De jeugdploeg van februari, de U12 IP van Fayçal en Nik: “Het loopt fantastisch”

Elke maand zetten we een jeugdploeg van Racing in de kijker. Deze maand is dat de U12 IP, van trainers Fayçal El Lamzi en Nik Aerts.

De U12 IP (Interprovinciaal) is goed bezig. Dat is het minste dat we kunnen zeggen. In de nieuwe competitie na Nieuwjaar zijn ze binnen het IP-label gepromoveerd van niveau 2 naar niveau 3.

Met Fayçal en Nik schetsen we in dit artikel een beeld van hoe zij als jeugdtrainer de kneepjes van het vak leerden, hoe ze het nu aanpakken en hoe hun ploeg presteert.

Fayçal en Nik, om te beginnen: kunnen jullie kort beschrijven hoe jullie als trainer op Racing terechtgekomen zijn en welke jeugdploegen jullie al getraind hebben?

Fayçal: “In 2021 organiseerde Racing Mechelen de UEFA C-cursus, waar ik mij toen voor had ingeschreven.”

“Werner De Smet van de jeugdwerking sprak me daar aan en vroeg of ik geen interesse had om me bij het trainersteam te voegen.”

“Op dat moment had ik echter al beloofd om nog een jaartje op Zennester Hombeek te blijven. Het jaar daarop organiseerde Racing de Instructeur B-cursus en uiteraard kwam het aanbod van Racing daar weer op tafel. Als geboren en getogen Mechelaar ben ik er op dat moment graag op ingegaan.”

Nik: “Ik ben als trainer begonnen zoals de meeste trainers, denk ik: als papa en toeschouwer van mijn eigen zoon in Hoboken.”

“Toen ik de U7 trainde, heb ik de UEFA C-cursus gevolgd om mezelf bij te scholen en leuke en kwalitatieve trainingen te kunnen geven.”

“Ik ben bij Hoboken gebleven tot de U11, dat was het jaar waarin ik de Instructeur B-cursus gevolgd en behaald heb. Ik was op dat moment ook coördinator van de middenbouw.”

“Vorig seizoen heeft mijn zoon meegedaan aan de talentendag van Racing en hij kon hier dit seizoen starten. Werner De Smet vroeg me op dat moment of ik de U12 IP van Racing niet wou trainen en daar ben ik op ingegaan.”

“Ik heb geen moment getwijfeld en heb nog geen moment spijt gehad van mijn keuze. Intussen is dit mijn 7e jaar als jeugdtrainer. Ik ben vereerd dat ik deel mag uitmaken van zo’n mooie club als Racing, met zoveel geschiedenis.”

Hebben jullie zelf gevoetbald en waarom zijn jullie daarna jeugdtrainer geworden?

Fayçal: “Ik heb mijn jeugd volledig afgewerkt bij, jawel, Racing Mechelen. Ik ben hier dus kind aan huis.”

“Helaas heb ik het niet kunnen schoppen tot de 1e ploeg, wegens verschillende omstandigheden, maar ik heb nadien wel een mooi parcours kunnen afleggen, van 1e tot 4e provinciale.”

“Dat ik trainer zou worden, stond al vast tijdens mijn actieve periode als voetballer. De vraag was alleen waar en wanneer.”

“Zelf heb ik ook een zoon die voetbalt. Tijdens mijn eerste jaren aan de kant als ouder en vooral voetballiefhebber heb ik veel op mijn tanden moeten bijten toen ik het niveau van sommige jeugdtrainers zag bij de tegenstanders.”

“Op gewestelijk niveau zag je heel veel talentvolle jongeren die niet de juiste begeleiding kregen en daarom heb ik besloten om zelf te starten als jeugdtrainer.”

Nik: “Ik heb vroeger zelf 6 jaar bij de jeugd van Hoboken gevoetbald. Ik ben daarna gaan handballen, tot mijn 16e op nationaal niveau.”

“Daarna heb ik nog verschillende sporten beoefend. Sporten is mijn passie. Toen mijn zoon begon te voetballen is het weer beginnen te kriebelen om iets in het voetbal te doen. Ik ben dan zelf weer beginnen te voetballen op veteranenniveau en ben ook gestart met training te geven.”

“Om een betere trainer te worden en de spelers een goede opleiding te kunnen geven, ben ik de cursussen en verschillende opleidingen gaan volgen.”

“Ik ben me volledig op training geven gaan focussen. Het is een passie geworden en het is geweldig om de jeugdspelers iets bij te leren en ze progressie te zien maken.”

Lees verder onder de foto van Nik:

Hoe loopt het met de U12? Jullie zijn in IP van 2 naar 3 gestegen. Wat betekent dat?

Fayçal: “Binnen het jeugdvoetbal kan je in elke reeks (IP/Provinciaal/Gewestelijk) kiezen op welk niveau je wenst te spelen: 1, 2 of 3 sterren.”

“Wij hebben ervoor gekozen om op 2 sterren te starten, omdat we veel nieuwe spelers moesten inpassen. Na enkele wedstrijden hadden we door dat deze groep te sterk was voor dat niveau.”

“In wedstrijden waarin je met meer dan 10 doelpunten verschil wint, is er niet veel uitdaging meer. Om de jongens blijvend progressie te laten maken, hebben we besloten om na Nieuwjaar een niveau te stijgen, naar 3 sterren.”

“De jongens blijven het goede niveau aanhouden en bewijzen momenteel dat ze hun plaats waard zijn in deze reeks en op dit niveau. Chapeau. Het loopt fantastisch met deze talentvolle groep.”

Lees verder onder de foto van Fayçal:

Hoe gaat alles in zijn werk met 2 trainers: hoe verdelen jullie dat?

Nik: “Het is niet makkelijk om met 2 trainers voor een groep te staan, maar samen zitten we op dezelfde lijn qua visie, trainingsintensiteit en het Racing-DNA, dus ik kan me geen betere partner wensen.”

“Vanuit de club wordt van ons verwacht om het opleidingsplan te volgen en daardoor weten we perfect welk thema aan bod zal komen. Op dat vlak is er geen discussie mogelijk.”

“Een training bestaat uit een opwarming, wedstrijdvormen en tussenvormen. We zorgen ervoor dat we beiden elk een opwarming, wedstrijdvorm en/of tussenvorm hebben en de groep wordt in 2 verdeeld.”

“Bij elke vorm wisselen we van groep na de vooropgestelde tijdsduur. Op die manier werken de spelers samen met beide trainers.”

Wat willen jullie met jullie team U12 IP bereiken?

Fayçal: “Onze club komt van heel ver en heeft ontzettend grote stappen voorwaarts gezet om te staan waar we nu staan. De weg is nog lang, maar alvast grote dank aan iedereen die hieraan heeft meegewerkt.”

“Wij willen dat tegenstanders weer met het grote respect van destijds kijken naar Racing Mechelen. Dat kun je alleen afdwingen door week in, week uit een hoog niveau op de mat te brengen.”

“De individuele progressie van de spelers blijven we hoog in het vaandel dragen, want laten we eerlijk zijn: de bedoeling is om de meeste van deze jongens te zien debuteren voor onze 1e ploeg in de toekomst.”

Merci, Nik en Fayçal, voor de babbel, veel succes nog met jullie werk op Racing en de jeugdspelers!

De U12 IP: