Kevin Van Haesendonck is de nieuwe T1 van Racing Mechelen

De eerste ploeg van Racing heeft opnieuw een hoofdtrainer. Kevin Van Haesendonck heeft woensdagavond een contract voor onbepaalde duur ondertekend.

Kevin Van Haesendonck vult de positie van T1 die vacant was sinds het plotse ontslag van Greg Vanderidt anderhalve week geleden.

Na diens vertrek ging Racing op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. De club koos bewust voor een jonge trainer. Niettemin heeft Kevin Van Haesendonck ondanks zijn leeftijd – hij is nog maar 40 – al heel wat watertjes in het voetbal doorzwommen.

“Ik heb als actieve voetballer tussen 4e en 2e provinciale gezweefd en voelde al snel dat ik als trainer verder zou geraken. Daarom heb ik er op mijn 27e heel bewust voor gekozen om trainer te worden”, vertelt Kevin.

Op zijn 29e had Kevin Van Haesendonck zijn UEFA A-diploma op zak. Er zijn weinig coaches die hem dat op die leeftijd nadoen.

“Ik deed dat meteen zeer graag, training geven. Ik heb in de jeugd van de Antwerpse club Maccabi gewerkt en via Rupel Boom ben ik bij Berchem beland. In Berchem heb ik eerst de beloften getraind en ben ik als assistent-coach van Jonas De Roeck doorgestroomd naar de 1e ploeg.”

“Het was een mooie tijd, want in het seizoen 2016-2017 zijn we kampioen geworden in 2e amateur. Jonas is dan proftrainer geworden bij STVV, en later Anderlecht. Ik ben bij Berchem gebleven en heb als assistent-trainer enkele keren moeten overnemen toen de T1 ontslagen was. Uiteindelijk ben ik zelf T1 van Berchem geworden.”

“Ik zal een jaar of 7 in Berchem gewerkt hebben toen het tijd was om andere lucht op te snuiven. Snel kwam City Pirates op de proppen, waar ik drie seizoenen hoofdtrainer was. In de zomer van 2022 heb ik dan de kans gekregen om assistent-trainer van Westerlo te worden, opnieuw onder Jonas De Roeck.”

“Ik ben toen proftrainer geworden, wat een zeer leerzame periode was. Als je deel uitmaakt van een professioneel team van 8 tot 10 mensen, dan verwerf je snel nieuwe inzichten. Ik stond op het veld, maar hield me samen met de andere mensen van het team ook bezig met onder meer video-analyse.”

“Ons eerste seizoen in 1e klasse verliep geweldig. Als nieuwkomer in de 1e klasse eindigden we op de 7e plaats. Maar dit seizoen was anders. Begin december zijn Jonas, Mo Messoudi en ik ontslagen in Het Kuipje.”

“Goed gevoel”

Lang heeft Kevin niet stil moeten zitten, want toen Racing eind januari plots op zoek moest naar een nieuwe coach, ging het snel.

“Ik had intussen mijn loopbaanonderbreking stopgezet en was opnieuw aan de slag gegaan als leerkracht LO toen Racing me belde. Als zo’n club contact met je opneemt, dan ga je luisteren en praten over wat de ambitie en de visie van de club is.”

“Wel, die bleken volledig gelijk te lopen. Racing is een ambitieuze club, maar ook een zeer realistische. Niet verder springen dan je stok lang is en financieel je hand niet overspelen: dat is natuurlijk zeer belangrijk. Maar tegelijk wel kwaliteit bieden en willen promoveren naar 1e amateur, ja: ik had snel een goed gevoel bij deze club.”

“Of promoveren realistisch is? Dat is afhankelijk van meerdere factoren, waarvan je er sommige niet in de hand hebt. Maar ik heb zaterdag de match tegen Bocholt, een team dat in de flow zat, bijgewoond en ik zag een ploeg die scherp stond vanaf het begin.”

“Het was geen gemakkelijke week geweest voor de spelersgroep, maar hoe Racing de match fysiek, tactisch en qua gedrevenheid aanpakte: ik vond dat knap. Dit is een groep die de concurrentie moet kunnen aangaan.”

“Die grandeur…”

Kevin Van Haesendonck woont in Wilrijk en is in 20 minuten in Mechelen-Noord. Hij staat erom bekend met jong talent te werken. Die lijn wil hij bij Racing maar al te graag doortrekken.

“Ik weet dat de jeugdwerking van Racing al enkele jaren goed bezig is en grote stappen vooruit zet. Ik ben een grote voorstander van doorstroming van eigen jeugd naar de A-kern, maar je kunt natuurlijk geen 7 of 8 jongeren per seizoen laten doorstromen. Dat moet gestaag gebeuren, en daar zullen we over waken.”

“Zelf ben ik als coach voorstander van offensief en mooi voetbal. In deze spelersgroep zit ontegensprekelijk veel potentieel, ook op die vlakken. Maar als ik het eens op een andere manier moet aanpakken, dan zal ik dat ook doen.”

Woensdagavond leidt Kevin voor het eerst de training op Racing. Het ritme van 3 of 4 trainingen per week zal hij aanhouden.

“Of ik spelers van de ploeg persoonlijk ken? Met Gregory Carrez en Nesta Vallez heb ik in Berchem gewerkt. Jason Janssens, die in januari naar Racing kwam, was destijds 4e keeper in Westerlo. Verder ken ik spelers door er tegen te spelen als trainer, zoals Nick Spaenhoven en Jaric Schaessens.”

Het tijdperk-Van Haesendonck gaat nú in. “Ik kijk enorm uit naar deze uitdaging. Ik ben vroeger al een aantal keer op Racing geweest en je voelt gewoon dat de club leeft.”

“Toen ik eerder deze week voor het gesprek in de bestuurskamer kwam, kreeg ik kippenvel. Die grandeur… Ik ga mijn uiterste best doen voor deze mooie club, ik heb er héél veel goesting in.”

Veel succes, Kevin, met je aanstelling en welkom bij stamnummer 24!

Ter info: in de paasvakantie zal Kevin de matchen tegen Houtvenne en Bilzen niet kunnen coachen wegens een al eerder geplande opleiding in de Verenigde Staten.

Imoya
Imoya