Vandaag is de geboortedag van Rik De Saedeleer

Dominicus “Rik” De Saedeleer werd op 17 januari 1924 in Mechelen geboren.

Van 1939 tot 1954 speelde hij voor de eerste ploeg van Racing. Ook zijn vader en grootvader waren bij groen-wit actief. Hij maakte reeds op 15-jarige leeftijd zijn debuut voor de eerste ploeg. In de jaren ’50 van de vorige eeuw behaalde Racing trouwens zijn beste resultaten ooit in de clubgeschiedenis: een derde plaats in 1950 en in 1951, in 1952 werd de club vicekampioen na RFC Luik en in 1954 bereikte Racing zelfs de finale van de Beker van België, maar ging daarin onderuit tegen Standard Luik.

Rik was een uitstekende aanvallende binnenspeler. In tegenstelling tot andere ploeggenoten heeft hij het echter nooit geschopt tot een officiële interland van de Rode Duivels. Op 1 maart 1949 stond hij wel opgesteld in een oefenwedstrijd van België tegen de London Combination, een elftal van Londense profs.

De Saedeleer werd in 2004 unaniem verkozen tot de meest verdienstelijkste speler van Racing ooit. Hij speelde in de toenmalige Eerste Klasse 122 wedstrijden en scoorde 55 doelpunten, in totaal – met de Tweede Klasse erbij – speelde hij voor Racing 288 wedstrijden en scoorde 158 doelpunten.

Na zijn voetbalcarrière ging Rik de journalistiek in. Hij had een column in Het Laatste Nieuws. In 1957 werd hij door oud-teamgenoot Remy Van de Kerckhove benaderd om hem te vervangen als voetbalverslaggever bij het NIR, de latere VRT. Hij zou er zich opwerken tot één van de bekendste verslaggevers die de Vlaamse televisie ooit heeft gekend. Zijn verslagen kenmerkten zich door een grote kennis van zaken, maar ook door een groot inlevingsvermogen. Na het WK van 1998 ging De Saedeleer met pensioen.

De Saedeleer maakte nog een korte comeback tijdens het WK van 2008, hij verzorgde de reportages van het WK voor TV4.

Rik overleed – na een langdurige ziekte – op 3 maart 2013 in een ziekenhuis in Knokke. Hij werd in intieme familiekring begraven.