Focus op de B-kern: Frank Van Gansen is de nieuwe coach

Racing is volop bezig om ook de beloften een nieuw elan te geven. Met Frank Van Gansen staat volgend seizoen een ervaren rot aan het hoofd van de ploeg.

De 50-jarige Frank Van Gansen is een voetbaldier pur sang. Frank ademt voetbal en wil er samen met de club alles aan doen om ook de beloften nieuw leven in te blazen en ze op de rails te zetten.

Frank, kun je in vogelvlucht jouw voetbalparcours overlopen?

“Ik heb mijn hele jeugd voor Beerschot gespeeld, tot en met de beloften. Door een blessure aan mijn enkel ben ik er noodgedwongen moeten stoppen.”

“Ik ben wel altijd op een lager niveau actief gebleven, ook in de zaal. Gaandeweg ben ik een trainersopleiding gaan volgen, van Initiator C tot UEFA-A. Ik heb samen met Dave De Herdt, sinds een jaar de T1 van Racing, mijn eindexamen afgelegd.”

“Daarna heb ik ook een diploma behaald als video-analist en was ik jeugdtrainer bij Beveren en de U21 van Beerschot onder mijn hoede. Eventjes was ik T1 van Kruibeke in 1e provinciale, maar na de beste start in de clubgeschiedenis ben ik er moeten vertrekken, omdat het geld op was.”

Wat deed je daarna?

“Vooral video-analyse. Zo werkte ik als analist voor Sint-Niklaas, waar ik ook de U17 trainde. Dat inspringen als jeugdtrainer wilde ik wel doen, maar dan in de post-formatie en bij de beloften.”

“In die optiek ben ik in het najaar op Racing naar de jeugd-info-avond gekomen, waar toen heel wat volk was. Ik was meteen gecharmeerd door het project: op een gezonde manier groeien als club, vanuit de jeugd en met een sterke eerste ploeg.”

“Ik heb me toen voorgesteld en uiteindelijk zijn we vrij snel tot een akkoord voor een samenwerking gekomen. Zo zal ik volgend seizoen de beloften trainen.”

Ken je de club?

“Ik ben heel fanatiek met voetbal bezig, dus natuurlijk ken ik Racing en een aantal coryfeeën van de club.”

“De voorzitter, François De Keersmaecker, is me uiteraard ook bekend. Hij was in feite mijn baas, want onder zijn bewind bij de voetbalbond heb ik les gegeven aan trainers-in-opleiding bij de KBVB. Dat is iets dat ik nu trouwens nog altijd doe, dat lesgeven bij de KBVB.”

De beloften trainen is niet de makkelijkste taak als coach. Hoe zie jij dat?

“Ik ben het gewend van met een laten we zeggen “niet-evidente groep” te werken, en dat is ook iets dat ik al heb doorgenomen met Dave De Herdt en sportief manager Marc Ghys.”

“Ik weet dat er problemen geweest zijn met een aantal jongens van de beloften en dat er soms te weinig spelers waren om goed te kunnen trainen, maar dat zijn zaken die we kordaat gaan aanpakken.”

“Ik wil op een kwalitatieve manier training geven en dat zal ook gebeuren. Ik zal hier vol overtuiging mijn schouders onderzetten.”

Wat is jouw belangrijkste opdracht als coach van de beloften?

“Zorgen voor doorstroming van de bovenbouw van de jeugd via de beloften naar de A-kern. Als je elk jaar 1 of 2 jongens kunt laten doorgroeien, is dat een groot succes.”

“Ik wil de jongens iets leren, maar het is tegelijkertijd ook heel belangrijk dat die jongens er plezier aan beleven. Dat plezier probeer ik ook als lesgever aan de trainersschool mee te geven. Het plezier, het bijleren en de doorstroming: dat moet ons verhaal worden.”

Frank, veel succes op Racing en tot binnenkort!