Dave De Herdt is nieuwe T1 van Racing: “Open, correct en aanvallen”

Dave De Herdt staat volgend seizoen als T1 voor de nieuwe spelersgroep. De 38-jarige De Herdt was eerder werkzaam voor Beerschot Wilrijk, Rupel Boom en Lierse Kempenzonen.

Dave De Herdt heeft alle stations van het trainersvak doorlopen: van de allerkleinsten tot de allergrootsten, tot in 1e amateur. Als trainer van een eerste ploeg kwam hij aan de oppervlakte op het moment dat Beerschot Wilrijk zijn opmars maakte vanuit 1e provinciale.

Dave vormde op het Kiel een trainersduo met de door de wol geverfde Urbain Spaenhoven. Samen met Spaenhoven leidde hij Beerschot Wilrijk weer naar de hogere regionen. In een overlegmodel werden de taken tussen Spaenhoven en De Herdt netjes verdeeld en kon Dave de kneepjes van het vak leren.

In de zomer van 2016 volgde de overstap naar Rupel Boom, waar De Herdt en Spaenhoven hoge ogen gooiden met mooi voetbal en een knappe plaats in de rangschikking van eerste amateur.

Zo liepen ze in de kijker bij reeksgenoot Lierse Kempenzonen, dat het duo eind oktober in Boom wegplukte. Maar na enkele maanden eindigde de samenwerking tussen Lierse en Spaenhoven en een aantal weken later verliet ook De Herdt het Lisp.

“Aanvallend voetbal, voor resultaat en de fans”

“Ik heb lang een tandem gevormd met Urbain Spaenhoven, tot zijn verblijf bij Lierse geëindigd is. Toen heeft Urbain me gezegd dat het tijd was dat ik op mijn eigen benen ging staan, want hij was aan het einde van zijn carrière aanbeland. Dat advies heb ik gevolgd”, zegt Dave.

“Urbain en ik gaan nu onze eigen weg in het voetbal, al zal onze band altijd goed blijven en kan ik altijd bij hem terecht als ik advies zou willen.”

Het voetbal dat Dave De Herdt speelt, vertoont veel gelijkenissen met dat van Spaenhoven, en heeft in het verleden dus tot veel succes geleid.

“Twee spitsen, aanvallend, met de nadruk op verzorgd voetbal, opkomende backs en hoge druk: dat is mijn voetbal. Dat voetbal had ik al ontwikkeld voor ik Urbain Spaenhoven leerde kennen, maar wij dachten er precies hetzelfde over, zo bleek.”

“Vraag dus niet aan mij om alleen maar te verdedigen. Ik vertrek vanuit mijn eigen visie en tactiek voor een driepunter. Ik win liever met 4-3 dan 1-0. Waarom? Omdat je op den duur nog voor 25 supporters speelt als je het behoudend aanpakt. Mensen willen spektakel zien. Ik krijg niet graag goals tegen, maar je moet je ploeg aantrekkelijk maken en dat kun je alleen doen als je aanvalt.”

“De grootste kwaliteiten van aanvallers liggen doorgaans in de 16 meter. Dus heeft het geen zin om die aanvallers terug te trekken of als een soort van veredelde nummer 10 te laten spelen. Een Dean Doncos bijvoorbeeld moet zoveel mogelijk in de rechthoek van de tegenstander staan. Zo geef je een signaal: aan je eigen ploeg en meteen ook aan je tegenstander.”

“Open, duidelijk en eerlijk”

Dave De Herdt ademt voetbal. Hij is er dag en nacht mee bezig. “Ik ben in het dagelijkse leven teamleader bij bpost. Dat is een job die ik heel graag doe en waar ik nog groeimogelijkheden heb, maar daarnaast gaat veel tijd naar het voetbal.”

“Ik heb veel cursussen gevolgd en beschik – buiten de Pro License – over alle diploma’s die je kunt hebben. Daarnaast heb ik het diploma van talentscout, videoanalist, blessurepreventie enzovoort. Ik school me ook nu nog constant bij.”

“Voetbal is mijn leven en ik vertrek daarbij op het veld altijd vanuit mijn eigen kracht en die van de ploeg die ik train. Zo hoef ik niet per se veel beeldmateriaal van onze tegenstanders in de competitie. Ik ga uit van onze eigen kracht en wil daarom vooral beelden van onze eigen spelers en onze eigen wedstrijden. Zo kun je je spelers beter maken.”

“Ik ben open, duidelijk en eerlijk. Ik leg uit waar ik mee bezig ben en doe dat zo correct mogelijk. Op die manier ga je al heel wat problemen uit de weg.”

“Ik zeg nu al open dat het op Racing een pittige voorbereiding wordt, met veel trainingen. Want mijn manier van spelen vergt nu eenmaal veel trainingen. Heel veel vrij zullen de spelers niet hebben in die periode tot de eerste competitiematchen.”

“Als je ambitie hebt in je leven, ook als voetballer, dan moet je meer doen dan iemand anders. Dus zal er ook tijdens het seizoen meer getraind worden dan bepaalde jongens tot nu toe gewend zijn. Maar dat is geen probleem, want ze voetballen allemaal graag en ze worden daar ook goed voor betaald.”

“Met hart en ziel spelen”

Racing heeft voor dat nieuwe seizoen een spelersgroep gevormd met potentieel. Groen-wit is ambitieus. De nieuwe trainer wil de “challenge” graag aangaan.

“Iedereen zal Racing komend seizoen naar voren schuiven als titelfavoriet, maar zelf doen we dat niet. De waarheid ligt immers op het veld, we zullen het dus zélf moeten waarmaken. Als Racing wil promoveren, dan zullen we heel hard moeten werken. En als we hard werken, dan word je meestal beloond.”

“De druk zal hoog zijn, maar daar heb ik geen probleem mee. Ik heb in het verleden altijd als trainer in de top 4 meegedraaid. Ik ben een winnaar. Je zult me niet op tafel zien staan feesten na een gelijkspel, ook al zul je op bepaalde momenten in een seizoen wel eens tevreden zijn met een puntje. Maar een gelijkspel is vooraf nooit mijn uitgangspunt.”

“Wat is voor mij naast trainingsarbeid nog belangrijk is? Eergevoel, mentaliteit, betrokkenheid en karakter. Je moet als voetballer met hart en ziel spelen voor de supporters die een ticketje betalen. Drive, passie, de wil om te winnen, de goesting uitstralen: dát moet je hebben.”

“Met laksheid en desinteresse van spelers kun je als trainer niet gelukkig zijn. Daar spreek ik spelers over aan, want niet alleen de trainer accepteert zoiets niet, ook de spelersgroep en de supporters pikken dat niet.”

“Zelf engageer ik me uiteraard ook voor 100%, en meer. Ik zou volgend seizoen docent worden aan de trainersschool van de KBVB, maar dat ga ik niet doen nu ik hoofdtrainer word bij Racing. Ik kan dat niet combineren, ik ga me volledig focussen op Racing.”

“De Racing-supporters moeten terugkeren”

“In die optiek ben ik heel gelukkig met de spelersgroep die ik hier op Racing tot mijn beschikking krijg. Ik zie daar een aantal zeer sterke persoonlijkheden in, leiders, jongens die de groep meetrekken en corrigeren indien nodig.”

“Drie jaar geleden zat die hoofdtribune hier vol. Dat de fans hier afgelopen seizoen niet zaten, dat kan ik nog begrijpen door alle omstandigheden, maar we moeten wel terug naar die tribune van enkele seizoenen geleden. Want die supporters zijn in die korte tijd niet weg. Dat kan niet. Die moeten terugkeren naar Racing!”

Wat betekent Racing als club voor Dave? “Dit is een echte traditieclub, in het verlengde van Beerschot Wilrijk en Lierse. Wat me opvalt: Racing zat diep vorig seizoen, maar als er iets op het veld gebeurt, hoor je meteen reactie vanuit de tribune. Dat vind ik een trigger, dat spreekt me enorm aan. Elders zou ik misschien meer kunnen verdienen, maar hier op Racing is veel meer mogelijk dan elders.”

Dave, bedankt voor het gesprek en heel veel succes volgend seizoen!