Racing Retro: de eerste match in 1e klasse op Club Brugge (1988)

Drie weken geleden kon u in Racing Retro zien hoe onze 1e ploeg zich in het seizoen 1987-1988 verzekerde van de promotie naar de hoogste klasse.

Racing vierde in april 1988 de terugkeer naar het allerhoogste niveau met een kampioenenmatch thuis tegen Waterschei (klik hier voor de video).

Vandaag gaan we door op die periode en diepen we uit ons video-archief de beelden op van de eerste match die Racing in dat eerste seizoen eerste klasse (1988-1989) speelde.

Datum: 13 augustus 1988. Locatie: het veld van Club Brugge. Er zaten een kleine 15.000 toeschouwers in wat toen nog het Olympiastadion heette.

Als je de namen ziet van Club Brugge, dan moet je even in je ogen wrijven: één voor één toppers. Franky Van der Elst, Marc Degryse, Jan Ceulemans, Kenneth Brylle, Tew Mamadou… Het seizoen ervoor was Club kampioen geworden en was blauw-zwart doorgestoten tot de halve finales van de UEFA-beker.

Racing verdedigde zich in zijn eerste wedstrijd van het seizoen kranig tegen de Belgische grootmacht, maar liep in de beginfase toch al vrij snel tegen de 1-0 aan. Mamadou scoorde met een kopbal. Toch werd het geen afstraffing voor groen-wit, want het zou tot de 89e minuut duren voor Club Brugge een tweede keer zou scoren, via Marc Degryse.

Club Brugge zou dit seizoen als 4e eindigen, met 43 punten uit 34 wedstrijden. In Europacup I (de beker der landskampioenen) schopte Club het tot de 1/8e finales. Het was in die campagne dat Club thuis met 1-0 won van het Monaco van coach Arsène Wenger, maar in de terugmatch kreeg doelman Philippe Vande Walle 6 goals om zijn oren (6-1).

Opstellingen:

Club Brugge: Philippe Vande Walle – Serge Kimoni, Tew Mamadou, Pascal Plovie, Dennis van Wijk, Luc Beyens, Franky Van der Elst, Jan Ceulemans, Alex Querter (37’’ Dimitri Mbuyu),– Marc Degryse, Kenneth Brylle

RC Mechelen: Dirk Pauwels, Carl Massagie, John Smolders, Paul Van Nuffelen, Danny Caes, Joop Lankhaar,– Steve Blair, Ronny Claes, Eyal Beglaubter , Bruno Nijs, Patrick Van Kets (77’’ Patrick Asselman)

Klik hier voor de samenvatting uit Sport op Zaterdag, met commentaar van Rik De Saedeleer.