Winnaar van de pronostiek: “Racing wint zaterdag met 2-1”

Hoera! David Kuipers is de winnaar van de Racing-prono 2017-2018. De Nederlandse ADO Den Haag-fan is al 30 jaar een die hard-Racing-supporter. Hij voorspelt voor komende zaterdag een eerste thuisoverwinning: “Het is aan ons!”

David, proficiat met jouw eindoverwinning in de Racing-prono. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad voor je zeker was van de zege, niet?

“Klopt. Ik denk dat we vorig seizoen met 4 mensen 8 juiste gokjes geplaatst hadden op de wedstrijden van Racing, toen nog in 1e provinciale.”

“Om één winnaar over te houden is er dit seizoen doorgegokt tot we één winnaar overhadden. Tegen Lyra-Lierse was dat dan eindelijk het geval. Ik had als enige op een 1-1-gelijkspel gegokt (de andere 3 finalisten hadden een nederlaag voor Racing voorspeld, nvdr).”

“Ik heb vorig seizoen vooral op overwinningen gegokt. Ik denk maar één keer op een nederlaag. Ik doe dat voor een deel op gevoel en een pronostiek gaat me altijd wel goed af, maar uiteindelijk is het natuurlijk vooral een kwestie van geluk.”

“Al heb ik er ook wel wat tijd ingestoken: voor ik mijn prono indiende, ging ik altijd eens naar de tegenstander kijken en welke resultaten die had geboekt in de vorige wedstrijden.”

Proficiat, je krijgt loon naar werken. Die 1-1 tegen Lyra-Lierse, waarop was die dan gebaseerd?

“Alle toppers eindigen op 1-1. PSV-Ajax ook vaak (lacht).”

Zaterdag krijg je een prijs en mag je de aftrap geven. Hoe voel je je daarbij?

“Nerveus (lacht). Ik vind het leuk. Ik heb nog nooit op het veld van Racing gestaan. Wel eens toen we klusjes op Racing kwamen doen, maar niet voor een wedstrijd. Ik hoop dat het niet regent. Al zou ik zelfs dat niet erg vinden, want regen hoort bij zaterdagavondvoetbal.”

Hoe ben jij op een zaterdagavond eigenlijk op Racing terechtgekomen, David?

“Ik ben Racinger sinds 1988, het seizoen waarin Joop Lankhaar en Mario Krohm in de ploeg kwamen en ik samen met mijn schoonbroer kwam kijken. Joop Lankhaar kende ik van bij ADO Den Haag. Hij was mijn held en één van de zogenaamde “mattenmannen”. Dat zijn jongens met lange haren in hun nek.”

“Zelf ben ik geboren en getogen in Den Haag. Ik heb er tot mijn 29e gewoond, tot ik mijn vrouw, een Mechelse, leerde kennen en we na een aantal jaar in Rijmenam gaan wonen zijn. Daar wonen we nu nog.”

ADO is een schitterende club. Valt ze ergens te vergelijken met Racing?

“Zeker. Het zijn allebei arbeidersclubs en ook de vrijzinnigheid bij beide clubs spreekt me aan. Ik was echt een heel grote supporter van ADO. Ik zat er veel in de tribune.”

Veel mensen kennen het ADO van de jaren 80 van het hooliganisme.

“Juist. In de jaren 80 heeft een ADO-fan een spijkerbom laten ontploffen in een vak met Ajax-supporters. Dat was min of meer de opkomst van het hooliganisme in Nederland. Maar zelf ben ik een brave jongen.”

Waarom ben je op Racing blijven plakken?

“Om veel redenen. Eén van de redenen is het stadion. De Engelse hoofdtribune is magnifiek. Ik vind dat we een prachtig stadion hebben.”

“In de loop der jaren ben ik een stadionfetisjist geworden. In stadionlectuur passeert ons OVK-stadion regelmatig. Zodra ik dat zie, deel ik de artikels in één van de Facebook-groepen die over Racing gaan.”

Zit je of sta je op OVK?

“Ik sta. Vroeger stond ik achter het doel, nu onder de Nok in vak H. Niet meer met mijn schoonbroer, want hij is een van de vele afgehaakte supporters, al is hij nog altijd een die hard. Ik kom nu kijken met twee vrienden, Karl en Stef. Hun dochters zitten samen met mijn dochters op school in Keerbergen. Zo hebben we elkaar leren kennen.”

“Mijn schoonbroer komt dus niet meer en dat valt me wel op: we hebben bijna 5.000 volgers op de Facebook-pagina van Racing, maar ze komen niet kijken. Zelf heb ik ook enkele seizoenen gemist, geef ik toe, maar ik sta er toch al wel weer enkele jaren. Zeker nu het zo hard nodig is voor de club.”

“Sinds de abonnementenacties op Racing koop ik elk jaar een seizoenskaart. Nu dus voor het derde jaar op een rij. Dat is het minste dat je voor de club kunt doen, ook al zal er misschien wel eens een wedstrijd bij zijn die je door omstandigheden niet kunt zien.”

Kom je alleen thuis of ook uit?

“Ook buitenshuis, ja. Ik kan erg genieten van een uitwedstrijd in een klein gat als Oppuurs. Dat vind ik echt wel iets hebben.”

“Vroeger reed ik vaak mee met de bus. Dan bleven we in Brakel steken in de modder of moesten we wachten op een dronken fan die nog in het café zat. Tegenwoordig rijden we meestal met de auto.”

Racing heeft het lastig dit seizoen. Hoe zie je het evolueren?

“Vorig seizoen hebben we ook een flinke dip gehad in het voorjaar en die zijn we te boven gekomen. Ik zie een identiek scenario nu. Iedereen is in afwachting van iets goeds, zo voel ik het. Want met deze ploeg kun je gewoon niet zakken. Dat kan echt niet.”

“Ik heb ook dit seizoen al genoten van de ploeg. Zoals in Houtvenne, die 1-4. Het probleem is dat we het niet altijd kunnen afmaken en ook wel eens een strafschop missen. Mijn advies: als je een penalty krijgt, moet je hard rammen, dan gaat de bal er 99 van de 100 keer in.”

“Maar ik geloof dus in de ommekeer. Ik zie ons in de onderste middenmoot eindigen, boven de degradatiestreep. Schrijf maar op! Omdat we met deze groep in deze reeks thuishoren. Ik vind het trouwens een leuke reeks, met veel ploegen uit de regio.”

Racingers kunnen hard zijn voor hun ploeg. Dat hoort erbij, vind je ook?

“Inderdaad, gemopper op de tribune hoort erbij. Zelf ben ik wel een optimist, want daar word je gelukkiger van. Als je met een zwaar gevoel in je nek naar het voetbal moet, dan is het niet leuk meer.”

Wat betekent Racing voor jou, in enkele woorden samengevat?

“Racing is mijn soulmate. Daar spreek ik elk weekend mee af. Veel mensen willen in het weekend op café, ik ga op zaterdagavond het liefst naar Racing. Racing is een beetje mijn cafeetje.”

Tot slot, jij als top-pronostiekeur: wat wordt het zaterdag?

“Ik voorspel een eerste thuisoverwinning. Bilzerse Waltwilder heeft de mooiste naam van de reeks, maar ze gaan er aan. Het wordt 2-1. Desnoods trap ik de bal er zelf in. Zaterdag is het aan ons!”