fbpx

Hoe gaat het met… Olivier Claessens?

Vandaag publiceren we het volgende interview in onze rubriek “Hoe gaat het met…?”. Ditmaal komt ex-Racing-speler Olivier Claessens aan het woord.

Olivier Claessens sloot zich in 1994 aan bij FC Kontich. In 2000 verhuisde hij naar Lyra, waar Antwerp hem in 2004 weghaalde. In februari 2007 vertrok hij naar het Nederlandse Willem II. In juli 2008 kwam hij dan naar Racing. Groen-wit kende een uitstekend seizoen en schakelde in de Beker van België de eersteklassers Germinal Beerschot en Zulte Waregem uit om uiteindelijk in de kwartfinales op Lierse te stuiten.

Claessens wekte de interesse van een aantal eersteklassers en verhuisde in augustus 2009 naar Cercle Brugge. Zijn eerste jaar bij Cercle ging echter – voornamelijk door blessures – de mist in, waarop Cercle besliste zijn contract niet te verlengen. Nadien vertrok hij naar Dender om vervolgens bij Sportkring Sint-Niklaas, KSC Grimbergen, Berchem Sport, KAC Betekom en tenslotte sinds 2016 – met een kort intermezzo in 2017-2018 bij Kontich FC – voor KFC Herent uit te komen.

Olivier, je speelde slechts kort voor Racing, maar het was wel een memorabel seizoen met de bekerwedstrijden tegen Beerschot, Zulte Waregem en Lierse. Wat is je verder nog bijgebleven van die tijd?

“De sterkte van onze ploeg en technische staf, één voor één waren dit allemaal toppers – wat ook nadien is gebleken, zowat elke jonge speler heeft achteraf nog in eerste of tweede klasse gespeeld! De mengeling van jonge ambitieuze spelers (Verstraeten, Casagolda, Engelen, Da Silva,…) en de ervaren rotten (Verstappen, Scheers, Calichio, Naji) was een geweldige combinatie – er was onderling een ongezien respect – iets wat je niet vaak meer tegenkomt.”

“De sfeer tijdens de thuiswedstrijden is iets wat nu nog zelden voorkomt in derde klasse, we speelden elke week voor minstens 1.000 supporters! Dat zie je jammer genoeg niet meer zoveel.”

“De bekercampagne was uiteraard één van mijn hoogtepunten, vooral de wedstrijd op Beerschot waarin ik de supporters van Beerschot ben gaan uitdagen na de goal van Da Silva. Dit resulteerde echter wel in een PV van de politie! Daar ging mijn bekerpremie: ik moest 750 euro boete betalen voor mijn ‘provocerend’ gedrag. Het was het echter waard als Antwerp-supporter.”

Heb je nog contact met je ploegmaats van indertijd?

“Tim Verstraeten is de enige die ik nog veel zie, hij was mijn getuige en is ook peter van mijn dochter. Ondertussen zie ik hem wel wat minder aangezien hij in Canada werkt. Voor de rest reageer ik wel eens op de vele posts van Verstappen, maar met de anderen heb ik niet echt contact meer. We zouden er werk van moeten maken om eens allemaal samen te komen en één van de bekerwedstrijden terug te bekijken.”

Hoe is je verdere voetbalcarrière verlopen?

“Ik heb vooral bij zeer veel ploegen gespeeld: Cercle Brugge, FCV Dender, Sint Niklaas, KSC Grimbergen, K Berchem Sport, KAC Betekom, KFC Herent, K Kontich FC, KFC Herent en volgend seizoen KFC Baal.”

“Als aanvaller is het niet abnormaal dat je wel wat clubs slijt. Bij een goed seizoen krijg je mooie aanbiedingen en bij een slecht mag je vertrekken. Ik heb destijds wel bewust gekozen om af te zakken naar KAC Betekom – vierde klasse en op 1 minuut van mijn woonst – aangezien het werk meer en meer begon te primeren en er kinderen bijkwamen. Al bij al ben ik zeer tevreden, al had ik graag enkele jaren in eerste klasse willen spelen, maar ja…”

Je hebt wel een paar keer pech gekend omwille van blessurelast.

“Ja, bij Cercle Brugge ben ik in de winsterstop geblesseerd uitgevallen (frictiesyndroom) en besloot de vereniging om Reynaldo te gaan halen bij Anderlecht. Daardoor mocht ik vertrekken op het einde van het seizoen. Jammer, want enkele dagen voor mijn kwetsuur had ik een evaluatiegesprek met Glen de Boeck (T1 ) gehad waarin we spraken over een verlenging van mijn contract met twee seizoenen. Het zit hem allemaal op een klein plaatsje. Ik ben ook wel realist genoeg om te beseffen dat het sowieso niet gemakkelijk ging zijn voor me, maar in het voetbal weet je nooit, dat is het mooie eraan.”

Je bent momenteel nog actief als voetballer aan de slag?

“Ja klopt, het afgelopen seizoen bij KFC Herent, het volgende seizoen ga ik bij KFC Baal spelen (net gepromoveerd naar tweede provinciale Vlaams-Brabant), dit is op 2 minuten van mij thuis en één van mijn vrienden en ex-ploegmaat is daar nu trainer en hij zocht nog een spits. Met Herent zijn we dit jaar vierde geëindigd in tweede provinciale Vlaams-Brabant. Jammer, want we zaten nog op koers voor de titel met nog 6 speeldagen te gaan en maar 4 punten van de eerste.”

Hoe vul je tegenwoordig jouw dagen?

“Ik werk bij Bress NV, een firma die gespecialiseerd is in het beheer van professioneel vastgoed (kantoren, industriehallen,…). Ik doe dit al 8 jaar en dit is echt iets wat me ligt en wat ik zeer graag doe. Daarnaast ben ik al 8 jaar getrouwd met Leen en zijn we de trotse ouders van Louiz (6 jaar) en Feline (4 jaar). We wonen in het pittoreske Betekom, het is er helemaal anders dan de drukte die ik gewoon was in Antwerpen.”

Ben je na je vertrek Racing nog blijven volgen?

“Ja toch wel, Racing blijft speciaal voor me. Hier is mijn professionele carrière echt begonnen en heb ik veruit mijn mooiste momenten beleefd. Het wederzien met Racing is altijd zeer leuk, destijds met Kontich in het seizoen 2016 en in 2012 met Grimbergen voor de beker – waar ik de enige goal scoorde – zijn zeer leuke herinneringen.”

“Ik heb destijds nog met Raoul Peeters samen gezeten voor een comeback, maar daar is jammer genoeg niets van in huis gekomen.”

Heb je nog een boodschap voor onze supporters?

“Doe zo verder! De nieuwe wind binnen de club lijkt aan te slaan bij de supporters en de transfers voor komend seizoen met Jens de Paepe en Yannick Put zijn alvast een schot in de roos, het zijn beiden trouwens vrienden van me!”

“Op naar eerste nationale zou ik zeggen!”