Jeugdploeg in de kijker, de U17 IP van coach Kris: “Toekomst ziet er mooi uit”

Racing is meer dan zijn eerste ploeg. Ook in onze jeugdwerking wordt hard gewerkt. En dat verdient aandacht.

Daarom zullen we op deze website voortaan geregeld een artikel publiceren over een van onze jeugdteams.

We beginnen vandaag met de U17 IP (interprovinciaal). Het is de ploeg van trainer Kris Van Woensel.

Kris, kun je in grote lijnen beschrijven hoe de eerste helft van het seizoen voor jou en jouw spelers verlopen is?

“Na een moeizame start, door een te groot aantal afwezigen tijdens de voorbereiding, heeft onze U17IP zeer snel zijn conditionele achterstand ingehaald door gedisciplineerd en intensief te trainen.”

“Al snel was duidelijk dat dit team week na week enorme vooruitgang boekte en uiteindelijk moeilijk te verslaan was. We zijn op de 2e plaats geëindigd in onze reeks, na KSK Heist, en vóór City Pirates.”

“We waren het enige team dat in onze competitie met dubbele cijfers kon winnen, zelfs tot 2x toe: tegen City Pirates wonnen we met 11-3 en tegen KSK Ekeren Donk met 10-1.”

“We waren de ploeg die de meeste doelpunten van de reeks scoorde: 51 doelpunten in 14 wedstrijden. We kregen slechts 25 doelpunten binnen.”

Wat is er na Nieuwjaar gebeurd met jouw team?

“Gezien onze sterke progressie en dito resultaten hebben we de beslissing genomen om naar een nieuwe reeks over te stappen, namelijk niveau 3: het hoogste niveau binnen IP-voetbal.”

“We spelen nu in een reeks met onder meer Eendracht Aalst, KSK Londerzeel, Diegem Sport en Tempo Overijse.”

“We zijn er ons goed van bewust dat dit een ware uitdaging is, maar we beschouwen dit eerder als leergeld ter voorbereiding op doorstroming naar U19IP, beloften en zelfs de 1e ploeg van Racing.”

Wat is jouw grootste doelstelling met dit team?

“We willen in eerste instantie snel en dominant progressief balbezit brengen. Het teambelang staat boven elk individueel belang.”

“Het resultaat is dus eerder van ondergeschikt belang, maar we weten ook dat wanneer we kwalitatief hoogstaand voetbal op de mat kunnen leggen, dat de resultaten dan indirect zullen volgen.”

“Wat we eigenlijk betrachten op middenlange termijn is om onze jonge talenten zo goed mogelijk voor te bereiden op de U19IP, beloften en later de 1e ploeg.”

Hoe lang ben je zelf als trainer aan Racing verbonden?

“Racing als traditieclub ken ik vanzelfsprekend al vanaf de jaren 70, maar dit is mijn 1e jaar als coach bij Racing.”

“Voordien heb ik 2 seizoenen de beloften van Lierse Kempenzonen getraind, daarvoor U14 Elite en U15 Elite van KVC Westerlo en nog vroeger was ik actief als jeugdtrainer, jeugdcoördinator en TVJA bij KSK Heist.”

Hoe ben je op Racing beland?

“Via Raf Lodeweyckx, de jeugdcoördinator van de Racing Academy, ben ik bij Racing beland.”

“We hebben beiden een verleden als coach bij KVC Westerlo en zijn terzelfdertijd dorpsgenoten in Heist-op-den-Berg.”

Zie je evolutie in de jeugdwerking van Racing?

“Wanneer ik onze jeugdwerking vergelijk met die van mijn vorige clubs merk ik dat een goede organisatie aan de basis ligt van het succes dat wij momenteel behalen met onze Racing-jeugdteams.”

“De gedreven en ervaren coaches van de jongste tot de oudste leeftijdscategorieën vormen één familie, waardoor bijvoorbeeld vervangingen van coaches altijd zonder problemen opgevangen worden. Iedereen springt voor mekaar in.”

“Het geheel van onze jeugdwerking wordt gestuurd door een sterke technische leiding van jeugdcoördinatoren, met onder meer Raf Lodeweyckx, die gediplomeerd én ervaren zijn.”

“Helemaal bovenaan staat onze TVJO, Nick Bequet, die niet voor niks de “octopus” wordt genoemd, en die over de juiste skills beschikt om de jeugdwerking strak maar deskundig te leiden.”

“Er wordt echt intens gewerkt en getraind met onze jeugdteams. We merken aan alles dat er een nieuwe wind waait in het OVK-stadion en dat spelers, ouders, supporters en sympathisanten zich laten meedrijven op dat enthousiasme.”

“De jeugdwerking zet enorme stappen voorwaarts, maar is nog steeds in volle groei. Desalniettemen eindigde onze U19IP al als 1e in hun reeks, de U17IP eindigde 2e na KSK Heist en de U16IP eindigde op een gedeelde 2e plaats. Dat is een indicatie voor de aanwezigheid van individueel talent maar ook van het gekende Racing-DNA, namelijk teamspirit, collectieve inzet, en nooit opgeven. De toekomst voor onze Racingers ziet er mooi uit.”

Waar moeten we als club nog meer op inzetten?

“De technische leiding van de jeugdwerking waakt er nu al sterk over dat al onze jeugdteams, van klein tot groot, met het DNA van de Racing spelen.”

“Onze 1e ploeg, en haar goede resultaten, staan niet voor niets model voor onze eigen jeugd. We moeten daarom de band tussen de Racing Academy en 1e ploeg nog hechter maken, zodat we binnen afzienbare tijd eigen opgeleide talenten mogen verwelkomen op Terrein 1 van de Racing.”

“Een 1e ploeg met ook jongens uit de eigen jeugdwerking moet een hoofdthema worden. Daar zetten de jeugdwerking en het hoofdbestuur al een tijdje volop op in.”

Bedankt, Kris, en veel succes met jouw team en de Racing-jeugd!

Enkele foto’s van Kris en zijn team: