Eerste kennismakingstraining: check! “Dit heb ik gemist: de bal en de humor”

Dinsdagavond heeft de A-kern van Racing voor “het eerst in tijden” – en dan nog in de gietende regen – nog eens getraind.

Dave De Herdt riep zijn nieuw gevormde spelersgroep voor het seizoen 2021-2022 in Mechelen samen voor een zogeheten “kennismakingstraining”.

Achter gesloten deuren uiteraard, met alle respect voor de nog altijd geldende coronamaatregelen.

Eerst in een aangenaam lentezonnetje, maar al snel pakten de donkere wolken zich samen boven het veld en regende het oude wijven.

Coach, wat had je op het oog met deze training?

“Het was de bedoeling om elkaar nog eens terug te zien nadat de competitie in oktober 2020 stilgelegd is. En natuurlijk wilde iedereen eindelijk de bal nog eens voelen. Aangezien er sinds kort weer met groepen van maximaal 25 mag getraind worden, was dit een ideaal moment.”

“We zullen dit soort trainingen in de maand mei nog een aantal keer herhalen. Daarna krijgt iedereen weer een loopschema mee om zich klaar te stomen voor de echte voorbereiding op het nieuwe seizoen in het tweede deel van juli.”

Met welk gevoel sta je hier na 1,5 uur?

“Ik vond dat de jongens pittig getraind hebben. Ze waren zeer gretig en zeer scherp. Natuurlijk zie je dat op bepaalde momenten de balcontrole niet goed is of dat een lange bal niet aankomt, maar dat is logisch na al die tijd.”

“Ja, ik heb dit echt gemist: op het veld staan, die jongens bezig zien, hun humor horen… Ik heb de voorbije maanden hier en daar wat jeugdtrainingen gegeven aan de ploeg van één van mijn zonen, maar dit is natuurlijk helemaal anders.”

Alle spelers waren op de afspraak, niemand had afgezegd?

“Iedereen was erbij. Nochtans verplicht ik deze maand niemand om te komen, want deze trainingen zijn vrijblijvend. Alles gebeurt uit vrije wil. Als iemand eens niet kan, maak ik daar geen zaak van.”

“Het verschil met de échte trainingen vanaf midden juli? Die zijn uiteraard wel verplicht. En deze trainingen in mei zijn geen tactische trainingen. Het gaat over het plezier en wat actie: passing, naar doel trappen, een wedstrijdvormpje…”

Kun je na deze eerste kennismaking al iets besluiten?

“Iedereen weet dat we over een goeie kern beschikken. Je ziet meteen bepaalde zaken, maar grote conclusies ga ik nu uiteraard nog niet trekken.”

Je bent al een tijdje zeer actief op de sociale media. Heeft dat te maken met het voetbal dat stilgelegd was?

“Ja. Op den duur begin je vanalles te zoeken om je bezig te houden. Maar zodra het seizoen begint, stopt dat weer. Want als trainer van een club als Racing Mechelen kun je je het soms niet permitteren om op bepaalde zaken te reageren.”

“Het voetbal wordt nu stilaan weer heel concreet. De voorbereiding is al een tijdje uitgestippeld, het kriebelt enorm. In de maand mei gaan we elkaar nog een aantal keer terugzien en elkaar nog beter leren kennen. Daarna is er dus het loopschema en voor iedereen de gelegenheid om nog even op vakantie te gaan, tot we er op 21 juli volop invliegen.”

Dave De Herdt dinsdagavond op de training: