Racing-fan en -sponsor Jef Trentels is op zijn 81e overleden

Een groot Racinger is niet meer. Jef Trentels is dinsdagavond op zijn 81e overleden.

Bij zowat alle Mechelaars – en zeker de Racingers – zal de naam Trentels ongetwijfeld een belletje doen rinkelen. Jef Trentels kennen we van de gelijknamige winkel in de Maurits Sabbestraat, vlak bij het Oscar Vankesbeeckstadion.

IJzerwaren Trentels is al sinds de jaren 60 een begrip in Mechelen, Jef was de founding father van de winkel.

Onder de leiding van Jef is IJzerwaren Trentels een winkel geworden waar de doe-het-zelver echt alles vindt, van het eenvoudigste schroefje, over een brievenbus tot een tractor-grasmachine.

Jef Trentels was niet alleen een succesvolle ondernemer, hij was ook een echte Racinger. Tientallen jaren lang steunde Jef onze club als trouwe fan én als sponsor. De naam van Trentels staat al jarenlang langs de kant van onze velden en op de shirts van de spelers.

Tot voor kort zat Jef, samen met zijn zoon Noël die de leiding van de winkel overnam, nog trouw in de tribune om te supporteren voor de ploeg van zijn hart. Ook toen hij al ziek was.

Dinsdagavond is Jef overleden. We zullen hem missen en wensen zijn familie en vrienden heel veel sterkte bij de verwerking van dit verlies.

Op de website van Uitvaarten Perdieus kan iedereen die dat wil zijn medeleven betuigen aan de familie. Klik op deze link om dat te doen.

Lees verder onder de foto van Jef Trentels en zijn zoon Noël, die in de zomer nog samen aanwezig waren op EK Pelouza:

“Moeilijk gaat ook”

Jef Trentels was vorig jaar te gast in Mechelse Peper, het Mechelse praatprogramma van Bart Pepermans op Radio Opsinjoor.

“Ik ben geboren in Deurne. Op mijn 13e zijn we naar Wijnegem verhuisd. Ik heb daar 7 of 8 jaar als beenhouwer gewerkt, weken van 70 tot 75 uur, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat”, vertelde Jef in sappig Antwerps.

“In Wijnegem heb ik mijn vrouw Simone leren kennen. Haar ouders hadden een grote winkel, ijzerwinkel Stevens. Ik ben daar gaan werken en zo is het van het een het ander gekomen.”

“Met mijn schoonvader ben ik een locatie gaan zoeken om zelf een winkel te openen. In Mechelen waren er destijds, in het begin van de jaren 60, 9 ijzerwinkels.”

“Dat schrok ons een beetje af, maar we hebben toch een vervallen huis met magazijn in de Maurits Sabbestraat gekocht. Dat was nog niet op de huidige locatie, want we zijn pas enkele jaren later in het pand beland waar we momenteel nog zitten.”

“In die tijd was er geen afgunst tussen de winkels. Wij kenden elkaar zelfs goed. Nu wil iedereen de grootste zijn, vroeger was dat niet zo. Gaandeweg zijn er dan wel steeds meer ijzerwinkels verdwenen en hebben wij onze winkel uitgebreid.”

“Waarom wij blijven bestaan zijn? Moeilijk gaat ook. Je mag de moed nooit laten zakken. En je moet vooral hard werken. Momenteel hebben wij zo’n 70.000 artikelen in onze winkel. Bij ons kunnen de mensen alles komen bekijken en krijgen ze een correcte uitleg bij de producten, dat is toch anders dan wanneer je iets via je telefoon op het internet koopt.”

“Mijn zoon Noël heeft de zaak nu in handen en heeft de zaak verder gemoderniseerd, met onder meer een webshop. Daar ken ik zelf niks van, dat is iets voor de jeugd. Maar ik houd nog mee in gaten wat er allemaal besteld wordt om te verkopen in de winkel. Dat er genoeg ligt, want je moet de mensen een ruime keuze aanbieden.”

Op het einde van het gesprek werd Jef emotioneel en bedankte hij de Mechelaars.

“Ik wil de mensen die ons aanvaard hebben toen wij in de jaren 60 in Mechelen onze winkel geopend hebben heel hard bedanken.”

En meteen erna wilde hij nog iets kwijt over het voetbal: “Ja, want we hebben in Mechelen twee goeie voetbalclubs. Al is de ene wel wat beter dan de andere. Maar ik ga niet zeggen welke (lacht).”

Beluister het interview met Jef Trentels op Radio Opsinjoor (klik hier).

Jef, we zullen je missen. Voor jou hebben we woensdagavond voor de match tegen Beringen een oprechte minuut stilte gehouden.

De foto van de minuut stilte voor Jef Trentels: