Mathematisch kan het nog…

Het einde in de competitie nadert. Racing is in een harde degradatiestrijd verwikkeld. De laatste 3 in de reeks degraderen rechtstreeks.

Racing staat drie matchen voor het einde op de 16e en laatste plaats. Momenteel degradeert het dus naar 1e provinciale.

Er moet zich al een klein wonder voltrekken als Racing ook volgend seizoen nog in 3e amateur wil spelen. Maar mathematisch kan dat dus nog.

De laatste 3 in de reeks degraderen rechtstreeks, het nummer 13 speelt na de reguliere competitie nog een eindronde tegen de degradatie.

Bekijk hieronder het klassement, het programma en de reglementen.

Het klassement:
10. Ternesse – 33 ptn
11. Bornem – 32
12. Nijlen – 31
13. Esp.Pelt – 31
14. Bilzerse Waltwilder – 28
15. Leopoldsburg – 27
16. RC Mechelen – 24

Zaterdag 13 april:
* Nijlen – Esp.Pelt
* Zwarte Leeuw – Bilzerse Waltwilder
* Leopoldsburg – Sint-Lenaarts
* RC Mechelen – Ternesse
* Bornem – Lyra-Lierse (zon 14/4)

Zondag 28 april:
* Esp.Pelt – RC Mechelen
* Helson – Nijlen
* Ternesse – Zwarte Leeuw
* Sint-Lenaarts – Bornem
* Bilzerse Waltwilder – Leopoldsburg

Zondag 5 mei:
* Nijlen – Termien
* Zwarte Leeuw – Esp.Pelt
* Leopoldsburg – Ternesse
* RC Mechelen – Helson
* Bornem – Bilzerse Waltwilder

Het reglement over promotie (bron: KBVB en voetbalexpress.be):

De eerste van elke reeks (VV A en B + ACFF A en B) stijgt rechtstreeks naar de 2e Klasse Amateurs, mits de club de licentie daarvoor heeft. Dat zijn dus vier rechtstreekse stijgers.

De “Eindronde stijgen 3e klasse amateurs VV” wordt gespeeld door 8 clubs : de 2e uit de VV-reeks A, de 2e uit VV-reeks B en de zes periodewinnaars uit die reeksen.

De eerste twee geklasseerde ploegen van deze eindronde stijgen naar de 2e klasse amateurs.
Maar mogelijk zijn er nog 1, 2 of 3 bijkomende stijgers van 3e naar 2e amateurs VV.
Dat hangt mede af van het aantal VV-dalers uit de 1e klasse amateurs:
– bij 0 dalers zijn er 2 bijkomende stijgers uit de 3e klasse amateurs.
– bij 1 dalers is er 1 bijkomende stijger uit de 3e klasse amateurs.
– bij 2 of 3 dalers zijn er géén bijkomende stijgers uit de 3e klasse amateurs.
– er is een bijkomende stijger uit deze eindronde naar de 3e klasse amateurs VV wanneer in de eindronde “1e klasse amateurs” de deelnemer uit de 1e klasse amateurs een ACFF-club is, maar de winnaar van de eindronde een VV-club is.

Deze eindronde bestaat uit één, twee of drie speeldagen, naargelang er stijgers zijn.
* Op de eerste speeldag worden vier wedstrijden gespeeld tussen de deelnemers, onderverdeeld door loting. Indien er in het totaal 4 stijgers zijn, stijgen de 4 winnaars naar de 2 klasse amateurs VV en is de promotie-eindronde afgelopen.

* Op de tweede speeldag, die enkel wordt afgewerkt indien er 2, 3 of 5 stijgers zijn, is er
a. een “winnaarsronde”. Wanneer er in het totaal 2 of 3 stijgers zijn (zie punt c.), worden er op de tweede speeldag twee wedstrijden gespeeld tussen de vier winnaars van de eerste speeldag, onderverdeeld door loting. Bij in het totaal 2 stijgers, stijgen de twee winnaars van deze speeldag naar de 2e klasse amateurs VV.

b. of een “verliezersronde”. Wanneer er in het totaal 5 stijgers zijn (zie punt d.), worden er de op de tweede speeldag twee wedstrijden gespeeld tussen de vier verliezers van de eerste speeldag, onderverdeeld door loting.

* c. de derde speeldag. Bij een totaal van 3 stijgers wordt er op de derde speeldag een wedstrijd gespeeld tussen de twee verliezers van de winnaarsronde van de tweede speeldag. De winnaar van deze speeldag stijgt naar 2e klasse amateurs VV.

d. de derde speeldag. Bij een totaal van 5 stijgers wordt er op de derde speeldag een wedstrijd gespeeld tussen de twee winnaars van de verliezersronde van de tweede speeldag. De winnaar van deze speeldag stijgt naar 2e klasse amateurs VV.

Bij al deze duels met rechtstreekse uitschakeling volgen er, bij een gelijke stand na 90 minuten, verlengingen en eventueel strafschoppen.

Het reglement over degradatie:

– De laatste drie clubs uit elk van de twee reeksen VV-A en VV-B dalen rechtstreeks naar 1e provinciale.

– Daarnaast is er ook een “eindronde dalen 3e klasse amateurs VV” waaraan er twee clubs deelnemen: de 13e uit de reeks VV-A en de 13e uit de reeks VV-B.
– Afhankelijk van het aantal Vlaamse dalers uit de 1e klasse amateurs en de winnaar van de eindronde in die afdeling, zakken er van die twee 13e geëindigde ploegen 0 of 1 naar 1e provinciale.
– Bij 0, 1 of 2 rechtstreekse Vlaamse dalers uit de 1e klasse amateurs zakken er géén bijkomende ploegen naar 1e provinciale.
– Bij 3 rechtstreekse Vlaamse dalers uit de 1e klasse amateurs zakt er één bijkomende ploeg naar 1e provinciale.
– Maar er is een bijkomende daler uit deze eindronde naar de provinciale reeksen VV wanneer in de eindronde “1e klasse amateurs” de deelnemer uit de 1e klasse amateurs een VV-club is, maar de winnaar van de eindronde een ACFF-club is

– De twee ploegen die 13e eindigen in de reeksen VV-A en VV-B spelen één wedstrijd tegen elkaar, op het terrein van de club die het eerst wordt uitgeloot.
– Bij een gelijke stand volgen er verlengingen en eventueel strafschoppen.
– Indien er 1 bijkomende daler noodzakelijk is, degradeert de verliezer naar 1e provinciale.
– Indien er 2 bijkomende dalers noodzakelijk zijn, dalen beide deelnemers naar 1e provinciale.