Van Bulck: “Hopelijk zaterdag tegen Bornem opnieuw kippenvel”

Indy Van Bulck moet zowat de jongste doelman in onze reeks zijn. De 18-jarige keeper barst van het talent en snakt naar een eerste driepunter.

Zaterdag krijgt Racing het bezoek van Bornem. Opnieuw wordt Indy Van Bulck in doel verwacht, bij afwezigheid van de revaliderende Fred Ledent. De pas 18-jarige Indy speelde dit seizoen al elke minuut.

Indy, je bent pas bij Racing en staat al in de basis. Had je dat verwacht?

“We wisten dat Fred Ledent na zijn schouderoperatie een tijdje out zou zijn en dat hij dus moest vervangen worden. Dus had ik ergens wel gehoopt om te kunnen spelen, maar ik had het zeker niet verwacht.”

“Het was een aangename verrassing toen de coach me voor de eerste wedstrijd op Termien kwam vertellen dat ik zou keepen. Ik was een beetje nerveus, want het was mijn allereerste officiële wedstrijd in een eerste ploeg.”

“Maar mijn ploegmaats hebben we enorm goed opgevangen. De meer ervaren spelers gaven me tips en stelden me op mijn gemak. Zodra je dan op dat veld staat, verdwijnen de zenuwen en ben je enkel bezig met die match.”

Het zijn je eerste maanden bij Racing. Waar speelde je voordien?

“Ik ben als kleine jongen als veldspeler begonnen bij Aartselaar en ben dan verhuisd naar Beerschot. Maar als snel wilde ik keeper worden. Ballen pakken en toffe reddingen doen heb ik altijd leuker gevonden dan zelf scoren.”

“Als keeper ben ik begonnen bij Londerzeel. Na een half jaar ben ik naar Lierse vertrokken en daar heb ik gespeeld tot ik deze zomer naar Racing kwam. Ik heb bij Lierse dus alle reeksen doorlopen, van U9 tot en met beloften. Vorig seizoen heb ik de voorbereiding meegedaan met de A-kern, toen Lierse nog in 1B speelde, en mocht ik ook tijdens het seizoen ook een aantal keer met de eerste ploeg meetrainen.”

Hoe ben je dan precies op Racing terechtgekomen?

“Lierse was tevreden over mij, maar toen de club failliet ging, was de onzekerheid heel groot. Het was lang wachten op nieuws, op een overname of een fusie. Daarom heeft mijn vader een aantal clubs gecontacteerd. Met enkele clubs zijn we gaan praten en aangezien Racing mij van die clubs het meeste aansprak, heb ik voor groen-wit gekozen.”

“Het feit dat we als doelmannen elke training met een specifieke keeperstrainer kunnen werken, was voor mij een grote troef om voor Racing te kiezen. Guido Van Limbergen geeft goeie trainingen en geeft me veel advies. Ik heb in korte tijd al veel van hem bijgeleerd.”

Jouw vader heeft ook voor Racing gespeeld. Speelde dat mee in je keuze?

“Mijn vader, Jurgen Van Bulck, maakte ergens in de jaren 80 deel uit van de A-kern. Hij kende de club dus inderdaad al. Hij brengt me elke training en elke wedstrijd naar Racing. We wonen in Terhagen, bij Rumst. Als ex-doelman adviseert hij me, altijd handig (lacht).”

Wat is het grote verschil nu je doelman in een eerste ploeg bent?

“Alles gaat veel sneller dan bij de jeugd en zelfs de beloften van Lierse. Het is eigenlijk ongelofelijk hoe groot dat verschil is. Je moet veel sneller denken. Alles hangt bij een eerste ploeg ook veel meer af van details.”

“En is het bij de jeugd of beloften ook belangrijk om een bepaald soort voetbal te brengen, dan tellen bij een eerste ploeg in eerste instantie toch vooral de punten. Echt op resultaat spelen, dat is iets dat je moet leren.”

Je hebt het de voorbije matchen al zeer goed gedaan. Hoe schat je dat zelf in?

“Ik blik vrij tevreden op mijn prestaties terug. Vorig weekend in Leopoldsburg maakte ik een foutje, waardoor zij de 2-0 konden scoren, dat was wel jammer. Maar voor het overige ben ik dus vrij content.”

“Ik ben niet de grootste doelman, maar ik heb wel een goeie détente, waardoor ik toch bij hoge ballen kan. Ik ben nogal een durver ook. Mijn grootste kwaliteit? Ik vind dat ik goed kan meevoetballen en dat ik mijn medespelers goed probeer te coachen. Het is belangrijk voor de verdedigers dat iemand hen zegt wat er in hun rug gebeurt. Dat probeer ik zoveel mogelijk te doen.”

Hoe blik je terug op de seizoensstart van de ploeg?

“Ik vind dat we veel meer verdienen dan we nu hebben. Onze prestaties zijn altijd meer dan okay. Maar we hebben het geluk nog niet echt aan onze kant gehad, buiten op Tienen dan. Ik hoop dat dat snel keert, hopelijk zaterdag al tegen Bornem. Want we verdienen echt een eerste driepunter.”

“Ik kijk alvast enorm uit naar onze tweede thuiswedstrijd. Het hoogtepunt van dit prille seizoen is voor mij immers onze eerste thuismatch, twee weken geleden tegen Zwarte Leeuw. Toen ik de supporters hoorde zingen in de tribune kreeg ik kippenvel. Dat was echt fantastisch.”

Indy, bedankt voor dit gesprekje en alle succes de komende weken en maanden!