Wel corona, geen voetbal: hoe gaat Yannick Put daarmee om?

De gezondheidssituatie laat geen voetbal meer toe. Alles ligt stil. Akelig stil. Wij vragen ons af hoe de spelers van de A-kern met deze situatie omgaan.

Yannick Put is de eerste in de rij die zijn verhaal vertelt. Ter herinnering: Yannick liep begin september in de bekerwedstrijd tegen Lille een knieblessure op, op een zeer vervelend moment voor de middenvelder die net was overgestapt van Rupel Boom.

“Het gebeurde allemaal totaal onverwacht. Na 5 minuten kreeg ik een beetje last van mijn knie, maar de irritatie was niet van die aard dat ik het gevoel had dat ik meteen een vervanging moest aanvragen”, vertelt Yannick.

“Het was ook vroeg in het seizoen. Ik wilde me bewijzen en vooral niet te snel opgeven. Ik wilde winnen en beslissend zijn voor de ploeg. Dus ben ik op karakter doorgegaan.”

“Na de match bleek de knie echter dik en een dag later was ze nog dikker. Ik heb meteen een MRI laten nemen en de enige optie bleek een operatie te zijn. Dat verdict kwam hard binnen.”

Omdat je nieuw was bij Racing en het seizoen maar pas begonnen was?

“Ja. We hadden net allemaal een half jaar thuis gezeten door corona en toen we voor de 2e keer aan de voorbereiding begonnen waren, belandde ik met een kraakbeenletsel meteen in de lappenmand. Dat was echt geen prettig gevoel.”

“Drie maanden inactiviteit, zo werd het me voorgespiegeld. Terwijl ik ervoor nooit langer dan 3/4 weken aan de kant had gestaan, met een spierscheurtje.”

“Maar goed, er zat niks anders op dan vooruit te kijken. De operatie is goed verlopen. Ik heb een week of 4/5 met krukken gelopen en sinds 2 weken mag het zonder krukken. Ik heb wel wat spiermassa verloren, dus is het zaak om nu weer op te bouwen.”

“Die opbouw verloopt vooral bij de kine: 3 keer per week zit ik daar en dan nog 1 keer in het zwembad. Het ziet er momenteel goed uit: er zit al minder vocht in de knie en ik kan al wat kracht zetten.”

“Het is wel heel belangrijk dat ik mijn tijd neem om te herstellen en dat ik voorzichtig ben. Ik mag vooral niet te vroeg herbeginnen met voetballen. De kinesist moet me intomen, want ik wil altijd maar meer, zoals bij het leg-pressen, waarbij je met beide benen een gewicht wegduwt.”

Yannick, na een match rechts van Max Van der Brempt (lees verder onder de foto):


Heb je nog contact met je ploegmakkers als je revalideert tijdens een coronacrisis?

“Het is een eenzame weg. Je staat er alleen voor. Je zit in een team, maar je zit nu een tijdje niet in die kleedkamer. Dat steekt.”

“Maar ik houd zeker wel contact met de rest. Ik heb alle thuismatchen bijgewoond en ik zit uiteraard in het whatsapp-spelersgroepje van Racing. Daarnaast had ik met enkele spelers zoals Kurt Weuts en Jens De Paepe buiten het voetbal al veel contact, dat is gebleven.”

“Mijn doel is om in januari weer voluit mee te trainen met de groep, als we dan mogen trainen. Ergens is het voor mij een voordeel dat dit nu gebeurd is, nu de competitie stilligt. Daardoor zal ik niet al te veel matchen gemist hebben.”

Hoe beleefde je de wedstrijden vanuit de tribune?

“Je zag dat we aan het bouwen waren. Onze eerste bekermatch was nog wat moeizaam, maar tegen Lille liep het al veel beter. Dat was een heel goeie match die we speelden.”

“In de competitie tegen Diest waren we baas en wonnen we verdiend, ook al was dat een heel moeilijke wedstrijd. Over die 2-6 tegen Termien valt dan weer weinig goeds te zeggen, dat weten de jongens zelf ook wel.”

“Maar wat heel positief is, is dat we de week erna met 0-1 wonnen in Beringen. Als je zo reageert op een 2-6, dan zeg ik: chapeau. We hebben een zeer goeie groep.”

Welk gevoel had je bij de beleving rond het veld?

“Wat me in de tribune opviel, was de vibe die rond Racing hangt. Het begon al met die 300 fans op de eerste training. Dat was top! Ik denk dat het er in niet-corona-tijden nog meer waren geweest.”

“Tegen Lille ondervond ik dan zelf op het veld hoe er gezongen werd en dat er veel ambiance was. Als speler geniet je daar uiteraard van.”

“Het gevoel dat ik bij Racing heb, is dat het een club is met zeer veel potentie. Het stadion is oud, maar het is wel prachtig. De omgeving om in te spelen is top.”

“Ik heb zowat hetzelfde gevoel als toen ik voor Antwerp speelde: dat kolkende stadion. Je voelt dat ook aan tegenstanders die naar Racing komen en denken: hier moeten we het doen, hier moeten we iets forceren. Dat voel je als speler heel hard.”

“Laten we hopen dat we dat dit seizoen nog kunnen meemaken. Corona is voor iedereen een merde, maar als we kunnen heropstarten na deze stillegging is er veel mogelijk. Dat kan weer een nieuwe boost geven.”

“Het enige dat ik vrees is dat langere periodes van geen voetbal bij een aantal spelers tot mankementjes en blessures zullen leiden. Daar zal iedereen zich tegen moeten wapenen.”

Yannick, bedankt voor de babbel en nog veel succes met de revalidatie! Hopelijk tot snel op OVK!