François De Keersmaecker: “Nu staat Racing weer écht op de kaart”

Het heeft nog heel wat moeite gekost, maar zondag heeft Racing dan toch de titel bemachtigd in 3e amateur. Met François De Keersmaecker blikken we terug op intense dagen en weken.

Na de nederlaag in Lille en het gelijkspel in Beringen verloor Racing zondag in eigen huis van Betekom. Maar omdat ook eerste achtervolger Pelt struikelde, kon groen-wit zondag toch vieren.

Iedereen door het dolle heen, ook al was het allemaal wat dubbel. Maar het doel waar zo hard voor gewerkt is, is bereikt: promoveren naar 2e amateur. En of dat verdiend is!

Voorzitter, hoe heeft u de voorbije weken beleefd?

“We waren er allemaal van overtuigd dat we er met een voorsprong van 10 punten en nog 4 matchen te spelen in zouden slagen om kampioen te worden. Over de uitkomst was weinig twijfel, de vraag was alleen wanneer het zou gebeuren.”

“De eerste kans kregen we in Lille, waar veel gedisciplineerde Racing-supporters aanwezig waren. Voor mij was het ook een hartelijk weerzien met een aantal mensen van Lille die ik goed ken.”

“Maar het is daar geen walk-over geworden, integendeel. We hebben er goed gespeeld, maar waren niet overtuigend beter. We verloren, ook al was dat op zich geen groot probleem.”

“Vol goeie moed vertrokken we voor onze tweede kans naar Beringen. Opnieuw met veel Racing-fans. Beringen had de punten nodig en zette alles op alles.”

“Wij speelden niet goed. Beringen pakte het leep aan door bij de minste aanraking te gaan liggen, waardoor er veel onderbrekingen waren. Daardoor sloop steeds meer frustratie in onze spelersgroep en ons publiek.”

“Toch maakten we net voor tijd de 2-2. Maar toen werd de match stilgelegd en was ons elan gebroken. Beringen stond onder zware druk, maar kon door die onderbreking de match plots rustig uitspelen.”

“Dan poging 3: thuis tegen Betekom. Ik moet zeggen: ook bij mij begon het door te wegen. Ook door de pers, regionaal en zelfs nationaal, die er heel kort opzat en interviews bleef vragen.”

“De spanning werd opgebouwd, al verwacht je de klus in een thuiswedstrijd te klaren. Maar dat bleek opnieuw niet het geval, omdat we opnieuw niet 100% op niveau waren en Betekom gewoon beter was dan wij.”

En toen kwam de verlossing vanuit Pelt, dat een tegengoal slikte in de slotfase. Door dat gelijkspel hing de titel voor Racing plots weer in de lucht. Hoe voelde u zich daarbij?

“Een rollercoaster van emoties was dat. Eerst denk je: het zal toch niet waar zijn, zeker, zelf verliezen van Betekom en Pelt dat wint van Wellen? Gaan we opnieuw een week moeten wachten…?”

“Maar toen de supporters in de tribune begonnen te roepen en emotioneel reageerden toen doorsijpelde dat het in Pelt-Wellen 1-1 was geworden, waren we virtueel kampioen.”

“De supporters liepen het veld op terwijl we nog niet 100% zeker waren dat die 1-1 al de eindstand was in Pelt. Toen het dan toch officieel werd, volgde natuurlijk de complete ontlading.”

Het was heel dubbel: verliezen en toch de titel pakken. Zeker met die publieke opkomst?

“Het was een fantastische opkomst. Een volle zittribune, veel volk in de staantribune en achter de goal… De sfeer was uitgelaten, ik had al jaren zoveel volk niet meer gezien op Racing.”

“Net dan blijven onze spelers, die het een heel seizoen heel goed gedaan hebben, onder hun niveau. Zoveel dat het soms pijn aan de ogen deed.”

“Ach, het is een scenario dat niemand had kunnen schrijven, maar laat er geen misverstand over bestaan: Racing is over-verdiend kampioen. De spelers hebben een schitterend seizoen afgewerkt.”

Wat doet zo’n promotie met u?

“Dat we twee keer op rij promoveren, eerst van 1e provinciale naar 3e amateur en nu van 3e naar 2e amateur, dat doet toch iets met een mens. Het is een groot plezier.”

“We zijn op speeldag 10 in Diest op kop gekomen en hebben die positie niet meer afgestaan. Daar hebben de spelers en technische staf hard voor gewerkt.”

Zit Racing nu op schema?

“Zeker. Maar laten we de voetjes op de grond houden. 2e amateur is weer een niveau hoger. Daar ga je niet zomaar de titel pakken.”

“Ik mik op een seizoen in de rustige middenmoot, misschien met af en toe een uitschieter. De club moet even tot rust komen om uiteindelijk in 1e amateur te geraken, want het is ook achter de schermen enorm hectisch geweest.”

“Wat er zeker niet mag gebeuren, is dat we volgend seizoen tegen de degradatie moeten strijden. Maar daar zullen we op papier ook de kern niet voor hebben. Er zal trouwens nog wat versterking komen.”

Wat bedoelt u met “hectisch geweest”?

“Er wordt op Racing heel hard gewerkt door een beperkt aantal mensen. Als je al eens kijkt naar wat een match aan organisatie vergt, dan sta je daar versteld van.”

“Je hebt tientallen mensen nodig, voor de horeca, de ticketverkoop- en controle, de veiligheid, het opruimen, het onderhoud van het veld… noem maar op. Het is elke keer een huzarenstukje om dat klaar te spelen met het volk dat we hebben.”

“Daar ligt echt werk op de plank: ons bestand aan vrijwilligers nog uitbreiden, zodat je niet altijd op dezelfde mensen een beroep moet doen. Als we in 1e amateur willen geraken, en dat blijft het grote doel, dan is het nodig dat we ook eerst aan die structuur werken.”

Racing gaat weer over de tongen. De club leeft al een tijdje op. Hoe zit u dat?

“We mogen zeggen dat Racing weer écht op de kaart staat. Als ik zie hoeveel mensen er zondag in ons stadion waren, dan doet dat enorm veel deugd.”

“We beschikken over een grote achterban, maar dit overtrof mijn verwachtingen. We hadden op zo’n 1.500 toeschouwers gehoopt, maar het waren er veel meer.”

“Veel mensen spraken me na de match aan dat ze allang niet meer op Racing geweest waren. En hoewel we met een nederlaag kampioen geworden zijn, gaan die mensen terugkomen. Want het was plezant en ze hebben zich geamuseerd.”

“Ik word ook op straat constant aangeklampt. Het is een aaneenschakeling van gesprekken voor ik op mijn werk geraak. Vanmiddag stapte ik voorbij een groep toeristen en riep de stadsgids naar mij om me te feliciteren. En zo gaat dat de hele dag door: ongelofelijk!”

Wat betekent dit voor de club?

“Voor iedereen die met Racing begaan is, is deze promotie een hart onder de riem. Er is veel gepresteerd, op en naast het veld, en als je daarvoor beloond wordt, dan geeft dat een boost.”

“Het gaat goed met Racing, we gaan er alles aan doen opdat het zo voortgaat.”

“Bij dezen wil ik van de gelegenheid gebruik maken om de spelers, technische staf, vrijwilligers, medewerkers, supporters, sponsors, stewards en bestuursleden te feliciteren. Ik hoop dat ik niemand vergeet. Echt chapeau!”

“Laten we dit op zaterdag 14 mei nog eens goed vieren op ons kampioenenfeest. Eerst paella eten, iets drinken en dan de huldiging en muziek erbij.”

“We hopen dat onze supporters massaal afkomen, want dit is belangrijk voor de club. Voor onze financiële kas, maar ook voor de onderlinge samenhang om het seizoen mooi af te sluiten. Dit feest moet een schot in de roos worden.”

Lees ook:
op zaterdag 14 mei huldigen we onze kampioenenploeg (en de jeugdspelers)
schrijf je nu al in voor een heerlijke paella op 14 mei