Fontaine: “We hebben meer kwaliteit dan 2 jaar geleden”

Sacha Fontaine is ondanks zijn 20 lentes één van de anciens bij Racing. Twee jaar geleden degradeerde hij met Racing vanuit 3e amateur naar 1e provinciale. Nu staat hij met groen-wit opnieuw op hetzelfde toneel/niveau en is de eerste ambitie zo snel mogelijk uit de gevarenzone geraken.

Sacha, vorig weekend een 1-4-zege in Houtvenne. Heeft het deugd gedaan?

“Ja, we waren echt content. Bij de 3e in het klassement gaan winnen, is mooi. Als je ook nog eens 4 keer in één match kunt scoren, is dat zeker niet slecht. We hadden er de donderdag voor de match nog speciaal op getraind, op de afwerking. Het waren dan ook nog eens fameuze goals. Deze prestatie en resultaat zijn goed voor ons vertrouwen.”

“Anderzijds mogen we nu niet beginnen te zweven. We staan nog altijd onderaan in het klassement, aangezien onze concurrenten ook bijna allemaal punten gepakt hebben. Onze zege was in dat opzicht dus ook noodzakelijk om de kloof niet groter te laten worden.”

“Het is simpel: we moeten er elke wedstrijd 100% voor gaan. We hoeven in elk geval niet aan onszelf te twijfelen. Racing heeft geen ploeg om te degraderen, daar zijn alle spelers van overtuigd. Er is kwaliteit en we vormen een heel hechte groep, we hebben veel aan elkaar. We willen zo snel mogelijk weg van die 15e plaats.”

Heb jij een verklaring voor de gemiste kansen in de matchen voor Houtvenne?

“Niet echt, neen. De kansen die we zaterdag benutten waren veel moeilijker om af te werken dan een heleboel kansen die we in de wedstrijden ervoor gecreëerd hadden. Hoe komt dat? Moeilijk te zeggen.”

“Zelf heb ik in een aantal matchen ook 1 of 2 kansjes gehad die ik had moeten afwerken. Normaal ben ik goed voor een 5-tal goals per seizoen, nu heb ik nog niet gescoord. Die efficiënte is voor mij een werkpunt. Op dat vlak ben ik nog niet in topvorm en zal ik toch wat meer uit mijn pijp moeten komen.”

“Na de training probeer ik daar wel extra aan te werken, hoor. Dan blijf ik samen met Indy Van Bulck en Wout Kerckhofs nog een kwartier tot een halfuur op het veld om wat naar doel te trappen.”

Je bent op jonge leeftijd een onbetwiste titularis. Hoe kijk je naar je eigen seizoen tot dusver?

“Over mijn eigen prestaties ben ik vrij tevreden, behalve dan over mijn efficiëntie. Ik heb al op de 10 gestaan, op de flanken en afgelopen zaterdag op de 8. Eigenlijk is die 8 mijn favoriete positie sinds ik daar 4 jaar geleden bij de beloften belandde. Toen speelde ik eerst als nummer 10 en dan plots op de 6 en de 8.”

“Ik moet zeggen dat ik die 6 en 8 leuker vind. Ik houd van de afwisseling tussen verdediging en aanval. Daar kan ik gebruikmaken van mijn vrij goeie passing, kan ik mijn doorzettingsvermogen aanspreken en voor elke bal gaan.”

Zaterdag komt Wellen op bezoek. Daar speelde jij 2 jaar geleden ook al tegen, niet?

“Ja, thuis wonnen we ervan en daar hebben we een serieuze pandoering gekregen. Ik heb voor nu zaterdag alvast vertrouwen in een goeie afloop. We zitten in een goeie flow, ook dankzij onze prestatie tegen Bornem twee weken geleden, ook al mondde die jammer genoeg niet uit in een overwinning.”

“Ik vind onze reeks in het algemeen moeilijker dan 2 jaar geleden. Met ploegen als Sint-Lenaarts en Zwarte Leeuw die van 2e naar 3e amateur gezakt zijn en daarnaast nog een aantal sterke ploegen…”

“Maar onze kern is sterker dan die van 2016. Toen hadden we bijvoorbeeld geen echte afwerker, terwijl we nu een Kevin Huysmans, Wannes Janssens en Andreas Luckermans hebben rondlopen. De groep hangt ook beter aan elkaar dan twee jaar geleden.”

Voel je je één van de anciens van deze groep?

“Ik speel sinds de U15 voor Racing. Ik debuteerde in de laatste match in tweede klasse, thuis tegen Tubize. Het jaar erna kwam ik vast in de A-kern. Dan kun je misschien zeggen dat ik een van de anciens ben, maar zo voel ik me niet.”

“Het is wel zo dat ik de speler ben die nu het langst aan één stuk op Racing rondloopt, maar je hebt nog enkele jongens die al veel jaren voor Racing spelen, zij het dan in verschillende periodes. Dan denk ik aan de broers Kerckhofs en Kevin Huysmans.”

“Wie het voortouw neemt? Iedereen een beetje. Op het veld neemt kapitein Huysmans zijn verantwoordelijkheid, samen met Stein Stuyck, die heel veel coacht. Wout Kerckhofs ook. Ernaast zijn er wel wat grappenmakers die voor de ambiance zorgen. Met Bram Kerckhofs kun je al eens goed zeveren, dat is altijd lachen geblazen.”

Jij studeert aan de VUB. Wat precies?

“LO en bewegingswetenschappen, beter bekend als het sportkot. Het is een studie van 5 jaar. Ik zit in het 3e jaar. Dit jaar doe ik veel stage, ik moet 60 uur per semester lesgeven. Dat doe ik momenteel aan de Tuinbouwschool in Mechelen.”

“Mijn stagementor is de T2 en fysical coach van Heist-op-den-Berg, mijn tweede mentor is de jeugdcoördinator van Rupel Boom. Daar wordt tussendoor dus wel eens over voetbal gesproken, ja (lacht). Ze hebben gezegd dat ze eens naar een match van Racing komen kijken binnenkort.”

Hoe ziet jouw week eruit als student?

“We hebben 15 tot 20 uur sport per week: balsporten, tennis, zwemmen, turnen… Mijn lievelingssporten? Alle balsporten en turnen. Maar door de stage is die actieve sport nu even wat minder.”

“Als ik het diploma haal, kan ik leraar LO worden of bijvoorbeeld aan de slag gaan in de branche van de personal coaching. Dat interesseert mij wel: sporters persoonlijk begeleiden bij hun revalidatie na een blessure. Met Nils Van Delm loopt er een leraar LO rond in onze A-kern. Met hem wissel ik wel eens ideeën uit voor oefeningen die ik moet geven tijdens mijn stage.”

Sacha, bedankt voor de babbel en veel succes zaterdag tegen Wellen!