“Op dit moment is het voetbal zeer hard voor Racing”

De 3-4 tegen Kontich is als een mokerslag aangekomen op Racing. Alweer de betere ploeg, alweer de meeste kansen, maar voor de tweede week op een rij verliest groen-wit met het kleinste verschil.

Dave De Herdt zat om 22u15 nog altijd in de dug-out, voor zich uitstarend en nadenkend over wat er zich allemaal voor zijn ogen afgespeeld had.

Coach, hoe voel je je?

“Ik ben zeer ontgoocheld. Op deze momenten moet je je woorden wikken en wegen om niet persoonlijk te worden, maar als je 2-0 voor komt en Kontich bij de rust op 2 stilstaande fases laat terugkeren tot 2-2, dan…”

“We hadden aanvankelijk wat problemen met hun systeem, met een vierkantje op het middenveld. Maar we hebben dat vrij snel kunnen oplossen en gaven nauwelijks kansen weg.”

“We beheersten de volledige 2e helft en pakten de 2-3 opnieuw op een stilstaande fase. Daarna viel de 2-4 door een gebrek aan communicatie.”

“Dan zet je nog alles op alles en kun je zelfs nog gelijk spelen, maar we waren niet scherp en realistisch genoeg. Een “paske” en nog eens een “paske”, terwijl je rechtstreeks kunt afwerken.”

“Het is echt ongelofelijk dat je met 3-4 verliest van een Kontich dat één kans creëert. Eén kans.”

“We blijven achter met 3 op 9, wat we helemaal niet verdienen. Wat je in 3 matchen weggeeft, kun je op 1 hand tellen, maar je incasseert wel 7 doelpunten. Dat is niet goed. Dat mag niet. Als je op deze manier doelpunten blijft slikken, ga je nooit bovenin meedraaien.”

Wat kun je doen om dit te veranderen?

“Dat zullen we komende week bekijken. Misschien moeten bepaalde jongens alvast de volgende stap zetten in hun carrière: wat nuchterder voetballen.”

“Kijk: ik denk dat iedereen wel ziet dat we goed vooruit voetballen en veel creëren, maar misschien moeten we deur ook eens gewoon dichtdoen bij een 2-0-voorsprong. Is dat leuk om te zien? Neen, maar misschien moeten we wel iets zakelijker worden, een match gewoon controleren en dan eens zien wat de tegenstander doet.”

“We kunnen daar misschien de ervaring van Kaj Knipping gebruiken. Kaj speelde een heel goeie voorbereiding, maar raakte geblesseerd in de oefenmatch op Duffel. Hij heeft hard geknokt om terug te keren en had van de week verplichtingen met zijn werk.”

“Maar nu is hij klaar voor de dienst en misschien kan hij de ervaring en nuchterheid brengen die we nodig hebben. Dat zullen we in de week bekijken met de technische staf.”

3 op 9 is een hard verdict, maar we moeten niet te negatief beginnen te doen, toch?

“Zeker niet. Er zijn nog 27 matchen. We kunnen nog heel veel punten winnen. Ik ben tevreden over alles wat we doen mét de bal en ook in balverlies loopt het goed.”

“Misschien moeten we ook hopen dat de bal eens goed valt voor ons, in plaats van voor de tegenstander. En dat ook het doelhout ons eens gunstig gezind is, want ook dat was nu weer niet het geval.”

Je zat na de match nog lang in de dug-out met Kurt Weuts. Wat zeggen jullie dan?

“Er is heel lang gezwegen. Iedereen was zeer ontgoocheld. Maar na wat nadenken geeft iemand met zoveel ervaring dan zijn mening en ik geef de mijne aan hem. Onze conclusie was dezelfde en die zullen we komende week intern verder bespreken.”

“Kijk: voetbal is emotie, maar voetbal kan ook enorm hard zijn. Op dit moment is het voetbal voor Racing zeer hard.”

“Ik hoop wel dat de supporters achter de ploeg en de spelers blijven staan en geen individuen beginnen te viseren. Want we hebben iedereen nodig: alle spelers, alle trainers en alle supporters.”

“De spelers en de trainers moeten eerst wel eens voor de spiegel gaan staan en zich afvragen wat er de voorbije twee weken gebeurd is. Alleen zo kun je vooruitgang boeken. De progressie die wij moeten boeken is onze defensieve organisatie, vandaag op stilstaande fases, op punt zetten. Zodra dat lukt, zullen wij een heel, heel sterke ploeg hebben.”

Bedankt voor de terugblik, coach, en op naar de volgende match, zondag in Ternesse!

Ruimte voor externe advertenties: