fbpx

“Er is maar één weg en die is vooruit”

Morgennamiddag strijdt Racing op het veld van Zandhoven SK voor een plaats in de tweede ronde van de Beker van België.

In de aanloop naar deze bekerwedstrijd blikken we met onze coach vooruit op deze confrontatie.

Dave, we zijn nu een kleine twee weken ver in de voorbereiding op het nieuwe seizoen, ben je tevreden met hoe deze tot nu toe is verlopen?
“Ja, ik ben zeker tevreden. Ik merk in de club zowel bij de spelers, de technische staf als het bestuur een zéér grote bereidwilligheid om aan al mijn – soms veeleisende – wensen te voldoen. Loopt alles zoals ik het zou willen? Neen, maar dat is misschien wat veel gevraagd, ik ben ook laat aangesteld als coach van Racing waardoor ik niet op alles mijn stempel heb kunnen drukken.”

“We hebben de afgelopen twee weken hard getraind, niet zwaar maar vooral veel volume in onze benen gestoken. Afgelopen week hebben we omwille van de warmte wat creatiever moeten zijn, maar we zijn daar goed mee omgegaan.”

“Het systeem erin slijpen kost tijd, de ‘mindset’ van veel spelers moet ik ook veranderen. Ik wil leuk en aanvallend voetbal brengen met twee backs die dwingend durven spelen. Als je dan over spelers beschikt die het vorig seizoen mentaal niet makkelijk hebben gehad of spelers die eerst verdedigend moesten denken, vergt dit uiteraard wat tijd.”

“Maar het gaat de goede richting uit. Ik heb trouwens nog geen enkele ploeg weten kampioen spelen in augustus of voor nieuwjaar. De competitie wordt gespeeld en gewonnen na nieuwjaar. Natuurlijk wil ik én de groep heel goed starten, dat maakt alles zoveel makkelijker. Maar vooral na nieuwjaar moeten we top zijn zowel fysiek, mentaal als ons spelniveau.”

Wat verwacht je van de bekerwedstrijd op Zandhoven?
“Ik verwacht een zeer moeilijke namiddag, dit is de zwaarste loting die we konden hebben van teams uit provinciale.”

“Waarom? Omdat deze groep vorig seizoen iedereen op een hoopje speelde en met een totaal van 80 punten kampioen is geworden. Bovendien hebben ze hun kern behouden en zich nog extra versterkt met spelers die van hogere reeksen komen. Maar we moeten eerlijk durven zijn en zeggen dat wij de favoriet zijn. Dus ja ik wil graag een ronde verder. De omstandigheden zullen uitstekend zijn, een fantastisch veld, het weer dat perfect is om te voetballen en een leuke sfeer om in te spelen. Het zal zaak zijn onze wil zo snel mogelijk op te dringen en de wedstrijd in handen te nemen. Maar wij beseffen maar al te goed dat we zelf ons niveau zullen moeten halen.”

Hoe goed kan je de sterkte van onze tegenstander voor zondag inschatten?
“Ik ken wel wat spelers die daar rondlopen, daar zit heel wat voetballend talent tussen. Ook hun coach is een vakman en een voetbaldier. Afgelopen week is hun oefenwedstrijd door de hitte later van start gegaan en ben ik na onze training nog naar daar gereden. De warmte had dus ook positieve gevolgen (lacht).”

“Maar het is een team dat wil voetballen en dat ook kan, zij hebben het Berg en Dal bij momenten moeilijk gemaakt.”

“Het zal voor mij ook een blij weerzien worden met Tristan, we zijn samen kampioen gespeeld toen ik aan de slag was als T2 bij Beerschot. Het is een topkerel en een absolute topspits. Ze hebben in elke linie spelers rondlopen die in 1ste provinciale perfect kunnen meedraaien.”

Is er nog een update qua evolutie van de blessures?
“Pfff die blessures… dat zijn op Lee Roy na allemaal blessures die vorig seizoen hadden vermeden kunnen worden door accurater op te treden bij hun vorige club. Vrij frustrerend dus.”

“Al goed dat ik Carrez in juni nog naar dokter Janssen heb kunnen doorsturen. Door daar snel te handelen is hij nu reeds aan het lopen en doet hij de opwarming en de pas en trapvormen mee. Vanaf 1 augustus pikt hij normaal gezien volledig terug aan bij de groep.”

“Coen is afwachten, hij gaat deze week getest worden bij zijn kine, maar ook hij doet reeds gedeeltelijk de training mee. Afwachten dus tot na de testen om te kunnen zeggen wanneer hij volledig terug kan aansluiten bij de groep.”

“De Keersmaecker is ongelukkig terecht gekomen tijdens de wedstrijd op GR Katelijne en heeft zijn hiel gekneusd. Als de zwelling weg is én als de pijn bij het lopen verdwenen is pikt hij onmiddellijk terug aan maar dit kan nog een week aanslepen. Momenteel is hij aan het fietsen en zwemmen om zijn conditie op peil te houden.”

“Mag ik nog een warme oproep doen?”

“Wij willen er graag zo snel mogelijk voor zorgen dat onze supporters weer trots kunnen zijn op ‘hunne Racing’. Maar we hebben hun steun het ganse seizoen meer dan nodig. Mag ik dan vragen dat ze allemaal bij elkaar gaan staan zodat het effect nog groter is ? Zodat ze ons ook kunnen aanmoedigen in de moeilijke momenten die er ongetwijfeld gaan komen. Het heeft geen zin meer negatief te zijn, er is maar één weg en die is vooruit! Te beginnen nu zondag op Zandhoven!”