Marc Ghys voor de kampioenenmatch: “Gewoon doen, zoals altijd”

Zijn het de zenuwen die Racing in de laatste rechte lijn wat parten spelen? Of is er een andere reden waarom groen-wit de titel nog niet heeft kunnen pakken?

Racing had tegen Lille en Beringen de kans om zich tot kampioen te kronen in 3e amateur B. Een overwinning volstond, maar op Lille werd verloren en op Beringen gelijkgespeeld.

Eén overwinning volstaat nog altijd om de titel te pakken. Zondag krijgt Racing kans nummer 3, tegen Betekom. Hoe moet Racing het aanpakken?

Om die vraag te beantwoorden, klopten we aan bij Marc Ghys. Onze sportief manager is een man van vele oorlogen. Strijden tegen degradatie, vechten voor promotie: Marc heeft het jarenlang allemaal meegemaakt als T1 en T2, bij diverse clubs, en natuurlijk vooral bij Racing.

Marc, kun jij zeggen waarom het in Lille en Beringen nog niet gelukt is?

“Lille was een zware wedstrijd die je altijd kan verliezen. Zij spelen mee naar de kop en voor Racing is dat traditioneel ook altijd een moeilijke verplaatsing.”

“We verliezen daar met 3-2, maar we verdienden meer. Ik denk dat iedereen het daar mee eens is. We hadden een penalty kunnen krijgen en creëerden nog heel wat kansen.”

“Afgelopen zondag in Beringen was het anders. Daar was ons eerste halfuur niet goed. We hadden weinig kansen en lieten Beringen in de wedstrijd komen.”

“Daardoor werd de druk, die je ook tijdens de week in de spelersgroep wat voelt, groter. Desondanks komen we er terug tot 2-2 en als de match in de slotfase niet even onderbroken zou zijn, dan hadden we net zo goed nog de 2-3 kunnen scoren, want je voelde dat de match aan het kantelen was.”

Is de druk te hoog? Kan je daar iets aan doen vanuit de technische staf?

“Het komt erop neer om die druk van je af te zetten. Dat je toeleeft zoals je dit seizoen al naar elke match toegeleefd hebt. Verder moet je het niet zoeken.”

“Dus moeten we Betekom zondag aanpakken zoals elke andere wedstrijd. Er is deze week al goed getraind, ook donderdag hebben we het kunstgrasveld tot onze beschikking en kunnen we iets langer trainen dan gewoonlijk.”

“Dave De Herdt heeft dinsdag nog eens op de spelers ingepraat om de druk wat weg te nemen. Het is wel zo dat sommige jongens daar meer last van hebben dan andere. Voor de rest doen we gewoon en moet er niks speciaals gebeuren.”

Zie jij het zondag goed komen?

“We maken sowieso nog altijd een goeie kans om kampioen te worden. Eén overwinning in de laatste twee wedstrijden volstaat. We spelen nu ook thuis, voor ons eigen publiek.”

“We doen er alles aan om te winnen. Deze week zijn onze greenkeepers extra hard aan het werk om ook het veld zo goed mogelijk te hebben. Er staan 4 watersproeiers te draaien. Ik heb het volste vertrouwen in een goeie afloop.”

Doe jij als sportief manager in deze situatie iets speciaals?

“Neen. Ik probeer zo normaal mogelijk te doen. 20 jaar geleden zou ik zelf veel zenuwachtiger geweest zijn, maar door je ervaring ga je hier nu anders mee om.”

“Of ik iets zeg tegen de spelers? Het is de T1 die in de kleedkamer het woord neemt, ik doe dat niet. En nu dus ook niet. Wel heb ik hier en daar wat informele gesprekjes met de spelers, maar die heb ik permanent, het hele seizoen door.”

Er zal veel volk zijn, kan dat de stress verhogen of is dat net goed?

“Ik heb opgevangen dat veel mensen die anders niet komen er zondag wél zullen zijn. Vrienden ook van mij die normaal naar een andere match gaan kijken, ergens in een provinciale afdeling.”

“Er is ook de mars voor den Bougie, die om 14u vertrekt vanop de Grote Markt naar OVK. Dat zal ook extra volk met zich meebrengen, al heb ik er geen idee van of bijvoorbeeld alle KV-fans die daarin meelopen ook naar de match komen kijken, al zijn ze zeker van harte welkom.”

“Maar die grote publieke belangstelling is alleen maar een extra boost. Wij spelen sowieso van alle teams in 3e amateur B voor het grootste publiek en dat zal nu niet anders zijn, alleen zullen er nu nog meer mensen zijn. Onze fans hebben al meermaals bewezen dat ze mee het verschil kunnen maken, ik verwacht nu niets anders.”

Bedankt voor het gesprek, Marc!

Lees ook:
kampioenenmatch tegen Betekom zondag om 15u, koop jouw ticket nu al online