Elias Cobbaut, van Racing naar de Rode Duivels: “Enorm loopvermogen”

De carrière van Elias Cobbaut heeft vandaag opnieuw een steile vlucht genomen. De linksvoetige verdediger is voor het eerst opgeroepen voor de Rode Duivels.

Roberto Martinez heeft vandaag zijn selectie voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Rusland en Cyprus bekendgemaakt. Daar was één grote verrassing bij: Elias Cobbaut. Voor de nog maar 21-jarige Cobbaut is het de eerste oproeping als international.

En dan te weten dat Elias Cobbaut twee jaar voor Racing Mechelen speelde. Van 2012 tot 2014 droeg Elias de groen-witte kleuren.

“Ik heb Elias één seizoen bij mij in de ploeg gehad. Dat was toen ik de beloften van Racing trainde”, zegt James Van Vaerenbergh, vorig jaar nog hoofdtrainer op OVK.

“Elias was gekomen van KV Mechelen, waar hij weg moest. Dat was een domper voor een jonge gast als hij. Op Racing is Elias terechtgekomen in de U17, die destijds getraind werd door Michael Nnaji (ex-speler van de eerste ploeg, nvdr).”

“Elias was 15 toen ik hem liet meetrainen met de beloften en in november heb ik hem laten debuteren, op het moment dat hij 16 werd. Het was het seizoen waarin we met de beloften kampioen geworden zijn.”

“Wat later heeft hij op zijn 16e ook zijn debuut gemaakt in de eerste ploeg. Dat was in een thuiswedstrijd tegen Wetteren, die Racing met 6-2 won. Het was het seizoen waarin Racing kampioen werd en naar 2e klasse promoveerde.”

Het was een kwartier voor het einde van de wedstrijd dat Cobbaut inviel. Hij nam in minuut 73 de plaats in van Seppe Brulmans. Leuk detail: in die wedstrijd kwam Bram Kerckhofs, ook nu lid van de A-kern, aan de aftrap en scoorde de 4-0.

“Zeer goeie mentaliteit en zeer dankbaar”

Van Racing naar de Rode Duivels, het is bij wijze van spreken maar een kleine stap. Cobbaut keerde na zijn twee jaar op Racing terug naar KV Mechelen en versierde in 2018 een transfer naar Anderlecht, waar hij nu nog altijd onder contract ligt.

Wat zijn de kwaliteiten van Cobbaut? James Van Vaerenbergh: “Elias had destijds al een enorm groot loopvermogen. Hij liep en kon blijven lopen.”

“Daarnaast had hij een zeer goeie mentaliteit, was hij een harde werker en had hij een goeie voorzet in zijn voet. Hij was mentaal sterk en is iemand die wist wat hij kon en niet kon. Hij had duidelijk kwaliteiten, al zou het heel gemakkelijk van mij zijn om nu te zeggen dat ik toen al een international in hem zag.”

James en Elias hebben altijd contact gehouden. “Af en toe horen we elkaar. Vooral in het begin, toen hij doorbrak bij KV, stuurde Elias veel berichtjes. Uit dankbaarheid, omdat ik hem een beetje begeleid heb in het begin van zijn carrière.”

Bedankt, James, voor de babbel over Elias Cobbaut, en Elias: als je dit zou lezen: dikke proficiat met jouw aanstelling tot international!

Elias Cobbaut in het plunje van Racing:


Elias Cobbaut als belofte-international:


Ruimte voor externe advertenties: