“De jongens hebben het in de tweede helft uitstekend rechtgezet”

Racing heeft de klip van Ternesse omzeild dankzij een mooie tweede helft. Dave De Herdt zag in zijn analyse een ploeg met twee gezichten.

Coach, hoe blik je terug op deze partij?

“Ik vond ons een heel slechte eerste helft spelen. We speelden een beetje in de omschakeling, omdat Ternesse een heel snelle aanvaller heeft. Elke lang bal is dan gevaarlijk. Daarom stonden we iets lager dan gewoonlijk.”

“Maar als je te veel balverlies lijdt in de omschakeling kun je zelf niet gevaarlijk zijn. Ik vond ons ook niet scherp genoeg in de duels. Een goeie Vinnie Frans hield ons recht, met enkele goeie reddingen.”

“Toch viel de 1-1, na een domme, wilde fout op 17 meter van ons doel. We hadden er vooraf nog voor gewaarschuwd om daar zeker geen fout te maken, want Ternesse heeft een paar jongens die een heel goeie vrije trap kunnen nemen. Dan mag je tevreden zijn met 1-1 bij de rust.”

“Na de rust zijn we hoger gaan drukken en zijn we de lange bal er bij hen gaan uithalen. We zijn zelf meer beginnen te voetballen en er zat veel minder afval in ons spel.”

“Zo kwamen we op 2-1 en 3-1. Als die penalty binnen gegaan was, hadden we de spelers die de voorbije weken nogal wat geïncasseerd hebben sneller kunnen wisselen, maar we misten hem. Maar goed: we zijn in de tweede helft niet in de problemen gekomen.”

Hoe komt het dat die eerste helft opnieuw niet verloopt zoals gevraagd?

“Misschien is dat onbewust toch wat druk, omdat de spelers beseffen dat ze niet veel meer mogen laten liggen. Ik zag een aantal jongens ballen inspelen waarvan ik dacht: wat ben je aan het doen? Zelf geen initiatief durven te nemen…”

“Die druk gaan alle ploegen bovenaan nu voelen. De manier waarop je daarmee omgaat, zal bepalend zijn de volgende weken.”

“Maar in de tweede helft hebben de jongens het uitstekend rechtgezet, hebben ze alles van zich afgegooid en hebben ze vrolijk en vrij gevoetbald.”

Je kunt er altijd wel enkele spelers uitpikken, maar Thomas Weydisch vertolkte vanavond een opvallende rol.

“Voor Thomas is het niet gemakkelijk. Hij is goed aan het seizoen begonnen, stond in de basis en werkte een goeie eerste periode af. Hij was bepalend, zijn rendement was vrij hoog.”

“Op een bepaald moment is hij dan geblesseerd geraakt en dan moet je wisselen. Op dat moment heeft Jens Heyvaert, die al een hele tijd heel goed aan het invallen was, zijn positie overgenomen.”

“Toen moest Thomas geduldig zijn en hard werken. Hij had plots een andere status.”

“Ik heb deze week een goeie babbel gehad met hem en ik denk dat hij vanavond zijn waarde laten zien heeft. Net zoals Nils Van Delm, die het achteraan uitstekend gedaan heeft.”

Ruimte voor externe advertenties: