“Gisteren sneeuwde het bommen”: bezoek de expo over ex-Racinger Remy C. Van de Kerckhove

Remy C. Van de Kerckhove. Zegt die naam jou iets? Mogelijk wel, want Remy was niet alleen voetballer van RC Mechelen, hij was ook een bekende dichter.

Remy C. Van de Kerckhove was een boeiende en intrigerende figuur. Bekend werd hij aanvankelijk in Mechelen als midvoor van Racing. Zo speelde hij van 1938 tot 1947 in ons eerste elftal.

Na zijn voetballoopbaan ontpopte Remy zich tot een van de eerste voetbalverslaggevers op de Vlaamse televisie, bij het NIR (de voorloper van de huidige VRT). Zo effende hij het pad voor (onder meer) een andere Racinger, de legendarische Rik De Saedeleer.

Maar Remy C. Van de Kerckhove was meer dan voetbal. Veel meer. Hij maakte ook naam als dichter. In 1938 gaf hij op zijn 17e zijn eerste dichtbundel uit: “Nachtelijke razzia”. Drie jaar later verscheen met “De andere weg” zijn tweede werk.

Na de Tweede Wereldoorlog begon Remy gedichten te schrijven over de gruwel die hij zelf had meegemaakt tijdens de Duitse bezetting. Onder meer de zware bombardementen op Mechelen in 1944 tekenden hem voor de rest van zijn leven.

Remy leverde geen vormvaste poëzie, wel modernistische experimenten die de tijdgeest van toen beter konden weergeven. Remy C. Van de Kerckhove was daardoor één van de grote vernieuwers van het Vlaamse poëzielandschap. Daarnaast was hij mede-oprichter van het avant-garde-tijdschrift Tijd en Mens, dat de experimentele literatuur van na WOII introduceerde.

Ook belangrijk om te weten: Remy C. Van de Kerckhove was adjunct-directeur van de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel (“Expo ’58”). Jammer genoeg sloeg 4 maanden voor de officiële opening van die Expo ’58 het noodlot toe toen Remy tijdens een verkeersongeluk in Duffel om het leven kwam. Hij was amper 36 jaar jong.

Aan Remy C. Van de Kerckhove is nu een tentoonstelling gewijd, in Het Predikheren in Mechelen.

De expo, met als titel “Gisteren sneeuwde het bommen”, is vanaf zaterdag 14 oktober tot eind november (gratis) toegankelijk tijdens de openingsuren van de bibliotheek Het Predikheren.

Breng de expo zeker eens een bezoekje!

Nuttige link:
info over de expo Remy C. Van de Kerckhove, op de website van Het Predikheren

Remy C. Van de Kerckhove als voetbalverslaggever: