Jan Doncos is de nieuwe TVJO van Racing

Onze jeugdwerking is in volle ontwikkeling. Met de aanstelling van Jan Doncos zet Racing de evolutie in onze jongerenopleiding krachtdadig voort.

Racing startte de zoektocht naar een TVJO (Technisch Verantwoordelijke van de Jeugd Opleiding) enkele weken geleden op. Tot voor kort voerde Marc Ghys die taak uit, maar omdat Marc ook sportief manager is, werd dat allemaal een beetje veel.

“De combinatie TVJO-sportief manager is niet altijd even evident”, zegt Ben Van Reydt, AVJO (Administratief Verantwoordelijke van de Jeugd Opleiding).

“Daarom hebben we besloten de twee functies opnieuw op te splitsen, om zo de jeugdploegen én de eerste ploeg/beloften beter te kunnen omkaderen.”

Op de vacature voor TVJO kwam heel wat reactie. “Na een eerste gespreksronde hebben we twee kandidaten overgehouden”, zegt Ben. “Uiteindelijk viel de keuze op Jan Doncos. Omdat hij veel ervaring in het jeugdvoetbal heeft, bij Heffen, Rupel Boom en Wolvertem-Merchtem.”

“Hij bekleedde bij die clubs verschillende functies, zoals trainer, coördinator en TVJO, op alle niveaus, ook interprovinciaal en nationaal. Bovendien speelde Jan zelf vele jaren in de jeugd van Racing, tot en met de beloften. Hij is van de generatie-Patrick Van Kets. Dat maakt het voor Jan een beetje thuiskomen.”

“We hebben Jan ook gekozen, omdat hij een zeer gedreven indruk maakt en een goeie visie heeft op jeugdvoetbal. Hij heeft een vijfjarenplan opgesteld en is dus van plan een tijdje te blijven. Die continuïteit heb je nodig als club. We zijn ervan overtuigd dat Jan de juiste man op de juiste plaats is.”

Ghys: “Ik zal Jan steunen en ondersteunen”

Jan Doncos zal zich de komende weken integreren in de jeugdwerking. Daarbij zal hij hulp krijgen van Marc Ghys.

“Dat is een taak die ik zeer graag ter harte neem”, zegt Marc Ghys. “Ik ken Jan al tientallen jaren en weet dat hij een meerwaarde voor Racing zal zijn. Het is de bedoeling dat ik hem ga steunen en ondersteunen.”

“Ik zal me trouwens als sportief manager ook nog altijd bezighouden met de jeugd. Ik ga de bovenbouw van heel nabij volgen, zodat we de doorstroming vanuit de U15 en U17 naar de beloften en eerste ploeg van nabij kunnen opvolgen.”

“Als Jan me nodig heeft, zal hij altijd op mij een beroep kunnen doen. Ik zal tijdens de weekends ook nog veel aanwezig zijn tijdens matchen van vooral de bovenbouw. Ik ben blij dat we met de aanstelling van Jan ook bij de jeugd weer een mooie stap vooruitzetten.”

“Eigen huisstijl ontwikkelen”

Jan Doncos gaat de jeudgwerking dus verder uitwerken. Hij is in zijn nopjes met zijn nieuwe job.

“Ik zat eigenlijk al een tijdje met het idee om mij op Racing te engageren. De vacature voor TVJO leek me een mooie opportuniteit”, zegt Jan.

“Het is een mooie, maar niet te onderschatten uitdaging om onze jeugd weer naar de hogere regionen te brengen, dit kunnen doen bij een traditieclub zoals Racing maakt het nóg mooier.”

“Met Racing volgen we de opleidingsvisie van Voetbal Vlaanderen. We zullen een eigen speelstijl, zeg maar een eigen huisstijl (DNA), ontwikkelen die op termijn herkenbaar is in al onze ploegen.”

“Die stijl zal aanvallend georiënteerd zijn, opbouwen van achteruit met snelle balcirculatie en veel beweging, hoog druk zetten en de bal zo kort mogelijk bij het doel van de tegenstander intercepteren.”

“We zullen in elke ploeg een organisatie neerzetten, maar de filosofie moet zijn: we maken een doelpunt meer dan we binnenkrijgen.”

“Enorm belangrijk voor mij is ook het sociale aspect van het voetbal. Het opleiden van onze kinderen tot integere, assertieve en sociaal bewogen individuen die vol vertrouwen in het leven staan is een kerntaak. Net als het aanwakkeren van de ouderparticipatie van cruciaal belang is om met onze club een impact te hebben op de maatschappij.”

“Waarden als respect, inspanning, ambitie, teamwerk, nederigheid en fair-play moeten de sleutel tot succes zijn.”

Het Racing-verleden van Jan Doncos

Jan Doncos, de vader van Dean (onze spits in de A-kern), zette zijn eerste stapjes als voetballer toen hij 8 was. Bij Racing.

“Dat was bij de microben, zo heette dat toen”, zegt Jan. “Uiteindelijk zou ik de volledige jeugdopleiding doorlopen en doorstromen tot de beloften.”

“Racing stond in die periode bekend voor zijn goede jeugdwerking en speelde al die jaren in de tweede of eerste klasse. In die periode speelde ik samen met jongens als Patrick Van Kets, Stefaan De Coninck, Dirk Van Craen, Marc Bosmans, Guy Kiala en nog vele anderen die vanuit de eigen jeugd doorstroomden naar het eerste elftal.”

“Mijn vader, schoonvader, schoonbroer en neef speelden allen vele jaren voor Racing. Mijn vader was vele jaren jeugdafgevaardigde en bestuurslid. Dus ik mag wel zeggen dat het Racing-DNA in mijn bloed zit.”

De Keersmaecker: “We investeren in de jeugd”

Voorzitter François De Keersmaecker maakt met zijn bestuursploeg zijn belofte waar: bij zijn intrede in het bestuur, samen met aandeelhouder Michel Vanstallen, verkondigden François en Michel dat de jeugdwerking één van de grote pijlers van de club is.

“Daarom hebben we ook beslist om nu meteen te investeren in onze jeugd”, zegt François. “We hebben geld vrijgemaakt voor een extra functie aan de top van de piramide en ook voor de dagelijkse werking.”

“Het is onze bedoeling om met onze jeugd te groeien. Op termijn in een nieuwe accomodatie, maar ook door nog meer in te zetten op gediplomeerde jeugdtrainers, te investeren in goed materiaal en de nodige know-how in huis te halen.”

“Met de aanstelling van Jan Doncos zetten we weer een mooie stap vooruit. We wensen Jan veel succes in zijn nieuwe functie en zullen alles doen om hem het werken zo aangenaam mogelijk te maken.”