fbpx

Guy Kiala woonde Racing-Beerschot bij: “Dit doet toch wel iets”

Er zat zondagnamiddag mooi volk in de tribune tijdens Racing-Jong Beerschot. (Onder meer) Guy Kiala genoot van de 5-2-overwinning van groen-wit.

De al wat oudere Racinger zal Guy Kiala ongetwijfeld kennen van de jaren 80 en 90. Tussen 1987 en 1995 maakte Guy mee het mooie weer op het Mechelse middenveld en verdediging.

Het waren leuke tijden in tweede en zelfs eerste afdeling, met matchen tegen de absolute top van het Belgische voetbal. Een periode die ook de intussen 53-jarige Guy zelf uiteraard niet vergeten is.

“Het moet zo’n 25 jaar geleden zijn dat ik hier voor het laatst was. De laatste keer was toen ik hier kwam spelen met Dendermonde, in 3e klasse”, vertelde Guy na Racing-Jong Beerschot.

“Ik ben op Racing bij de kadetten begonnen, als 12-jarige. Racing was me komen halen bij Wespelaar. Van bij de scholieren sloeg ik deels de UEFA-juniors over, want als 16-jarige kwam ik meteen terecht in de A-kern.”

“Ik heb de goeie periode van Racing meegemaakt: in 1988 kampioen in 2e klasse, twee seizoenen 1e klasse, daarna nog een paar goeie jaren 2e klasse en uiteindelijk nog 1 seizoen met Racing in 3e klasse. Daarna ben ik naar Geel en Dendermonde gegaan. Bij Dendermonde ben ik gestopt met voetballen, na blessureleed.”

Lees verder onder de Panini-foto van Guy:

Via Saudi-Arabië naar de Emiraten

Na zijn loopbaan als voetballer bleef Guy Kiala actief in het wereldje. Hij stapte het trainersvak in en was zo (onder meer) werkzaam in de sportieve staf van Waasland-Beveren.

“Ik heb een heel parcours afgelegd. Zo was ik in 2014 nog assistent-coach van Bob Peeters bij de Engelse tweedeklasser Charlton. Daarna kwam de vraag vanuit Saudi-Arabië om er technisch directeur te worden. Dat heb ik een jaar of 4-5 gedaan.”

“Intussen woon ik al enkele jaren in de Verenigde Arabische Emiraten, waar ik technisch directeur ben van Al Ain FC. Patrick Van Kets, intussen jammer genoeg overleden, was daar 3 jaar geleden ook nog werknemer.”

“Bij Al Ain ben ik verantwoordelijk voor het hele sportieve beleid. Al is mijn beslissingsrecht een beetje ingeperkt, want uiteindelijk beslist de sjeik.”

“Het leven is er uiteraard helemaal anders dan hier. Mooi weer, dat zeker, maar het is vooral veel en hard werken. Ik heb er ook voor de federatie gewerkt, als lesgever, net zoals voor de KBVB destijds.”

Door het WK voetbal had Guy de tijd om nog eens wat oude bekenden te zien op Racing. Zoals sportief manager Marc Ghys.

“Ik ben nu 5 dagen in België, maar begin deze week vertrek ik opnieuw naar de Emiraten. Het voetbal ligt even stil door het WK, het was het ideale moment om mijn familie te bezoeken.”

“En ja, dan kom ik naar de Racing zien. Dit doet toch wel iets. Als ik rondkijk, is er veel hetzelfde gebleven en tegelijk is er toch ook veel veranderd: de appartementen op het 3e oefenveld, het nieuwe kunstgrasveld dat aangelegd is…”

“Of ik nog contact heb met Racingers van vroeger? Niet zo veel. Ik zit ver weg (lacht). Maar ik volg de club nog via de sociale media. De huidige spelers van Racing ken ik niet, maar van het reilen en zeilen van de club kan ik via Facebook goed op de hoogte blijven.”

“Ik heb een leuke namiddag beleefd. Ik vond het een zeer amusante match tegen Beerschot. Ik heb 7 doelpunten gezien, beter kan niet. De 1-0 en 2-0 waren mooi uitgespeeld en dan die Racing-goals in de tweede helft: prachtig. Het was koud, maar ik heb genoeg gezien om me aan op te warmen (lacht).

Guy Kiala met sportief manager Marc Ghys: