Dit seizoen liefst 23% meer jeugdspelers op Racing!

De jeugdopleiding van groen-wit draait op volle toeren. Dit seizoen is het ledenaantal met liefst 23% gegroeid, waardoor in 2019 nog meer spelertjes van competitievoetbal kunnen proeven.

Donderdag konden we al melden dat de coach en twee spelers van de beloften ook volgend seizoen voor Racing zullen uitkomen.

Er zullen de komende dagen/weken nog spelers van de beloftenploeg hun verblijf bij Racing verlengen. Van de huidige beloftenploeg zullen er zo’n 8 jongens blijven. Amper 1 van die spelers zal ouder zijn dan 18 jaar.

Het is een bewijs dat Racing het geweer van schouder veranderd heeft en écht inzet op de eigen jeugd. “Daar zijn we inderdaad al zo’n 2 jaar zeer intensief mee bezig”, zegt Ben Van Reydt, Algemeen Verantwoordelijke van de Jeugdopleiding (AVJO) op Racing.

“Samen met de hervorming van de club en de vorming van een nieuw hoofdbestuur is er 2,5 jaar geleden een nieuw jeugdbeleid uitgestippeld, met nieuwe mensen in het jeugdbestuur, nieuwe jeugdcoördinatoren, nieuwe jeugdtrainers en ook veel nieuwe spelertjes.”

“We mogen zeggen – en dat doen we in alle bescheidenheid – dat onze jeugdwerking momenteel in volle expansie is. Door het verlies van het interprovinciale label in 2016 is er een “drop-out” van jeugdspelers gevolgd. Veel spelers verlieten de club om elders aan de slag te gaan. Wel, die neergang hebben we resoluut een halt kunnen toeroepen.”

“Zo is het aantal jeugdspelers dit seizoen met liefst 23% toegenomen. Dat betekent concreet dat we na Nieuwjaar 18 jeugdploegen in competitie kunnen laten uitkomen. Bij de U8, U10, U12 en U15 bieden we zowel gewestelijk als provinciaal competitievoetbal aan.”

Nog groeien

Ben Van Reydt stippelt het jeugdbeleid uit in samenspraak met Technisch Verantwoordelijke van de Jeugdopleiding (TVJO) Marc Ghys.

“Het is onze bedoeling om te blijven groeien en in de nabije toekomst in elke categorie gewestelijk en provinciaal voetbal aan te bieden”, zegt Marc Ghys.

“We blijven inzetten op meer jeugdvoetbal op Racing en in dat opzicht willen we uiteraard ook het niveau van de trainingen en spelers mee laten evolueren. We focussen op kwantiteit – want bij ons is echt iedereen welkom – én kwaliteit.” 

“De jeugd is één van de grootste pijlers van Racing, niet alleen op papier maar ook in de realiteit. We willen kinderen de kans geven om zich op Racing te ontwikkelen. Wie talent heeft, zal kansen krijgen en doorstromen. Zo zullen we volgend seizoen al zeker één speler vanuit de U17 oppikken bij de beloften. Die jongen traint nu trouwens al mee met de reserven.”

“We zullen zeer binnenkort de contracten van een aantal gewaardeerde jeugdtrainers en coördinatoren verlengen. Zo kunnen we de nodige continuïteit en stabiliteit inbouwen. Een van de volgende stappen is dan het heroveren van het driesterren-label en het bijhorende interprovinciale jeugdvoetbal.”

Infrastructuur

Meer jeugdvoetbal, de oprichting van het Racing-dames-team én de samenwerking met enkele lokale voetbalploegen brengt heel wat leven in de brouwerij op OVK.

De jeugdvelden worden momenteel dan ook maximaal benut, met daarnaast uiteraard ook de wedstrijden van de beloften en de eerste ploeg op het hoofdveld.

In die optiek is het nuttig om te weten dat de onderhandelingen over de toekomst van OVK in januari opnieuw worden opgestart. Racing zal met verschillende partners aan tafel gaan zitten om een duurzame oplossing voor de OVK-site te realiseren.