Racing-fan Stijn over de muurschilderingen: “Dit past bij een cult-club als Racing”

Wie vorige thuismatch op OVK aanwezig was, kon er niet naast kijken. De muurschilderingen met – onder meer – de beeltenis van Oscar Vankesbeeck viel in de smaak van de Racing-fans.

Aan de schilderingen is hard gewerkt door een groepje Racing-supporters. In samenwerking met de Mechelse kunstenaar Jonas Tuch van Chromana mag het resultaat écht gezien worden.

Stijn Ureel opperde het idee om “iets te doen” aan de grijze muren in het stadion en nam de koe bij de horens. In korte tijd maakte de jonge Racing-fan mensen warm om de groen-witte kleuren op de muren te verven.

“Het idee kwam in de eerste plaats voort uit mijn passie voor Italiaans voetbal. Daar is het veel meer de gewoonte om in de steden zelf muurschilderingen en graffiti aan te brengen van de ploegen die er spelen”, zegt Stijn.

“Kijk bijvoorbeeld naar Napoli, waar je in elke straat wel een beeltenis van Diego Maradona tegenkomt, en nu ook van Dries Mertens.”

“Door de rauwere achterban, de ligging in een arbeiderswijk en de supporterscultuur bij Racing Mechelen zag ik een ideale gelegenheid om er ook bij ons werk van te maken.”

“We hebben supporters opgetrommeld via de website en sociale media van Racing, want die participatie is heel belangrijk. Eerst waren we al bij de stad gaan aankloppen, om te zien wat de mogelijkheden waren om samen te werken. Na wat research hebben we een subsidie-aanvraag ingediend bij de stad.”

“Zo zijn er uiteindelijk heel wat ideeën op tafel gekomen en hebben we er enkele van overgehouden. Zoals de beeltenis van Oscar Vankesbeeck, de “Daar is em, daar is em” van Rik De Saedeleer en onze eigen leuze “Waar een wil is, is een weg”.”

Lees verder onder de foto van Stijn.

Racing is meer dan alleen maar voetbal

Het resultaat overtreft de verwachtingen. Ook die van Stijn zelf.

“Dit resultaat had ik op voorhand niet kunnen voorspellen. We hebben schitterend werk geleverd met zowel fans, jeugdspelers als de Mechelse kunstenaar Jonas Tuch.”

“Iedereen heeft op zijn manier bijgedragen aan dit mooie resultaat. De mix tussen historie, het portret van Oscar Vankesbeeck, de streetstyle en de leuke details maken het geheel af.”

“Racing komt op deze manier ook op een andere manier naar buiten dan met enkel voetbal. We creëren een underground/kunst-cultuur die uitstekend past bij Racing.”

“Ik hoop dat dit een begin kan zijn van een culturele revolutie binnen de club. Zoals eerder vermeld heeft Racing veel kwaliteiten die andere clubs niet hebben om meer in deze richting te profileren.”

“We zijn een cultclub die in een schitterend stadion speelt, met een sterke Britse invloed. Laat het in deze omgeving zijn dat muurschilderingen en street-art samenvallen.”

“Nu de fans de eerste fase kunnen bewonderen, hebben we hopelijk met dit project iets kunnen aanwakkeren dat verder kan evolueren. Er zijn nog veel grijze muren en ook met andere kunstprojecten kunnen we op dit elan verdergaan…”

Sterk werk, Stijn en Racing-fans/spelers! 

Ook bedankt aan stad Mechelen en Jonas Tuch voor de mooie medewerking.

Enkele foto’s van de muurschilderingen: