fbpx

Clubfotograaf Miguel en muzikant Bart komen naar De Nacht: “Vrolijk feesten”

Op zaterdag 25 mei is er “De Nacht van de Racing”. Een spetterende avond en fuif voor álle Racingers. Met eten en drinken, voor wie het wenst, of alleen met drank, naargelang.

Twee Racingers die aanwezig tekenen op De Nacht, die meteen het startschot is van de festiviteiten rond 120 jaar Racing Mechelen, zijn Miguel Van Cauwenbergh en Bart Stroobants. Miguel uiteraard als fotograaf van het evenement en Bart, met zijn gitaar, als muzikant.

Met Miguel en Bart blikken we vooruit naar de Nacht en peilen we naar hun gevoelens voor Racing.

“Racing is, volgens mijn immer bescheiden mening, de mooiste club van heel Europa. Misschien komen een paar andere clubs in de buurt, maar Racing blijft uniek”, zegt Miguel.

“Als je het OVK-stadion nadert op een zaterdagavond, dan voel je de magie. De atmosfeer die er hangt, geeft ons een gevoel van fierheid en samenhorigheid. Dat dit voor de tegenstander intimiderend overkomt, kan ik goed begrijpen.”

“We beseffen soms te weinig hoe jaloers andere clubs op ons zijn: onze geweldige supporters, onze historiek, onze Angelsaksische ziel, onze unieke tribune, … We moeten dit koesteren en meenemen naar de volgende 120 jaar, zodat ook volgende generaties vol trots “Racing till I die” kunnen meebrullen in de tribunes.”

Miguel kwam enkele tientallen jaren geleden vanuit Londerzeel op OVK aanwaaien. “Ik zat op school in Kapelle-op-den-Bos. Als je met een paar kameraden en klasgenoten op OVK terechtkomt, ben je onmiddellijk verkocht. Zeker omdat Racing, als underdog in Mechelen, zo groots is in al zijn eenvoud.”

“In 2019 ben ik als clubfotograaf bij Racing begonnen. Ik deed al wel wat achter de schermen en heb voorgesteld om een test te doen. Ik nam mijn eerste foto’s bij een uitmatch op Wezel Sport in het seizoen 2019-2020. De foto die ik toen nam van den Bougie en mijn dochter June zal ik altijd blijven koesteren.”

“Ik koester al wat ik op Racing meemaak. In meer dan 30 jaar, zoals in mijn geval, is dat natuurlijk heel wat. Zeker ook extra-sportief. Als het moeilijk is, valt altijd op hoe we telkens aan hetzelfde zeel trekken, ook al hebben we soms een andere mening over een speler, trainer of een event. All for one, one for all!”

“Een herinnering die ik voor altijd zal koesteren is de mars voor den Bougie van de Grote Markt naar ons stadion, twee jaar geleden. Dat heeft een grote impact op mij gehad.”

“Steve was een heel mooie mens. Ik kende hem al vanop Racing, maar heb hem pas echt goed leren kennen toen hij als chef verantwoordelijk was voor de keuken op de locatie waar ik werkte. Ik zag hem elke dag en we hadden dagelijks een toffe babbel.”

“Uiteraard praatten we dan over Racing, maar den Bougie sprak vooral graag en vol trots en bezorgdheid over zijn kinderen. Hij was een gouden kerel die we nog steeds hard missen. Dat hij niet vergeten is, en nog elke wedstrijd aanwezig is via een mooi spandoek zegt ook veel over de familieclub die Racing is. Ook in moeilijke momenten zijn we er voor elkaar.”

“De toekomst? Ik ben ervan overtuigd dat die mooi is. Ik heb veel vertrouwen in het project dat Michel Vanstallen en François De Keersmaecker opgestart hebben. Ik ben hen alvast eeuwig dankbaar dat ze ervoor gezorgd hebben dat we op de huidige locatie kunnen blijven. Ik kan me Racing op een andere locatie echt niet voorstellen.”

Miguel is op de Nacht van de Racinger present als fotograaf. Waarom?

“De Racing Business Club, die deze avond organiseert, is een belangrijk onderdeel van onze club. Als ik zie hoe ze elke thuismatch het beste van zichzelf geven om hun gasten gastronomisch in de watten te leggen, dan steun ik elk initiatief dat ze nemen met veel plezier.”

“Ik heb als regisseur van de DVD over het 100-jarige bestaan van Racing mijn steentje bijgedragen aan het event toen, en nu doe ik dat dus opnieuw. Ik vind het een grote eer. Bij het vorige jubileum was mijn dochter aanwezig als 1-jarige. Nu is ze 21 en helpt ze mee in de fanshop. Dat is ook zo kenmerkend: de groen-witte passie wordt overgedragen van generatie op generatie. Dat ze als kind geen geel-rode kleedjes of speelgoed heeft gekregen, begrijpt ze nu meer dan ooit.”

“Ik hoop vooral dat het op 25 mei een gezellige avond wordt, waarbij mensen nieuwe mensen leren kennen en nadien vrolijk samen kunnen feesten om het 120-jarige bestaan van onze unieke club te vieren en zo nog meer energie opdoen om Racing verder uit te bouwen en te laten groeien.”

“Ik kijk zeker ook uit naar het optreden van stand-up comedian/Racinger Geert Poels. Ik herinner me, lang geleden, een uitmatch op Kortrijk waar heel ons vak in een deuk lag met al zijn fratsen. Als hij dat kan herhalen, dan wordt het een memorabele avond.”

Miguel (rechts op de foto), met Bart Stroobants (lees verder onder de foto).

Muzikant-Racinger Bart: “Persoonlijk en delicaat”

Bart Stroobants is ook zo’n Racinger in hart en nieren. Dit seizoen is zijn 43e als supporter van groen-wit. En dat zowel in goede als slechte tijden, zonder een jaartje (of zelden een wedstrijd) over te slaan.

“Mijn vader is me op mijn 6e beginnen mee te nemen en ik was direct verkocht”, vertelt Bart.

“Intussen is de situatie zo: ik neem nu mijn vader én mijn zoon mee. Daarnaast komen meestal nog mijn schoonbroer en nichtje mee. Ik heb hen bijna even zot gekregen (lacht). Als elke supporter daarin zou slagen, dan zat OVK goed vol.”

“Racing zit in mijn vel gebakken. Daar kies je niet helemaal bewust voor, dat gebeurt gewoon. Dat is een beetje als verliefd zijn of geboren worden met ros haar of blauwe ogen.”

“Van de generaties die ik zelf zien spelen heb, onthoud ik iconische figuren als Joop Lankhaar, Okafor Uche, Benny Wijnstekers… En natuurlijk mannen zoals Luc Leys, Paul Van Nuffelen, Danny Caes, Ronny Claes, Salvino Marinelli, Mario Krohm, Dirk Pauwels, Danny Lemmens, Patrick Van Kets, een dorpsgenoot van mij, Waldemar Prusik, één van de beste die ik ooit zag.”

“Ik doe veel spelers tekort door mijn opsomming zo te beperken… Ook mannen als de Slach (Kris Slachmuylders) en de Scholle (Johan Scholiers), échte Racingers die altijd alles gaven, mag ik zeker niet vergeten te vermelden. Ik hoorde dat de organisatie haar best doet om bepaalde van deze ex-spelers op de Nacht van de Racinger te krijgen en dat enkelen zelfs al hebben toegezegd: dat is superfijn!”

“Ik heb het gevoel dat Racing in het algemeen goed bezig is. Ik hou wel niet zo van de stelling dat 1e amateur onze plaats is. Ja, op dit moment wel, maar ambitie moet er altijd zijn.”

“Ik hoop ook dat er zoveel mogelijk historische monumenten in het nieuw stadion opgenomen worden. Afscheid nemen van ons iconische gebouw zal pijn doen, daar ben ik heel zeker van, want het begon al te pikken met de afbraak van de loketten aan de carwash.”

“De beperking van toeschouwersplaatsen in het nieuwe project is logisch, maar ik hoop dat er rekening gehouden wordt met de mogelijkheid om later eventueel toch te kunnen upgraden als dat nodig zou zijn. Je weet immers nooit hoe de situatie er over 10, 20 jaar uitziet…”

Bart zal een optreden verzorgen op de Nacht. Zeker de moeite om hem aan het werk te zien dus!

“Muziek brengen is altijd persoonlijk en delicaat. Het is speciaal dat ik dit op De Nacht mag doen en dat zal uiteraard wel wat gezonde nervositeit met zich meebrengen. Ik hoop alvast dat de mensen het leuk vinden. Hopelijk zijn de supporters wat minder kritisch voor mij dan voor de spelers tijdens sommige wedstrijden”, besluit Bart met een kwinkslag.

Klik hieronder op de affiche van de Nacht van de Racing en schrijf je in (dat kan al voor 30 euro)!