, bij de jeugd en meerdere eerste ploegen”, vertelt Guido.

“Bij Racing was ik als keeperstrainer 3 jaar actief in de jeugd en sinds de degradatie vanuit 2e klasse in 2014-2015 was ik verbonden aan de eerste ploeg.”

“Ik was in die tijd al bezig met video-analyses, maar nog niet op de manier waarop dat nu gebeurt en waarop ik dat voortaan zal kunnen doen. Het waren beeld-analyses die vooral over de keepers gingen.”

“Later kwamen er stilstaande fases bij, defensief en offensief. Niet alle trainers deden daar evenveel mee. Het is vooral sinds de komst van Dave De Herdt, die van een hoger niveau komt als trainer, dat er op Racing veel intenser op video-analyse wordt ingezet.”

“Sindsdien worden alle wedstrijden die wij spelen gefilmd en draaien we ook beelden bij onze tegenstanders. Ik ging daar na mijn werkuren en na mijn uren als keeperstrainer thuis mee aan de slag.”

“Ik moet zeggen dat die combinatie hectisch was. Dave heeft me daarom de vraag gesteld of ik me voortaan voluit op de job als video-analist wil storten. Aangezien ik al volop video-cursussen gevolgd had bij de KBVB en andere organisaties, ik eind dit jaar 59 word en ik geen jaren keeperstrainer meer zou zijn, heb ik toegehapt. Video-analyse is iets dat me echt interesseert.”

Guido Van Limbergen in juli 2020 als keeperstrainer (lees verder onder de foto):

De groei van Racing Mechelen

Na jaren op het veld te hebben gewerkt, draait Guido nu het knopje om. Maar het contact met de trainers en de spelers blijft uiteraard gegarandeerd in zijn nieuwe job.

“Ik zal uiteraard veel thuis werken: beelden selecteren, monteren en analyseren. Maar ik zal ook dikwijls op de club te vinden zijn om de analyses voor te stellen aan de trainers en de spelers. De matchen zal ik uiteraard ook bijwonen. Tijdens de rust zal ik al met beelden naar de kleedkamer kunnen stappen om bepaalde spelfases te bespreken.”

“Dit is ook een stap die ik nu pas zet, omdat de club dit organisatorisch en financieel niet kon dragen enkele jaren geleden. Ik heb de periode meegemaakt, een jaar of 6 geleden, dat wij met de trainers en délégué op het veld stonden en ons afvroegen of Racing een week later nog wel zou bestaan.”

“De club is door een heel diep dal gegaan. Maar met zeer beperkte middelen hebben we wel altijd geprobeerd om er het maximum uit te halen, ook al was het op bepaalde momenten echt harken. Er was niet altijd goed materiaal beschikbaar, er waren wel eens irritaties.”

“Het is ook nog niet lang geleden dat het bestuur moest beslissen dat we met de A-kern niet meer met de bus op verplaatsing konden. Omdat er nu eenmaal geen geld was en er nog veel schulden afgelost moesten worden.”

“Daardoor moesten wij en de spelers zelf met eigen auto’s naar de uitmatchen. Een paar keer is er onderweg iets gebeurd en dan sta je daar als staf: gaan we wel met genoeg spelers aan de match kunnen beginnen? Het moest toen zo, het kon echt niet anders.”

“Maar die moeilijke periode ligt duidelijk achter ons. Vooral de laatste 2 jaar is Racing enorm aan het groeien. Op alle vlakken. Het meest zichtbare voor de fans is de spelerskern die veel sterker geworden is. Als trainers konden we de laatste twee jaar echt met het veldwerk bezig zijn, de rest werd geregeld door andere mensen. De omkadering is enorm verbeterd.”

“Dat ik nu video-analist word en het veldwerk achter mij laat, is voor sommigen misschien een verrassing. Maar in de groei van de club Racing Mechelen is dit een volgende stap.”

Guido, dikke proficiat met jouw nieuwe job voor Racing!