“We hebben een goeie beurt gemaakt”

Racing heeft zaterdagavond ook zijn tweede partij in de Beker van Antwerpen met een overwinning afgesloten.

Trainer Dave De Herdt zag zijn ploeg nog voor de rust gedecimeerd tot 10 man, maar hield vast aan zijn principes.

Coach, wat vond je ervan tegen Retie?

“Het was een bewogen wedstrijd, een beetje een gek debuut hier thuis. Maar we speelden wel een heel goeie partij. We hadden kansen om met 4-0 of 5-0 te winnen.”

“We moeten scherper zijn in de afwerking en alles nog wat beter op elkaar afstemmen. Neem Dean Doncos: het is al enkele weken op een haar na dat hij scoort.”

“Zo gaat dat bij een spits: soms vliegen de ballen met de ogen dicht binnen, soms hebben ze wat pech. Maar dat komt nog wel, we zijn nog maar half augustus. De ballen moeten er vooral in de competitie invliegen.”

“Ik ben vooral blij dat we die kansen creëren, terwijl we met 10 man moeten spelen. Goed voetbal is de basis van alles.”

Zagen we hier de basisploeg aan het werk?

“Ik heb vanalles in mijn hoofd. Ik wil vooral dat spelers zich tonen in de voorbereiding, in welke match ook. Zo heeft Jens Heyvaert vanavond de kans gekregen om zijn plaats te vinden in een heel goed elftal.”

“Ik spreek nu nog niet over een basisploeg. Ik zal trouwens iedereen nodig hebben in de loop van het seizoen. Het kan allemaal snel gebeurd zijn. Neem de rode kaart voor Van der Zyp vanavond. Dan moet de volgende zijn kans grijpen en laten zien dat ik op hem kan rekenen.”

Na de rode kaart voor Van der Zyp bleef Racing op de aanval spelen. Bewust?

“Ik heb tijdens de rust gezegd: “We kunnen achterover gaan leunen en op de 1-0 gokken, maar zo zitten wij niet in elkaar”.”

“Dit Racing voetbalt vooruit. Met 10 man zijn we achterin met 3 gaan spelen, in het middenveld met 4 en voorin hebben we onze twee spitsen laten staan. Als we de Racing-supporters die om allerlei redenen afgehaakt hebben willen terugwinnen, zal het met dit soort voetbal zijn.”

“Mijn groep gaat trouwens mee in het verhaal. Ze denken mee en proberen het concept zo goed mogelijk uit te voeren.”

Wat gebeurde er precies bij de rode kaart voor Van der Zyp?

“Hij leed balverlies, zette negatieve druk en tackelde langs achteren. Dan begint de discussie: geel of rood? De ref vond dat het rood was.”

“Okay, ik leg me daar bij neer en heb meteen mijn manschappen herschikt, maar toen ik de ref er attent op maakte dat de tegenstander al een aantal fouten had gemaakt met de voet vooruit en hij niet ingreep terwijl wij rood krijgen voor een fout op 60 meter van ons eigen doel, is er een kleine discussie ontstaan en ben ik zelf ook achter de omheining gevlogen.”

“Ik ben me na de wedstrijd samen met Van der Zyp bij de ref gaan excuseren. Dat hoort zo in sport, waar ook emoties mee gemoeid zijn. Maar goed, ik onthoud vooral dat we vanavond een goeie beurt gemaakt hebben.”

Ruimte voor externe advertenties: