“Voorlopig twee keer trainen en geen oefenmatchen”

De beslissing om de competities in het amateurvoetbal “voor onbepaalde tijd” stil te leggen, is niet als een verrassing aangekomen.

Ook niet bij Marc Ghys. De sportief manager van Racing is realistisch genoeg om te beseffen dat er iets moest gebeuren en dat daarbij ook naar de sportactiviteiten gekeken werd.

“Ik heb er geen zicht op hoe lang de competitie zal stil liggen, maar ze zeggen dat het al minstens een maand is en persoonlijk denk ik al zeker tot 1 december”, zegt Marc.

“Als je de coronacijfers ziet en weet dat je pas over een tweetal weken een daling mag verwachten bij nieuwe maatregelen, dan weet je dat ze de deur niet al te snel weer gaan openzetten.”

Hoe pakken jullie dat nu aan met de A-kern?

“We trainen vanaf nu 2 keer per week, in plaats van 3 keer. Telkens op dinsdag en donderdag. Op die manier behouden de spelers hun conditie en lopen we geen achterstand op.”

“Meer zelfs: we kunnen nu zorgen dat onze spelers nog beter in vorm zijn, want door de stillegging van de trainingen in de provincie Antwerpen eind juli-begin augustus hebben wij toch een kleine achterstand opgelopen.”

“Oefenwedstrijden zijn in ons geval niet aan de orde. Die hebben geen nut als de maatregelen nog verstrengen en de coronapauze nog lang duurt.”

“We wachten op een richtdatum voor de heropstart van de competitie en zullen dan bekijken hoe we ons schema op dat moment gaan aanpassen, met opnieuw 3 trainingen en ook oefenduels.”

Is het vanuit onze ziekenboeg een geluk bij een ongeluk dat er nu weer een pauze is?

“Misschien wel als je het zo bekijkt, ja. Want we zitten met Wout Kerckhofs en Yannick Put, twee spelers op twee cruciale posities, die alletwee lang out zijn met een knieletsel. In dat opzicht is een lange pauze in ons voordeel, al zeg ik er meteen bij dat hun vervangers het zeer goed doen.”

“En er lopen verder nog wat jongens rond met allerlei kwaaltjes, het is nu het moment om daar van te herstellen. Dus ook in dat opzicht komt deze onderbreking ons niet slecht uit.”

“Anderzijds hebben we vorig weekend gewonnen in Beringen en wilden we uiteraard op dat elan doorgaan.”

Na 4 matchen staan we mooi in de middenmoot met 6 op 12, op 3 punten van leiders Betekom en Nijlen. Hoe zie jij dat, Marc?

“Gezien de omstandigheden, met die stillegging van de trainingen in onze provincie in de zomer en de zware blessures bij enkele spelers, is dat okay.”

“Thuis tegen Termien hebben we een volledige offday van ons team gezien en op Pelt hadden we niet verdiend om te verliezen. Tegen Diest en Beringen hebben we het dan weer goed opgelost, in die optiek kan ik dus wel leven met die 6 op 12.”

Met Jerko Guldix kwam er versterking na de nederlaag tegen Termien. Is Jerko al een meerwaarde?

“Zeker! Hij heeft zich in korte tijd zeer goed aangepast. Je ziet meteen dat hij een opleiding van 12 jaar en 3 jaar profbestaan bij Anderlecht niet zomaar kan verstoppen. Die jongen kan voetballen.”

“De automatismen moeten nog wat groeien, maar je kunt niet ontkennen dat Jerko een potentiële basisspeler is. Hij is geen versterking in de breedte, zoals wel eens gezegd wordt als een club in deze periode van het jaar nog een extra speler binnenhaalt.”

“Jerko voelt zich goed in de groep. Zaterdag heeft hij als nieuwkomer een liedje moeten zingen toen we met de spelersbus naar Beringen reden: “Geen wonder dat ik ween” van Paul Severs. Bij andere spelers moet je zoiets 27 keer vragen, Jerko deed dat zonder morren.”

Klik hier voor het wondermooie “Geen wonder dat ik ween” van Paul Severs.