“Alles moet scherper, beter, sneller en steviger”

De kop is eraf! De A-kern heeft vrijdagavond een eerste keer getraind. Dave De Herdt was maar wat blij dat hij na 4,5 maand weer het heilige gras kon ruiken.

Door de plotse beëindiging van de competitie in maart en de noodgedwongen voetballoze maanden die erop volgden, vielen heel wat voetbalsupporters in een zwart gat.

Ook Dave De Herdt. Onze T1 toonde zich dan ook heel gelukkig dat hij vrijdagavond opnieuw het veld kon betreden.

Coach, hoe is de eerste training jou bevallen?

“Eindelijk! Het was heel leuk. Ik doe dit gewoon heel graag en ben graag samen met mijn spelers. Dan moet ik er geen tekening bij maken dat dit zeer aangenaam was.”

“Wel is het natuurlijk een beetje anders dan anders. Wij volgen de maatregelen nauwgezet op.”

“Zo moeten spelers een mondmasker dragen, ook in de kleedkamer. Ze hebben zelf allemaal eentje van Racing gekocht, zo vaart ook de jeugdkas er wel bij. Het masker gaat pas af als we het veld betreden.”

“Spelers moeten bij aankomst eerst hun handen ontsmetten en dan meten we hun temperatuur. Als die hoger is dan 37,5 moeten ze naar huis. Verder hebben ze uiteraard hun eigen drinkbus en desinfecteren we ons materiaal. We hebben daar speciale apparaatjes voor gekocht.”

“Voorlopig douchen we niet op de club. De spelers douchen thuis. Je kunt niet alles uitsluiten, maar we proberen er dus wel alles aan te doen om de risico’s te beperken.”

Je kon tijdens de training doen wat je wilde doen?

“Toch wel, ja. Als je volgende week zaterdag een eerste oefenwedstrijd speelt, mag je de spelers nu niet zeggen dat ze niet in duel mogen gaan.”

“Maar verder dan een duel gaat het niet. We geven geen handen aan elkaar, hoogstens een elleboog of vuistje.”


Zijn de spelers fysiek in orde?

“De basisconditie is er bij iedereen. Dat hebben we de voorbije weken opgevolgd en dat zag ik vandaag ook op de eerste training.”

“Het is wel zo: je kunt individueel zo veel als je wil gaan lopen en het schema volgen, maar vanaf het moment dat de bal erbij komt, is dat toch helemaal anders. Dan werk je met intervals en daar moet je je aan aanpassen. Daar hebben we nu deze 6 weken voorbereiding voor.”

Er was een emotioneel moment van enkele minuten waarin de supporters op een pakkende manier hun steun betuigd hebben aan Racinger-in-hart-en-nieren Steve. Hoe heb jij dat beleefd?

“Ik stond tijdens die minuten met kippenvel op het veld en nu je me die vraag stelt, heb ik opnieuw kippenvel. Het is schitterend wat de fans doen om hun vriend Steve moreel te steunen.”

“Ik heb tegen Steve gezegd dat als wij als technische staf iets voor hem kunnen doen, dat we dat zullen doen. Hij staat niet alleen in zijn strijd, wij vechten met hem mee.”

“Ik hoop dat hij moed put uit de steun die hij voor de training in dat speciale moment van alle supporters, de spelers en de technische staf gekregen heeft.”


Tijdens de training heb je de spelers even toegesproken. Wat zei je?

“De intensiteit van de training lag veel hoger op de momenten dat ik tussen de spelers stond en actief aan het coachen was.”

“Zodra ik wat afstand nam om bepaalde spelers individueel beter te kunnen observeren, viel die intensiteit weg. Dat is iets dat ik niet kan toelaten.”

“De enige die een opmerking over die intensiteit maakte, was Jens Heyvaert. Maar we hebben nu genoeg leiders in de groep die mee het voortouw moeten nemen en dat heb ik hen gezegd.”

“Ik heb ook gezegd dat ik volgend seizoen niet tegen de degradatie wil spelen. Als je niet scherp bent op het veld, dan kom je in de problemen en raak je verzeild in de rechterkolom. Daar heb ik nu eens echt geen zin in.”

“We zijn een reeks gepromoveerd, dus moet alles nu scherper, sneller, steviger en beter.”

Ter info: 23 van de 24 spelers waren gisteren aanwezig. Alleen Kevin Eyeson ontbrak wegens ziekte. Hij liet zich onderzoeken en testte negatief op Covid-19. Maandag sluit Kevin aan bij de groep.