“Mijn derde abonnement op rij”

Het is het moment voor een abonnement! Voor VUB-prof Pieter Ballon is dat moment al voorbij, want hij heeft zijn seizoenskaart voor 2018-2019 enkele weken al gekocht. “Racing is voor mij een plezante, sfeervolle avond.”

Pieter, jij bent al meer dan 10 jaar een vaste klant op Racing. Kun je eens vertellen wie je bent en hoe je op OVK terechtgekomen bent?
“Ik ben in Leuven geboren, ben opgegroeid in het Pajottenland, heb 8 jaar in Nederland gewoond en ben in 2005 verhuisd naar Mechelen. Ik was nog nooit in deze stad geweest en wist nauwelijks af van het bestaan van Racing en KV.”

“Maar toen wij naar een huis kwamen kijken, vond net een wedstrijd plaats tussen Racing en KV. Er hing een helikopter in de lucht, er was veel volk en politie op straat: een stad in beweging. Ik dacht: “Ola, dat leeft hier! Nu moet ik kiezen tussen Racing of KV”.”

“Ik heb wat opzoekwerk verricht en kwam tot de vaststelling dat Racing de vrijzinnige volksclub is die een beetje als underdog fungeert. Een echte traditieclub ook. De vrijzinnige, progressieve geschiedenis sprak me aan, net als de thuishaven van de gewone mensen. Iedereen is welkom op Racing en dat vond ik meteen sympathiek. Mijn keuze was dus snel gemaakt.”

Kwam en kom je alleen kijken of neem je iemand mee?
“Ik sprak mijn vrienden over Racing aan en gaandeweg leer je dan nog wat extra volk kennen, waardoor door de jaren heen een echt vriendengroepje ontstaan is waar ik mee naar Racing kom kijken. Dat zijn mensen van Mechelen, maar ook van het Brusselse en het Antwerpse.”

“Wij zijn vaste klanten en brengen elke keer zoveel mogelijk volk mee. En na elke match is de conclusie: we zijn enthousiast, het was weer een plezante, sfeervolle avond.”

Zie je elke match, thuis en uit?
“Sowieso de meeste thuismatchen. Er valt heel soms wel eens eentje af, maar ik heb een abonnement, dus probeer ik zoveel mogelijk aanwezig te zijn.”

“Ik ben sinds kort ook lid van de Racing Business Club en kom met de vrienden en vriendinnen af en toe eten in het Racing-restaurant. Want het is geen strikte mannenaangelegenheid, ook de vrouwen gaan mee eten en supporteren.”

“Uitwedstrijden pik ik de laatste jaren wat minder mee. Tijdens de promotiejaren gebeurde dat vaker, met als hoogtepunt de verbroedering met de supporters van Antwerp in tweede, maar de voorbije jaren is dat een beetje geminderd.”

Een abonnement is voor jou een evidentie?
“Zo is het. Ik heb mijn eerste abonnement gekocht toen het nieuwe bestuur aantrad, nu twee jaar geleden. Ik heb nu dus net mijn derde abonnement gekocht.”

“Dit bestuur is met een echte abonnementencampagne begonnen en daar heb ik meteen op ingespeeld.”

“Onder vorige besturen had zich een jammerlijke sportieve afdaling voltrokken en was het op bestuurlijk vlak niet altijd wat het moest zijn. Nu staan er mensen aan het roer die het goed menen en geen gouden bergen beloven. Er wordt realistisch bestuurd, dat principe steun ik.”

Waar is jouw plekje in het stadion?
“Ik sta bewust beneden aan de voet van de Nok. Daar stond ik bij mijn eerste match al. Ik had meteen het gevoel dat ik er op de juiste plaats was. Ik vind het plezant om de gezangen van achter je rug te horen komen.”

“De passie in de tribunes is één van de redenen waarom ik naar Racing kom. De liederen overstijgen “hahaha” en “oehoehoe”. Het zijn songs met refreinen en coupletten: geweldig!”

“Mijn leukste herinneringen zijn daardoor niet zozeer de wedstrijden op zich, maar veeleer die sfeer, de leuke ontmoetingen met mensen en de avonden in hun geheel.”

“Racing heeft wel eens de reputatie dat het er onrustig is en er wat bad boys rondlopen, maar het volkse karakter, de vriendelijkheid en de solidariteit onder de supporters: ik vind dat zeer bijzonder. Dat kom je niet bij heel veel clubs tegen.”

Zijn er toch bepaalde matchen die in jouw geheugen gegrift staan?
“Toch wel, ja. Ik denk voor de vuistweg aan Racing-Lierse in de beker, met die 1-0 van Calicchio. Dat was één van mijn eerste matchen op Racing, met zeer veel volk.”

“Ik herinner me voorts mooie wedstrijden in Berchem en Hoogstraten. Maar toch blijft het mooiste de ambiance in de tribunes en het chalet (lacht).”

“Racingers zijn soms nostalgisch naar de gouden jaren van het verleden, maar dat is nergens voor nodig. Zolang je in deze sfeer een pintje kan drinken in de tribune en na de match een dansje kan maken in het chalet, duren de gouden jaren voort.”

Draag jij een Racing-attribuut?
“Zodra het wat kouder wordt, trek ik mijn Racing-sjaal aan. Een muts heb ik niet, toeters en bellen ook niet. Maar die sjaal wel.”

“Thuis heb ik een uitrusting liggen van de RCCM, de wielerclub die een aantal Racingers opgericht heeft en waar ik vroeger op zondag geregeld een fietstocht mee maakte. Nu gebeurt dat niet meer, want mijn conditie laat het niet toe. Ik lig tegenwoordig zondags te lang in bed, omdat ik de avond ervoor te lang op Racing blijf hangen.”

KV verkocht 10.000 abonnementen, Racing wat minder, maar dat is ook charmant, niet?
“Zeker. Stel dat Racing niet meer zou bestaan, dan zou dat een absolute verarming voor de stad Mechelen zijn. Racing heeft zijn bestaansrecht als een brede club waar iedereen welkom is en die garant staat voor een goeie jeugdwerking.”

“Ik ben trouwens historicus van opleiding en historici vinden dat monumenten niet afgebroken mogen worden. Monumenten, zoals Racing, moet je koesteren en zorgvuldig restaureren. Geen geld uitgeven dat er niet is of dwaze investeringen doen, maar rustig opbouwen en de druk niet te hoog opvoeren.”

“Ook sportief de nodige ademruimte inbouwen en niet meteen gekke dingen schreeuwen. Vorig seizoen is ons dat uitstekend gelukt. Zonder vooraf grote woorden te verkondigen is het een schitterend seizoen geworden, met de promotie als prijs. Nu moeten we weer leren genieten van dat reeksje hoger.”

Jij bent prof aan de VUB. Wat is jouw specialisatie?
“Ik geef les in het departement communicatiewetenschappen, over digitale innovatie en ontwikkeling in steden (ter info: Pieter schreef daar de non-fictie-bestseller “Smart Cities: hoe technologie onze steden leefbaar houdt en slimmer maakt” over, nvdr).”

“Weet je trouwens dat er historische banden bestaan tussen de VUB/ULB en Racing Mechelen? Dat dateert al van de tijd van Oscar Vankesbeeck, een oud-leerling van de VUB/ULB.”

“Zachtjes aan proberen we die band tussen de VUB en Racing te herstellen. Een eerste teken daarvan is de stage die Racing twee weken geleden gedaan heeft op de VUB-campus.”

“De VUB was de eerste Belgische universiteit met een regime voor topsporters, met de passende accommodatie. Daar heeft de A-kern van Racing dat weekend dus gebruik van kunnen maken. De eerste contacten tussen de VUB en de club zijn gelegd, we proberen die de komende maanden en jaren te intensifiëren.”

Pieter, bedankt voor de babbel, jouw engagement en natuurlijk jouw abonnement! Tot snel op een match van groen-wit!

Foto: Pieter (links), bekende Mechelaar Pat Donnez in het midden en een VUB-collega (rechts). Pat Donnez is een KV-supporter, maar een goeie vriend van Pieter en komt met hem af en toe mee van de Racing-sfeer proeven.