“Ook na de nederlaag tegen Antonia is onze ambitie om te promoveren”

Na een knappe 21 op 21 is Racing afgelopen zaterdag van zijn wolk gedonderd. De 0-1-nederlaag tegen KFC Antonia kwam hard aan in het groen-witte huishouden.

Ook bij François De Keersmaecker, die een paar dagen nodig had om te herstellen van de klap.

Voorzitter, hoe kijkt u terug op de voorbije weken en het voorbije weekend?

“Als je 7 keer op rij wint, zoals wij gedaan hebben, dan is dat een ongelofelijke prestatie. Met de gewonnen topper vorige week op Lille als hoogtepunt: Racing zegevierde op het veld van de leider, het kon niet op!”

“Maar zaterdag zijn we van de hemel in de hel beland. We hadden door het verlies van Lille in Nijlen een ongelofelijke zaak kunnen doen. Als we gewonnen hadden – en dat verwachtte iedereen, zonder afbreuk te willen doen aan KFC Antonia – waren we tot op 2 punten van Lille genaderd.”

“Achter ons moesten onze 2 achtervolgers, Heikant en De Kempen, dan ook nog eens tegen elkaar spelen. Daar konden we dus ook afstand van nemen.”

“Maar het is niet goed afgelopen. De manier van spelen van Antonia was enorm frustrerend, met 10 man voor hun doel. Dat was een echt blok, met de intentie om de 0 te houden en op een diefje een doelpunt te maken. De mensen van Antonia zeiden tijdens de rust tegen ons dat ze zeer gelukkig zouden zijn als ze met een puntje naar huis zouden terugkeren, maar het zijn er dus 3 geworden.”

“Ik denk dat we ook in eigen boezem moeten kijken. Onze ploeg moest een antwoord vinden op de methode van Antonia, maar we hebben moeten vaststellen dat we niet op de afspraak waren. En zo zit je plots in de hoek waar de klappen vallen.”

Hoe moeilijk ook: we moeten alweer vooruitkijken, naar de volgende match. Zo is het in het voetbal.

“Klopt. Zaterdagavond bleven alleen teleurstelling en frustratie over. Maar we mogen niet met het hoofd naar beneden blijven zitten.”

“We hebben een kans op de titel verspeeld, dus zal het de komende weken moeten gebeuren. Dan betekent dat we zo goed als alles moeten winnen en deze misstap zo snel mogelijk moeten rechtzetten.”

Voor alle duidelijkheid: wat is de ambitie?

“Als er mensen zouden zijn die zeggen dat we dit seizoen niet willen overgaan, dan moet ik dat absoluut tegenspreken. Het bestuur is ambitieus, de sportieve staf is ambitieus en de spelers zijn ambitieus. Iedereen wil promoveren!”

“Die ambitie blijft overeind, ook na Antonia. We hebben in december in Hoboken ook zo’n ongelukkige wedstrijd gehad… Maar ik ben ervan overtuigd dat als we tegen Antonia het gaatje gevonden hadden, dat we dan met grote cijfers gewonnen hadden. Maar het lukte niet en je zag dat het vertrouwen bij Antonia groeide.”

Kunt u uitleggen of de tweede plaats in het klassement garanties biedt voor promotie?

“U verwijst naar de zaken van Duffel en Vosselaar. Wel, als er in 2e amateur een ploeg forfait geeft of geen licentie aanvraagt, dan degradeert ze twee afdelingen, dus naar 1e provinciale. Als dat een Antwerpse ploeg is, komt die in de reeks terecht waarin wij nu spelen en promoveert een tweede ploeg uit onze reeks rechtstreeks naar 3e amateur.”

“Duffel zakt in principe naar 1e provinciale, maar zij denken erover na om te stoppen als club. Ze hebben al een nieuwe vzw opgericht die opnieuw zou starten in 4e provinciale. Dat betekent dat er geen tweede rechtstreekse stijger vanuit onze reeks is, maar dat er wel een tweede ploeg promoveert vanuit de interprovinciale eindronde.”

“Daarnaast heb je het geval-Vosselaar. Vosselaar heeft gezegd dat het voor volgend seizoen geen licentie meer aanvraagt voor het nationale amateurvoetbal. Zij zouden dan volgend seizoen in 1e provinciale spelen en dan komt er wél een rechtstreekse stijger extra vanuit onze reeks. Dat zal dan de ploeg zijn die als 2e eindigt in onze reeks.”

“De kans is vrij groot dat dit scenario realiteit wordt. Dat weten we in principe op 29 februari, de einddatum voor het indienen van de licenties. Het zou ook nog kunnen dat Vosselaar al zijn activiteiten stopzet of bijvoorbeeld opnieuw begint in 4e provinciale, maar dat lijkt hun intentie niet te zijn.”

Het ziet er dus wel goed uit als Racing “slechts” 2e zou eindigen?

“Ja, maar dan moeten we natuurlijk wel effectief als 2e eindigen. Als je ons programma ziet, met matchen op het einde tegen onze concurrenten De Kempen en Heikant, dan wordt het nog heel spannend. Die wedstrijden worden geen formaliteiten. We zullen de komende weken goed voor de dag moeten komen. Maar dat we er absoluut voor moeten gaan, dat is duidelijk.”

Ruimte voor externe advertenties: