Eentje om terug te zien: Ben Wijnstekers, “een droom om mee te werken”

In onze rubriek “eentje om terug te zien” halen we vandaag Ben Wijnstekers boven. Gentleman Ben speelde ruim 1,5 jaar voor Racing. In die korte tijd groeide de Nederlander uit tot een rots in de branding.

Hubertus Johannes Nicolaas – Ben voor de vrienden – Wijnstekers speelde tussen 7 juni 1976 en 4 september 1988 liefst 419 competitiewedstrijden voor Feyenoord. Daarmee staat hij in een rijtje van Rotterdamse iconen.

Wijnstekers werd met Feyenoord één keer kampioen (1984) en won twee keer de KNVB-Beker (1980 en 1984). Hij kwam 36 keer uit voor het Nederlands elftal, een groot deel daarvan als aanvoerder. Op zijn 33e nam de rechtsachter afscheid van Feyenoord.

Wie had ooit durven te vermoeden dat Ben Wijnstekers, een man met een reputatie om u tegen te zeggen, ooit voor Racing Mechelen zou voetballen? Antwoord: het bestuur van Racing.

Slechte start, maar mooi einde

Dat kwam zo: in het seizoen 1988-1989 komt Racing voor het eerst in lange tijd weer in de hoogste voetbalklasse uit. Door sponsorperikelen (met Pauwels Trafo) verliest de club een kostbare maand in de transferperiode. Toch weet groen-wit enkele goeie spelers te strikken, genre Nijs, De Bondt, Asselman, Uche, Beglaubter, Smolders, Massagie en ene Joop Lankhaar.

De seizoensstart is desastreus, met een 1 op 16 (in het toenmalige 2-punten-stelsel). Pas op de 10e speeldag boekt Racing zijn eerste overwinning: 4-0 tegen Racing Genk.

Door de grote blessurelast gaat groen-wit, intussen met Fons Rooms als nieuwe voorzitter, op zoek naar versterking. Die versterking vindt het in Nederland, waar vrije speler Ben Wijnstekers wel oren heeft naar een gesprek met Racing. Een Mechelse delegatie rijdt naar Nederland, waar ze de onderhandelingen met Wijnstekers snel weet af te ronden. Racing is een internationale ster rijker!

“Een droom om mee te werken”

“Ben Wijnstekers was een droom om mee te werken”, vertelt een bestuurslid uit die tijd. “Ben had enorm veel kwaliteiten: spelinzicht, technisch sterk, leiderschap, karakter en natuurlijk veel ervaring.”

“Hij heeft op dat moment nog een mooi afscheid gekregen in De Kuip, het stadion van Feyenoord. Wij zijn toen met de spelers van Racing en een delegatie van het bestuur op een schitterende manier ontvangen in Rotterdam. Een tv-ploeg heeft daar nog een reportage over gedraaid.”

“Ben was de schakel die we misten in de verdediging. Hij speelde centraal in onze defensie en het was grotendeels dankzij Ben dat wij in dat eerste seizoen de redding hebben kunnen realiseren.”

“Ben was een modelprof. Hij woonde niet in Mechelen, maar reed elke dag heen en terug naar Nederland. Aan zijn prestaties was dat niet te merken. Op de laatste speeldag van dat seizoen zijn we met 2-3 gaan winnen in Lokeren. We eindigden met 28 punten uiteindelijk nog als 13e. Het behoud was een feit.”

Gevolg: een groot feest op Racing. De spelers worden bij hun terugkeer in Mechelen tot in de vroege uurtjes als helden onthaald.

Jammer genoeg was die vreugde van korte duur, want het seizoen erna wist Racing de degradatie niet te ontlopen, ondanks een verlengd verblijf van Wijnstekers en de komst van de Duitse spits Mario Krohm. Na dat seizoen wuifde Racing Ben Wijnstekers uit. De Nederlander zette zijn carrière voort bij Germinal Ekeren, dat toen hoge toppen scheerde in de eerste klasse.

Foto’s van Ben Wijnstekers uit die tijd:

Ben Wijnstekers zit als tweede van links op de bank, met Joop Lankhaar en Jean-Pierre Haverhals, destijds hulptrainer, naast zich.

Ruimte voor externe advertenties: