Old Brigade sponsort de matchbal tegen Lyra-Lierse

De matchbal zaterdagavond wordt gesponsord door Old Brigade. Old Brigade is een vereniging van Racingers die al van voor de Tweede Wereldoorlog bestaat.

De geschiedenis van Old Brigade kan opgedeeld worden in twee periodes: de eerste voor/rond WOII, de tweede sinds 1984.

“De Old Brigade van vóór WOII was een vereniging waar de oud-spelers van Racing deel van uitmaakten.”

“Het waren de verdienstelijkste spelers die de Racing-kleuren zonder enige vergoeding hadden verdedigd. Ze kregen een speciale vrijkaart waarmee ze levenslang gratis in het stadion mochten komen”, legt Benny Geldhof van Old Brigade uit.

Benny Geldhof kennen jullie als onze stadionspeaker (zie foto hieronder). Achter de schermen is Benny ook al jarenlang betrokken bij de (huidige) Old Brigade.

Lees verder onder de foto van Benny.

Wat is Old Brigade?

“Na een tijdelijke onderbreking is in 1984 de huidige versie van Old Brigade opgericht. Ditmaal ging het om een mix van een aantal oud-spelers (o.a. Jef Put, Rik De Saedeleer en Jos Mannaerts) en gewezen bestuursleden met een flinke staat van dienst. Het lidgeld bedroeg indertijd 250 frank.”

De Old Brigade, zoals we die nu kennen, is geen supportersclub, maar een groep van Racing-aanhangers die een rechtstreekse link hebben met de club, als (ex)-bestuurslid, (ex-)speler of bijvoorbeeld als vrijwilliger. Veel van die mensen oefenen vandaag nog een bepaalde functie uit op de club, of hebben dat jarenlang gedaan.

Benny Geldhof: “De leden betalen lidgeld: 20 euro voor de “gewone” leden en 50 euro voor de “ereleden”.”

“Ze kunnen deelnemen aan de maandelijkse kaartavonden met tombola. Vroeger vonden die plaats in de jeugdbar. Door de sluiting van de jeugdbar vond Old Brigade dit seizoen een onderkomen in de lounge, waar we de RBC heel dankbaar voor zijn.”

“Volgend seizoen vinden de kaartavonden plaats in het chalet. De beste kaarters die de meeste punten behalen, gaan naar huis met een verse braadkip. Maar het belangrijkste is een gezellige avond onder Racingers doorbrengen.”

“Daarnaast organiseren wij 1 keer per jaar een tof etentje op de club. Oorspronkelijk in de beheerraadszaal, vorig seizoen in het Racing-restaurant en dit seizoen in de lounge.”

Groeien

Jong en oud: nieuwe leden altijd welkom, want Old Brigade is een traditie die niet verloren mag gaan. Op dit moment telt Old Brigade 35 leden en 12 ereleden, van alle leeftijden.

“Het jongste lid is Kenny Van De Ven, de kleinzoon van Old Brigade-voorzitter voorzitter Lisette. Ons oudste, kaartende, lid is Tinneke. Ze is 94 jaar. Tineke is de weduwe van Frans “de Witte” Reyniers.”

Enkele bekende ereleden: ex-Racing-voorzitter Koen Van Exem en Esther Glorie, echtgenote van wijlen Fons Rooms. Enkele bekende leden: voorzitter François De Keersmaecker, sportief manager Marc Ghys en oud-speler/oud-jeugdtrainer Eddy Smets.

“Lisette Van De Borne is onze voorzitter. Ze is de weduwe van Frans “Frenne” Van De Ven, die jaren jeugdvoorzitter was op Racing. Schatbewaarder is Josée Mombaerts, jarenlang feestbestuurder in het jeugdbestuur van Racing en verantwoordelijke voor de uitrustingen.”

“Zelf ben ik ondervoorzitter en secretaris van Old Brigade”, zegt Benny. “Ik ben aangesloten bij Racing sinds 1990. Ik was ettelijke jaren jeugdafgevaardigde en trainer van de duiveltjes en preminiemen. Ik zat in het jeugdbestuur, was 1 jaar jeugdvoorzitter en heb een zestal jaar het jeugdsecretariaat beredderd.”

“Ik was redacteur en uitgever van het Racing-clubblad en sinds een 25-tal jaar ben ik omroeper tijdens de matchen van de eerste ploeg. Na het overlijden van Jef Verbruggen heb ik een deel van zijn taken overgenomen. Zo neem ik ook de speech tijdens het etentje van Old Brigade voor mijn rekening.”

Benny en Old Brigade willen hun vereniging graag weer groter zien worden. Wie interesse heeft om vanaf volgend seizoen lid te worden, kan contact opnemen met Benny.

“Hoe meer leden, hoe meer wij Racing kunnen steunen. Zo sponsoren wij het Sinterklaas-feest van de Racing-jeugd, hebben wij jarenlang een jeugdploeg van Racing gesponsord, zijn we lid van de Racing Business Club en sponsoren we nu de matchbal van de eerste ploeg.”

“En toen we kort voor dit seizoen de vraag kregen om de kalendertjes te sponsoren, zijn we daar meteen op ingegaan.”

Bedankt, Benny, voor de uitleg over de Old Brigade.

Josée Mombaerts zal in naam van de Old Brigade de aftrap van de match tegen Lyra-Lierse geven, samen met de dochter van de traiteur van het Racing-restaurant.