Dean Doncos revalideert: “Nu de tweede kruk wegwerken”

Hoe zou het zijn met Dean Doncos? Goed, zo blijkt. Dinsdagavond troffen we onze aanvaller aan in de praktijkruimte van club-kine Dean Cruydt.

Groot was de teleurstelling toen Dean Doncos half augustus de kruisband in zijn knie scheurde, tijdens een ogenschijnlijk onschuldige actie op training.

Het verdict was zwaar: een operatie en een maandenlange revalidatie. Op 6 september ging Dean onder het mes. Sindsdien werkt hij onophoudelijk en vol goeie moed aan zijn herstel.

“De operatie, nu bijna precies een maand geleden, is goed verlopen. De dag na de ingreep zat ik al op de fiets. Ik heb wel pijn gehad de dagen na de operatie, maar ik had het erger verwacht. Dat gaf me een positief gevoel om er snel weer in te vliegen”, zegt Dean.

“Uiteindelijk ben ik door een andere chirurg geopereerd dan gepland. Dokter Jansen was immers uitgevallen. Dat was even eng. Maar zijn vervanger Ian Peeters heeft het heel goed gedaan en ademde meteen vertrouwen uit.”

“Nu heb ik vrij weinig tot geen pijn. Alleen als ik wat oefeningen doe of net gedaan heb, voel ik dat mijn knie gewerkt heeft. Momenteel stap ik met een brace en 1 kruk.”

Hoe zien je dagen er uit?

“Ik doe nog niet heel veel. Ik wil zo snel mogelijk terug naar school, want ik studeer nog.”

“Momenteel begint mijn dag met op tijd opstaan, ijs leggen, oefeningen doen, tussendoor wat Playstation en dan ’s avonds weer oefeningen hier op Racing bij de kine.”

“Ik ben ook al een eerste keer op controle geweest en dat was positief. De wonden waren goed genezen. Ik was dan ook goed voorbereid op de operatie door hier bij de kine al wat voorbereidende oefeningen te doen.”

Kine Dean, is speler Dean een moeilijke klant?

“Af en toe zit hij wat zagen (lacht). Neen, grapje. Dean en ik hebben een heel goeie band. We hebben na zijn blessure meteen kort op de bal gespeeld.”

“Ons eerste doel is nu om zijn krukken af te bouwen. Hij doet het goed. Dean heeft het voordeel dat hij getraind is en gespierd is. Dat geeft hem fysiek een voorsprong en ook mentaal had hij een bonus.”

Je hebt nochtans diep gezeten, niet, Dean?

“Toen ik de blessure opliep, stortte mijn wereld in. Maar ik heb wel meteen geaccepteerd dat het een probleem met mijn kruisband was.”

“Ik ben er zo positief mogelijk mee omgegaan. Toen de MRI genomen was, ben ik dus niet geschrokken van het verdict.”

“In de 2e week van mijn revalidatie maakte ik een ongecontroleerde beweging en kwam dat trauma toch weer even boven. Ik was echt in shock. Uiteindelijk bleek er niets aan de hand te zijn, maar je bent toch even je vertrouwen kwijt en denkt meteen het ergste.”

“Maar ik mag niet klagen. Ik probeer thuis zelfstandig te stappen, behalve op de trap. Je moet aanvankelijk wel je vertrouwen terugvinden om eerst met één kruk te gaan. Nu zitten we in de fase om die tweede kruk weg te werken.”

Het schema blijft zoals gepland?

Kine Dean: “De literatuur zegt minstens 6 maanden revalideren. Ik denk niet dat Dean voor april op een veld zal staan.”

Speler Dean: “Ik sta er ook zo in. Ik focus me op volgend seizoen. Alles extra is meegenomen, maar ik wil vooral niks forceren.”

“Ik zou niks liever willen dan dit seizoen nog spelen, maar ik moet eerst topfit worden en zo de voorbereiding op het nieuwe seizoen goed aanvatten.”

Je staat nog even scherp als net voor de blessure, zo lijkt het?

“Ik ben gisteren op de weegschaal gaan staan en ik bleek afgevallen te zijn. Ik had me heel goed voorbereid op dit seizoen, waardoor ik me toen en ook nu heel gezond voel.”

“Ik ben wel wat spiermassa kwijt en ik ben opnieuw goed op mijn voeding aan het letten. Binnenkort hoop ik elke ochtend te wandelen. Want ik wil nóg fitter terugkeren. Van deze periode wil ik gebruik maken om op alle vlakken nog sterker te worden.”

Hoe kijk je intussen naar de prestaties van je ploegmaats?

“Soms denk ik: moet ik nog zoveel matchen vanaf de zijkant bekijken, godverdomme! Maar het doet deugd om onze ploeg bezig te zien. Iedereen geeft zich van de eerste tot de laatste minuut voor de volle 100%. Ik kan daar echt van genieten.”

“We verdienen onze huidige 3e plaats en verdienen zelfs meer, ook al is dat misschien zot om te zeggen als je van 3e amateur komt. Ik had voor het seizoen al gezegd dat we écht een goed seizoen zouden draaien. Voor hetzelfde geld stonden we nu los op kop…”

“Het is natuurlijk veel toffer om de ploeg zo bezig te zien dan dat ze verliezen. Ik ben trots op de ploeg. Ook al doet het pijn. Ik had bijvoorbeeld op Lierse graag op het veld gestaan. Je beleeft het natuurlijk anders vanuit de tribune.”

Bekijk je alle matchen live?

“Alleen Lille uit heb ik gemist. Toen was ik net geopereerd en was het te vroeg. Voor de rest heb ik alles gezien en zal ik ook de komende maanden alles zien.”

“Het contact met de ploegmaats blijft zo intact. Ik zie hier bij de kine geregeld spelers en ik ga af en toe eens naar de kleedkamer. Dat zit allemaal goed.”

Succes, Dean, met je revalidatie. We blijven je volgen!

Enkele foto’s van Dean bij kine Dean: