Racing Retro: Jan Dogaer, meer matchen dan Francky Dury en Jan Ceulemans

In onze rubriek Racing Retro graven we in ons tekst-, foto- en videoarchief.

Deze week diepen we een stukje krant op. Het gaat om een knipsel van 25 oktober 2017.

Het Laatste Nieuws had het lumineuze idee om een lijstje te maken met langst dienende trainers van eersteklasseclubs.

Francky Dury zat op de avond van 25/10/2017 immers voor de 400e keer op de bank als coach van eersteklasser Zulte Waregem, dat die dag tegen Anderlecht speelde.

Het Laatste Nieuws had zijn werk goed gedaan, want in het lijstje moest Francky Dury ondanks zijn fantastische aantal van 400 nog één coach voor hem dulden: niemand minder dan Jan Dogaer.

“In de geschiedenis van het Belgische voetbal is er slechts één coach met meer matchen op de teller bij dezelfde eersteklasser: Jan Dogaer deed beter bij RC Mechelen. Verdeeld over 3 periodes (1919-1924, 1926-1937 en 1948-1957, toen Racing telkens op het hoogst niveau speelde) kwam Dogaer aan 708 wedstrijden”, schreef HLN in oktober 2017.

Van worstelaar over verzorger en trainer tot voorzitter

Jan Dogaer werd geboren op 14 maart 1887. Eigenlijk was hij actief als worstelaar, maar toen voetbal zich in die tijd als nieuwe sport manifesteerde, bekeerde hij zich tot de leren bal.

Jan werd in 1906 opgenomen als “lid” van Racing en werd verzorger. In 1912 werd hij “als beloning voor zijn werklust” opgenomen in het bestuur.

Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, week het gezin Dogaer uit naar Manchester in Engeland. Jans jongere broer Frans werd er opgemerkt door Engelse scouts en belandde zo in de eerste ploeg van Aston Villa.

Na de oorlog keerde de familie terug naar Mechelen. Dankzij “de in Engeland opgedane kennis” nam Jan Dogaer in 1919 zonder aarzelen de taak van Racing-trainer op zich. Tot diep in de jaren 50 zou Dogaer “deze taak onafgebroken en belangeloos blijven uitoefenen”, lezen we in het Racing-gedenkboek van 1987.

“Het is onmogelijk te schatten hoeveel Racing-jongens door Dogaer gevormd en naar het topvoetbal geleid werden.” En meer: “Toen op het einde van de Tweede Wereldoorlog de vrede in zicht was en de clubleiding georganiseerd werd, zou Jan Dogaer op 8 maart 1945 tot Algemeen Voorzitter verkozen worden.”

Jan Dogaer beleefde in de jaren 50 de glorieperiode van Racing vanaf de eerste rij, toen hij dus zowel trainer als voorzitter was. Het waren gouden jaren waarin onze club mee zijn stempel drukte op het Belgische voetbal en op de Heizel onder meer de finale tegen Standard speelde van de Beker van België.

Jan Dogaer was trainer van de eerste ploeg tot midden jaren 50 en zou voorzitter blijven tot midden jaren 60. In januari 1970 overleed hij op 82-jarige leeftijd. Om Jan Dogaer te eren werd de ontvangsthal in het Oscar Vankesbeeckstadion een tijdje omgevormd tot een rouwkapel.

Het krantenknipsel uit Het Laatste Nieuws van oktober 2017:

Jan Dogaer: