Eentje om terug te zien: Racing werd 50 jaar geleden kampioen

We lanceren vandaag een nieuwe rubriek: “Eentje om terug te zien”. Uit ons rijke archief diepen we vanaf nu geregeld een leuk, opvallend of nieuwswaardig beeld op.

We beginnen met deze foto uit het seizoen 1968-1969. Racing speelt op dat moment in derde klasse en strijdt in een nek-aan-nek race tegen (het later naar provinciale weggezakte) Maccabi Antwerpen voor de titel.

Op de laatste speeldag (27 april 1969) moet Racing thuis winnen tegen Overpelt. Maccabi mag niet winnen op Lyra.

Aan die laatste voorwaarde wordt voldaan: Lyra-Maccabi eindigt op een 0-0-gelijkspel. Grote held is Lyra-keeper Frans Valkenborgh, die prompt naar Racing getransfereerd wordt.

In de wedstrijd tussen Racing en Overpelt komen de bezoekers op voorsprong, maar Bönnen maakt voor groen-wit gelijk met een strafschop.

In de tweede helft komt Racing opnieuw op voorsprong, nu door een Peltse owngoal, en even later neemt Vanherle alle twijfels weg: 3-1 en kampioen! Na affluiten overspoelen de supporters het veld.

Het Racing van trainer Rik Matthijs behaalt evenveel punten als Maccabi Antwerpen (43), maar groen-wit pakt de titel omdat het 1 overwinning meer behaalde (18 tegen 17).

De kern van de kampioenenploeg bestaat uit: Schumacher, Joostens, Van Dyck, Smets, Schöning, Van Roy, Snyers, Bönnen, Vanherle, Dens en Piret.

De foto van de kampioenenmatch:


Ruimte voor externe advertenties: